Ben jij empathisch? Gebruik het wijs, het is je superkracht

Door Susan Smit
Ben jij empathisch? Gebruik het wijs, het is je superkracht Ben jij empathisch? Gebruik het wijs, het is je superkracht Ben jij empathisch? Gebruik het wijs, het is je superkracht

Sommige mensen worden geboren met de prachtige eigenschap om zich in te leven in hun medemens. Het vermogen om empathisch te zijn ontwikkelt zich al vanaf een jonge leeftijd. Het is je superkracht, dus gebruik hem wijs.

Empathisch

Mijn dochter van tien kwam laatst uit school met een bedrukt gezicht en bleef ook thuis nog uren stil. Een klasgenootje werd geplaagd, zei ze uiteindelijk. Op een andere avond kon ze niet slapen, omdat iemand een briefje had laten rondgaan met een grapje over de meester die homoseksueel is. Aan een vriendin van mij vroeg ze of zij nog verdrietig was om haar hond die een jaar eerder was overleden. En als meisje van zes zei ze een keer intuïtief een paar lieve woorden over een groot pijnpunt bij de nieuwe oppas, haar ontroerd achterlatend.

Zelfherkenning

Ik lees op haar gezichtje wat ze die dag heeft meegemaakt. Haar vragen over minder fortuinlijke mensen vertellen me wat haar bezighoudt. In gezelschap zie ik hoe ze alles aanvoelt en in zich opneemt. Ik merk hoe ze het leed van anderen, die ze soms nauwelijks kent, op haar smalle schoudertjes draagt, niet wetend hoe het af te schudden of er iets moois mee te doen. En ik herken mezelf als jongere vrouw.

Lieve kwaliteit

Empathisch zijn wordt gezien als een lieve kwaliteit die helpt bij sociale contacten. Toch kan het ingrijpender zijn in je leven. Empaten lijken op hoogsensitieve personen, met het verschil dat ze niet alleen de positieve en negatieve emoties en energieën om zich heen aanvoelen, maar ze ook absorberen. Als je geen manier vindt om deze energieën ook weer af te voeren, kunnen ze je uitputten of zelfs ziek maken.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Wenselijk gedrag

Vooral meisjes is geleerd dat het goed is om je in anderen in te leven, plooibaar te zijn, aan te voelen wat mensen van je verlangen en hen daarin tegemoet te komen. Van jongs af aan werden we gestimuleerd om wenselijk gedrag te vertonen, aardig en plooibaar te zijn. Vrouwen die het spirituele pad opgaan, ontwikkelen vaak vooral de hogere chakra’s; de energie van het hart, de keel, het derde oog en het kruinchakra. Dat is prachtig, maar het versterkt opnieuw het toch al ontwikkelde vermogen om veel van anderen aan te voelen en – voor je het weet – in je op te nemen. Als de lagergelegen chakra’s daarbij verwaarloosd worden, verzwakt het contact met je eigen basis.

Evenwichtig

Zie jezelf eens voor je als een boom met een stam, wortels en takken. Te veel in de takken leven (in je hogere chakra’s) maakt dat de kruin zwiept en zwabbert. Je wordt topzwaar. Een boom met veel gebladerte en weinig wortels wordt bij de eerste herfststorm uit de grond gerukt. Een boom met veel wortels en weinig blad heeft dan weer te weinig doorstroming van de sappen en wordt eveneens kwetsbaar. Alleen een boom waarbij de wortels en bladeren gelijkmatig zijn verdeeld kan krachtig en evenwichtig zijn.

Superkracht

Mijn meisje zal met de jaren het onderscheid gaan maken tussen wat van haar is en wat niet. Ze zal leren om energieën van anderen af te voeren, zoals we nu al proberen met oefeningen, en dat als iets volkomen natuurlijks gaan beschouwen. Waarschijnlijk zal ze dit vermogen in haar eerste liefdesrelaties weer vergeten en zichzelf kwijtraken of de ander willen redden. Maar uiteindelijk zal ze haar gevoeligheid leren inzetten en benutten om anderen te helpen zonder er zelf aan onderdoor te gaan. Het is je superkracht, zo zeg ik altijd tegen haar, dus gebruik hem wijs.


Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Simpele oefening voor meer eigenwaarde
Simpele oefening voor meer eigenwaarde