Zo geef je je kind voetreflexmassage

Zo geef je je kind voetreflexmassage Zo geef je je kind voetreflexmassage Zo geef je je kind voetreflexmassage

Voetreflextherapeut Leonie Verhulst en holistisch therapeut Simone van Lieshout geven beiden in hun praktijk voetreflexmassage aan kinderen van alle leeftijden. Ze delen hun tips, zodat je die thuis wellicht kunt toepassen bij je kind.

Huilende baby geruststellen

Als je baby op de commode ligt, kun je een minuutje nemen voor een zachte voetreflexmassage. Wrijf je handen warm en doe er een beetje mosterdolie op. Dat is een  verwarmende, aardende olie die je bij een ayurvedische winkel kunt kopen. Maak eerst voorzichtig contact met de onderkant van de voetjes en maak daarna zachtjes – maar niet té zacht want dat kietelt –  met je duimen of wijsvingers cirkels op de onderkant en bovenkant van de voeten. Pak de hieltjes in de kom van je handen en wieg de voeten rustig heen en weer. Alleen al het wiegen kan een huilende baby geruststellen. Volgens de leer van voetreflexologie maak je namelijk contact met het bekken, en voelt je baby zich als het ware  gedragen. Leg de voetjes weer neer. Ga dan met je duimen naar de plek onder het ‘kussentje’ van de grote teen en maak zachte neerwaartse strijkbewegingen vanaf daar waar het kussentje stopt en de bovenkant van de voet begint.

Neem je baby op schoot, leun en beetje achterover en laat je kindje met zijn of haar ruggetje lekker lui tegen jouw buik aan liggen. Met je armen langs de zijkant van het lijfje geef je je baby steun. Zorg dat je ademhaling diep en rustig is. Soms helpt het als je zacht massagemuziek opzet. Kies voor licht klassieke muziek of muziek gestemd op 432 Hertz. Deze frequentie wordt vaak als prettig en ontspannend ervaren. Gebruik warme massageolie om je baby te helpen verder te ontspannen. Streelt tegelijkertijd met je handen van de bovenbenen naar beneden, je vingers zijn richting de tenen. Bij de voetjes aangekomen ga je met je vingers richting voetzool en laat je je duim richting grote teen gaan. Pak de grote teen eventjes zacht tussen duim en vingers vast en ga dan met zachte cadans strelend over de bovenzijde van de beentjes terug naar de heupen. Dit herhaal je bij iedere teen: streling naar beneden, teenpulsje, streling naar boven. Leg daarna je handen even koesterend op de buik van je kind.

Peuter of kleuter stil laten zitten

Met vooraf een voetenbad kun je de aandacht van de peuter of kleuter alvast naar de voeten brengen. Laat het zelf eventueel een olie kiezen voor in het voetenbad en begin na het afdrogen rustig met de voetmassage. Een boekje of lievelingsknuffel erbij mag, als dat je kind helpt om stil te zitten.

Hooggevoelig kind kracht geven

Een massage mag bij hooggevoelige kinderen niet te lang duren, want elke prikkel komt intens binnen. Waar deze kinderen vaak behoefte aan hebben, is het terugvinden van innerlijke kracht zodat hij of zij beter grenzen kan aangeven. De reflexzone van de zonnevlecht is verbonden met het derde chakra. Dat is ons krachtcentrum, ik noem het ook wel het ‘reset-punt’. Door deze reflexzone te masseren, help je je kind om spanningen los te laten en weer in eigen kracht te staan. De reflexzone van de zonnevlecht zit in het midden van de voetzool. Pak met je handen de voet vast met je vingers tegen de wreef en je duimen tegen de voetzool. Druk zacht de reflexzone van de zonnevlecht in en laat rustig los. Herhaal dat een paar keer, terwijl je steeds contact houd met je duim tegen de voetzool.


Lekker in slaap vallen (5-11 jr)

Als je kind in bed ligt, kun je voor het slapen gaan het slaappunt masseren. Dit zogenaamde insomniapunt vind je in het midden van de haklijn. Je kunt hiervoor druivenpitolie gebruiken waaraan je een druppel etherische lavendelolie toevoegt. Druk het  slaappunt in, tel rustig tot vijf en laat de druk weer los. Herhaal dat een aantal keer. Masseer daarna dit gebied zachtjes ter ontspanning. Strijk vervolgens met milde druk je kind met een neerwaartse beweging af, vanaf het hoofd tot aan de voeten. Doe dat driemaal.”

Voor het slapen gaan is een fijn moment om de voeten van je kind te masseren met warme olie terwijl je de dag afsluit met de five for life. Stel tijdens de voetmassage de volgende vijf vragen aan je kind:

  •  Wat was fijn vandaag?
  • Heb je iets liefs voor iemand gedaan?
  • Wat vond je niet zo fijn vandaag?
  • Ben je vandaag ook even alleen geweest; had je tijd voor jezelf?
  • Wat is je wens voor morgen?

Je kunt de vragen ook aan elkaar stellen, want vaak willen kinderen ook weten hoe het met hun papa of mama is.

Laat je puber ontspannen

Pubers gaan door een enorme ontwikkelingsfase en het is fijn als je ze kunt laten ontspannen. Mijn eigen pubers vinden het prettig als ik de binnenzijde van de voet, vanaf de grote teen tot aan de hiel, masseer. Dat gebied staat in verbinding met de wervelkolom waar uitlopende zenuwen in zitten die in weer in verbinding staan met alle organen. Je masseert dus eigenlijk het hele lichaam en dat brengt ontspanning. Wrijf je handen warm, doe wat massageolie (zie kader ‘Kies je olie’) in je handen en maak afstrijkende bewegingen vanaf de teen naar de hiel. Daarna zet je je duim tegen de zijkant van de grote teen en maak je als het ware een ‘lopende rups’-beweging met je duim richting de hiel. Herhaal dit een paar keer, eerst de ene voet, dan de andere.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over voetreflexmassages?

In het Happi.kids nummer ‘Veilig’ lees je verder over dit onderwerp en krijg je meer tips. Bestel ‘m nu zonder verzendkosten in onze webshop.

Volgend artikel
Hert, tijger of olifant: welk ayurveda-type is jouw kind?
Hert, tijger of olifant: welk ayurveda-type is jouw kind?