Gelukkiger worden? Kijk naar hoe je het leven ervaart

Gelukkiger worden? Kijk naar hoe je het leven ervaart Gelukkiger worden? Kijk naar hoe je het leven ervaart Gelukkiger worden? Kijk naar hoe je het leven ervaart

Denk jij weleens na over hoe je nog meer uit jezelf en jouw leven kunt halen? Vraag jezelf dan af waarom. Gebeurtenissen, successen en materie hebben namelijk weinig invloed op ons geluksgevoel; de manier waarop we met ervaringen omgaan wél.

We leven in een prestatiemaatschappij, waarin van ons wordt verwacht dat we op alle vlakken in ons leven streven naar perfectie. De verwachtingen zijn torenhoog. We willen een goede baan met dito salaris, elke avond gezond en lekker eten op tafel zetten, de nieuwste series kijken, genoeg bewegen, luizenmoeder zijn op school en eigenlijk moeten we ook eens met vrijwilligerswerk beginnen. Bovendien, als ik op Facebook zie wat voor druk en vol leven de buurvrouw heeft, moet ik dit ook wel aankunnen toch?

Een korte kick

Zo razen we soms met honderdzestig kilometer per uur door het leven. Niet alleen in ons werk moet gepresteerd worden, ook in de rest van ons leven. Steeds verzetten we de stip op de horizon, denkende dat we als we dáár zijn we succesvol zijn, en dus gelukkig. Maar is dat wel zo? In ‘Dankboek’ schrijft Ernst-Jan Pfauth dat het behalen van succes weinig invloed heeft op ons geluksgevoel. Hij schrijft: ‘We krijgen een korte kick en daarna willen we meer. We denken altijd aan wat er morgen beter kan, zonder van vandaag te genieten. Dat komt doordat mensen snel wennen aan nieuwe situaties.’

Maakt de loterij winnen gelukkiger?

Hij haalt een bekend onderzoek aan waarin mensen die net de loterij hadden gewonnen én mensen die net invalide waren geraakt werd gevraagd hoe gelukkig ze waren. In het begin waren de loterijwinnaars gelukkiger, en de invaliden ongelukkiger. Maar al na aan paar maanden zaten beide groepen terug op hun oorspronkelijke geluksniveau. Aan de ene kant bewijs van de veerkrachtigheid van mensen, maar het toont ook goed aan dat al dat streven naar beter, groter, drukker en perfecter weinig zin heeft. Daar zit het geluk niet in.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Verander niet je leven, maar hoe je ernaar kijkt

Sterker nog: dat streven zorgt alleen maar voor teleurstelling en ontevredenheid. Er zal immers altijd iemand zijn die het beter voor elkaar heeft dan jij. Er zullen altijd steken zijn die je zal laten vallen. Niemand leidt een volmaakt, rimpelloos leven. Wie daarnaar blijft streven, zal het geluk zeker niet vinden. Beter kun je de manier veranderen hoe je het leven ervaart. Waar geef je betekenis aan? Hoe ga je om met falen en hoe vier je successen? Is er een balans tussen inspanning en ontspanning? Kun je geluk halen uit het nú of ben je altijd bezig met morgen?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over geluk?

8 universele en wetenschappelijke adviezen voor een gelukkig(er) leven.

Volgend artikel
10 dingen die ons universeel vrolijk maken
10 dingen die ons universeel vrolijk maken