Goed idee? Onderneem binnen 72 uur actie

Goed idee? Onderneem binnen 72 uur actie Goed idee? Onderneem binnen 72 uur actie Goed idee? Onderneem binnen 72 uur actie

Heb je een opwindend, spannend plan? Zet binnen 72 uur de eerste stap om hier iets mee te doen. Volgens schrijver Geert Kimpen zorg je er zo voor dat jouw droom niet sneuvelt op de kliffen van twijfel en onzekerheid.

Elke dag vliegen er zo’n vijftigduizend gedachten door je hoofd. Tussen al die duizenden gedachten zit een enorme verscheidenheid. Veel daarvan zijn puur praktisch van aard, zoals bedenken waar je die autosleutels ook alweer hebt gelaten of welk gerecht je vanavond eens op tafel zal zetten. Maar er zijn ook veel gedachten die dieper gaan dan dat. Dromen en verlangens bijvoorbeeld, over wat je ooit nog eens zou willen doen of leren. Misschien droom je ervan om een boek te schrijven, of droom je van een verre reis naar Nieuw-Zeeland. Misschien voel je een sterk verlangen je baan op te zeggen en iets te gaan doen wat je écht gelukkig maakt. Of wellicht voel je je klaar voor een nieuwe liefde. Hoe vaak gebeurt het niet dat we zulke gedachten even aandacht geven en dan weer laten wegglippen?

Dromen laten uitkomen

Wanneer dit soort opwindende plannen ontstaan, is het vaak lastig om de koe bij de horens te vatten en meteen actie te ondernemen. Er zijn altijd talloze redenen om het niet te doen (‘als ik mijn baan op zeg, wie gaat dan de huur betalen?’), maar los daarvan is het vooral ook heel eng om nieuwe ideeën uit te werken. Openstaan voor een nieuwe liefde, betekent immers ook dat je gekwetst kunt worden. En beginnen aan het schrijven van dat boek, betekent ook dat je kunt falen of dat je afgekraakt kunt worden.

Dat is namelijk het ding met proberen je dromen te laten uitkomen; niemand kan beloven dat het een succes wordt. Niemand kan jou zeggen dat het je sowieso gaat lukken om jouw droom in vervulling te laten gaan. Maar één ding is zeker: als het wel lukt, is het honderd procent de moeite waard. Onderneem daarom binnen 72 uur na het ontstaan van zo’n opwindend plan actie, zegt Geert Kimpen, auteur van onder andere ‘De Kabbalist’ en ‘De geheime Newton’.


Brandend vlammetje

Volgens Kimpen is die 72 uur essentieel voor jouw plan om tot bloei te komen. “Als je binnen 72 uur geen eerste stap zet die je vervolgens weer dwingt om vervolgstappen te zetten, gebeurt het waarschijnlijk helemaal niet.” Bedenk wel: het hoeft helemaal geen gigantische stap te zijn, als er maar íets in gang wordt gezet. Zo dwing je jezelf namelijk om het vlammetje van die droom brandende te houden.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Och, het kan erger: zo leer je relativeren.

Volgend artikel
Vijf inzichten die je dichter bij je passie brengen
Vijf inzichten die je dichter bij je passie brengen