Het leven is niet eerlijk – en dat is niet eerlijk. Maar dit stappenplan helpt

Het leven is niet eerlijk – en dat is niet eerlijk. Maar dit stappenplan helpt Het leven is niet eerlijk – en dat is niet eerlijk. Maar dit stappenplan helpt Het leven is niet eerlijk – en dat is niet eerlijk. Maar dit stappenplan helpt

Het leven is niet eerlijk. Pech en geluk worden niet eerlijk over de mensen verdeeld en nee, dat is niet eerlijk. De Oostenrijkse filosoof Thomas Macho beschrijft in zijn boek ‘Het leven is onrechtvaardig’ hoe filosofen daar eeuwenlang verklaringen voor probeerden te vinden.

Meestal zochten mensen het antwoord buiten hen. Het leven was niet eerlijk en dat lag aan de goden, die wispelturig en onredelijk waren. Het leven was lijden en dat lag aan een erfzonde, waardoor de mens verdreven werd uit het paradijs. Of het leven was misschien oneerlijk, maar ná dit leven kwam het goed. Dan werd je hart gewogen en als je goed had geleefd, mocht je naar de eeuwige gelukzaligheid.

Een cyclus van dood en wedergeboorte is trouwens ook een troostrijke gedachte. Misschien is dit leven niet eerlijk, maar als je je best doet om zo goed mogelijk te leven, kom je in een volgend leven vast beter terecht.

Maar intussen zitten we in het hier en nu. Dat het noodlot je toevallig kan treffen, is een beangstigende gedachte. Dat kansen en talenten en andere gaven van de natuur oneerlijk verdeeld zijn, daar kun je knap ongelukkig van worden. Thomas Macho geeft geen praktische adviezen in zijn boek, maar vanuit de levenskunst zijn er drie strategieën die kunnen werken om het gevoel van ongelijkheid te verzachten.

Nieuw: Happinez Agenda 2024

  • Personaliseer je eigen omslag

  • Indeling per week

  • Jaarkalender

  • Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen

1 Stop met vergelijken

Van vergelijken word je ongelukkig. Al die mensen met vrolijke verhalen op Facebook en Instagram met een véél leuker leven dan jij, zijn achter de schermen misschien doodongelukkig. Neem je eigen situatie, en maak daar het beste van. Lees ook Geertjes’ liefdevolle advies over dit onderwerp.

2 Bedenk: het is niet persoonlijk bedoeld

Vaak zeggen we ‘het is niet eerlijk’. Als je de deur uit gaat en het begint nét te regenen. Maar ook bij grote tegenslagen kun je al snel denken ‘waarom moet míj dit overkomen?’ Maar pech is niet persoonlijk bedoeld. Beluister hier de ontroerende toespraak van Facebook-COO Sheryl Sandberg, niet lang na het totaal plotseling overlijden van haar man.

3 Wees dankbaar en hulpvaardig

Het leven is oneerlijk, maar we kunnen veel doen om dat te verzachten. Door elkaar te helpen. Door te luisteren, niet te oordelen en mensen te helpen die te maken hebben met tegenslagen. En door je vast te houden aan kleine dingen, zoals Marnix zo mooi beschrijft in zijn column over dit onderwerp.

En gewoon dankbaar zijn voor wat er wél goed gaat, dat helpt natuurlijk ook.

Lees ook

Thomas Macho, Het leven is onrechtvaardig (uitgeverij Klement, 2017).

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Voor alle mensen die moeite hebben met kiezen: luister naar dit advies
Voor alle mensen die moeite hebben met kiezen: luister naar dit advies