Hoe een klankschaal je gedachten stil kan leggen

Hoe een klankschaal je gedachten stil kan leggen Hoe een klankschaal je gedachten stil kan leggen Hoe een klankschaal je gedachten stil kan leggen

Harry van Dalen van Spirit Connection vertelt over het bijzondere effect van klankschalen: ‘Door de klanken kom je tot een diepe kalmte in jezelf.’

Wat gebeurt er tijdens een meditatieconcert?

Een meditatieconcert helpt je de stilte in jezelf te vinden. Niet dat het letterlijk stil is, maar door de klanken kom je tot een diepe kalmte in jezelf. Eerst bevindt de klank zich nog buiten jezelf, je luistert er naar, maar na een tijdje ervaar je ‘m van binnen. De klank dringt door je denkgeest heen, en daardoor interpreteer je de wereld niet meer, maar je ervaart ‘m. Het is een vorm van diepe meditatie.

Hoe ziet zo’n concert eruit?

Het is anders dan een ‘gewoon’ concert, waarbij de melodie vaak heel belangrijk is. Bij onze concerten gaat het niet om muziek, maar om klank. We spelen allemaal al improviserend, er wordt ook niet geoefend van tevoren. Allemaal weten we: het gaat niet om een muziekperformance, of om de personen die er staan te spelen, maar om de expressie.

Spirit Connection speelt op gongs en klankschalen. Hoe kan het dat die instrumenten zo’n bijzonder effect hebben?

Vooral de gong heeft een heel sterk effect. Het instrument bestaat al duizenden jaren, en is in de geschiedenis voor van alles gebruikt: voor exorcisme, bijvoorbeeld, en als begeleiding bij kundalini yoga. De gong maakt extreem veel boventonen, triljoenen tegelijk. Daar reageren mensen intens op. Een koor kan dat effect ook hebben, want daarbij hoor je ook heel veel boventonen. Of je er nu van houdt of niet, dat maakt niet uit.

Wat kunnen we verwachten op het festival?

Elke dag gaan we beginnen met een geleide meditatie. Die geven wij van Spirit Connection samen met een groep topmuzikanten. Er is een operazangeres, een didjeridoospeler, een Indiase fluitist. En zelf nemen we 20 gongs en kristallen schalen mee.

Met welk gevoel hoop je dat de bezoekers van jullie concerten daarna hun festivaldag ingaan?

Met een open hart! Door de verstilling die onze klanken brengen, gaat het hart open staan. Daarna kun je je overgeven aan alles wat de dag je brengt.

Dit is al jullie vierde keer op het Happinez festival. Hoe is het om er op te treden?

De sfeer is er altijd fantastisch. Ik liep eens over het festivalterrein en ineens besefte ik: verhip, wat zijn er hier eigenlijk veel vrouwen. Ook al ben ik zelf een man, dat was me nooit eerder opgevallen, zo voel ik me er thuis. Maar ik vind het wel leuk dat er ook steeds meer mannen komen!

Volgend artikel
Omarm de chaos (want later verlang je ernaar terug)
Omarm de chaos (want later verlang je ernaar terug)