Deze 3 dingen maken ieder van ons gelukkig

Deze 3 dingen maken ieder van ons gelukkig Deze 3 dingen maken ieder van ons gelukkig Deze 3 dingen maken ieder van ons gelukkig

Een zonnetje dat doorbreekt, de geur van gras, je favoriete nummer dat opstaat in de kroeg – zomaar drie dingen die je blij kunnen maken. Maar écht gelukkig, dat worden we volgens Happinez Festival-spreker en geluksprofessor Patrick van Hees van andere dingen. En die dingen zijn D.O.M.

Ja, want zo kun je ze afkorten: D.O.M. staat voor ‘Doelen, Oplaadpunten, Mensen.’ Patrick verdiepte zich niet alleen in onderzoeken naar geluk vanuit de hele wereld, maar praatte ook met wetenschappers en ‘gewone mensen’ over wat ons mensen gelukkig maakt. En daar kwamen dus die drie universele dingen uit naar voren, legt hij uit in het boekje ‘Geluk is D.O.M.’

Doelen

Je hebt er vast weleens over gefantaseerd: dat de miljoenenklapper morgen op jóuw lot valt, en je voor de rest van je leven precies kunt doen waar je zin in hebt. Eindeloos op een eiland in de Stille Zuidzee hangen, zoveel boeken lezen als je wilt of de hele wereld over fietsen. Maakt ons echt niet gelukkig, zegt Patrick. Want het slaat ons ieder Doel uit handen: dingen om naartoe te leven, van te dromen en je best voor te doen. Doelen zijn er trouwens in allerlei soorten in maten. Je hebt in je leven immers allerlei rollen – kind, zus, geliefde, werknemer, vrijwilliger- en in elke rol heb je een doel.  Hoe meer die doelen vanuit je hart komen (je wilt écht graag een liefhebbende partner zijn, of een vrijwilliger die mensen verder helpt) hoe meer ze je leven verrijken.

Oplaadpunten

Volgens Patrick kunnen we onszelf prima vergelijken met onze telefoon. Ook wij gaan niet oneindig mee: op een gegeven moment vallen we uit. Om gelukkig te zijn, moet je zorgen dat je jezelf vaak genoeg oplaadt. ‘Oplaadpunten vormen als het ware de accu voor je geluk,’ zegt Patrick. ‘We hebben energie nodig om Doelen te kunnen nastreven en om verbinding met Mensen te maken.’ Maar hoe doe je dat, dat opladen? Patrick ondervroeg 1000 Nederlanders naar hun favoriete oplaadpunten en leidde daar een top-10 uit af. ‘Vakantie’, noemden veel mensen, maar ook ‘tijd met geliefde doorbrengen’, ‘muziek luisteren’ en ‘op tijd naar bed gaan’. Het kan voor jou ook iets heel specifieks zijn, zoals tekenen, naar het bos gaan of naar de sauna gaan. Hoe beter je weet wat jou doet opladen, hoe meer oplaadmomenten je kunt inbouwen.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Mensen

Niet voor niets staat ‘tijd met geliefde doorbrengen’ heel hoog in de top tien van oplaadpunten. De M is van de drie geluksbrengers de belangrijkste, volgens Patrick. ‘Liever vrienden zonder geld dan geld zonder vrienden.’ Je kunt méér geluk uit de mensen om je heen halen door bewust energie en tijd in hen te steken. Zijn er mensen in je omgeving die je beter zou willen leren kennen? Probeer dan een keer per maand om met een van die mensen in contact te komen, adviseert Patrick. Stuur regelmatig de mensen die je lief zijn een berichtje, zomaar. En maak anderen blij – door hen te helpen, met hen mee te denken, simpelweg aandacht te schenken.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen van Patrick?

Patrick schreef verschillende boeken over geluk. Behalve ‘Geluk is D.O.M.’ ook de roman ‘De Geluksprofessor’ en ‘De geluksoma – het geheim van gelukkig oud worden’.

Meer lezen over persoonlijke groei?

Volgend artikel
8 inspirerende inzichten over stilte
8 inspirerende inzichten over stilte