8 inspirerende inzichten over stilte

8 inspirerende inzichten over stilte 8 inspirerende inzichten over stilte 8 inspirerende inzichten over stilte

Stilte geeft je de mogelijkheid om naar binnen te kijken en af te stemmen op je innerlijke wijsheid. Het creëert ruimte voor rust en ontspanning en laadt je batterij op. En toch vinden we het soms moeilijk om bewust ruimte te creëren voor stilte. Daarom 8 inzichten van een monnik, die je inspireren de stilte op te zoeken.

Benedictijner monnik Anselm Grün mag dan een bescheiden voorkomen hebben, zijn boeken zijn wereldwijd populair. Niet gek, want met zijn eeuwenoude inzichten uit tradities van over de hele wereld, heeft hij een groothartige, open visie op bewust leven. Zo ook over stilte, volgens hem dé plek waar je jezelf weer terugvindt.

8 inzichten over stilte van Anselm Grün

  • “Als je even helemaal niets hoort, heeft de stilte iets heiligs. Wanneer alles om ons heen stil is, gaat er vaak een rilling door ons heen. Stilte heeft iets puurs in zich, iets ongerepts. Stilte is niet bezoedeld door het lawaai van de wereld.”
  • “Stilte is de ruimte waar ik wakker word, waarin ik mijn ogen open en zie wat wezenlijk is.”
  • “Wij kunnen onze dromen alleen maar realiseren, als we bereid zijn om wakker te worden en de werkelijkheid zoals die is, onder ogen te zien.”
  • “De beek in de bergen ruist wel, maar het geruis vormt geen contrast met de stilte. Integendeel, het ruisen maakt de stilte beter hoorbaar.”
  • “In de stilte verstommen innerlijke gesprekken. Daar hoef ik niets te presteren. Daar mag ik gewoon zijn wie ik ben. Ik hoef niemand antwoord te geven, ik hoef nergens op in te gaan. Ik ben, zonder verwachting, zonder druk, zonder verplichtingen van buitenaf. De stilte is voor mij puur zijn.”
  • “Rust is ja zeggen tegen het bestaan, zich verdiepen in de werkelijkheid, zonder de druk om bezig te moeten zijn.”
  • “Ik bescherm de stilte op de bodem van mijn ziel. In deze innerlijke ruimte van stilte ben ik gevrijwaard van alle verwachtingen van mensen. Daar ben ik heel en volledig, daar kunnen krenkende woorden van andere mensen niet binnendringen. Daar ben ik oorspronkelijk en authentiek.”
  • “Het koninkrijk bevindt zich in onze ziel: in de ruimte van stilte die ieder mens in zich draagt. Maar vaak is deze ruimte afgesloten door het lawaai van onze gedachten of door het rumoer van deze wereld.”

Uit: ‘Een stil moment’, ‘Leven uit de stilte’, ‘Troostboek voor lichaam en ziel’ en ‘School van het gebed’ (Uitgeverij Kok).

Meer lezen over stilte?

Stilte vinden? Met deze praktische tips lukt het.

Volgend artikel
Morning prayer: zo zet je je dag naar je hand
Morning prayer: zo zet je je dag naar je hand