Stilte is een ruimte, geen leegte

Stilte is een ruimte, geen leegte Stilte is een ruimte, geen leegte Stilte is een ruimte, geen leegte

De ruis verdween, haar hoofd stopte met razen en werd rustiger. Ze kreeg beter contact met zichzelf en haar lichaam, en ze werd milder. Heleen Reijnierse (1984) vertelt over wat stilte haar bracht. Ze is alignment coach & holistisch masseur. Stilte inbouwen in haar dagelijks bestaan is voor haar a way of life geworden. ‘Stilte is een ruimte, geen leegte.’

“Aan een boom groeien de takken alle kanten op. Zo leef ik mijn leven ook. Maar ons wordt geleerd om volgens bedachte lijnen te leven: een boom en takken moeten precies zus en zo groeien. Op die manier haal je de pure levensenergie eruit. Ik zoek veel stilte op en vul niet in hoe ik moet groeien. Het leven mag zich totaal ontvouwen. Als kind zocht ik al stille plekjes. Ik sprak in stilte met een geitje, van ziel tot ziel. In stilte krijgt de ziel veel meer ruimte. Stilte is er altijd, alleen wordt het vaak opgevuld met afleiding en ruis zoals tv of gepieker. Als er te veel ruis is, mis ik zielsverbindingen. Ik heb daarom geen tv en woon in het groen op een boot. Ik word rustig van water doordat het me verbindt met iets wat groter is dan ik.

In een schilderij

Ik leef midden in de natuur, zie de zon opkomen en ondergaan, zie en voel hoe hard het waait of regent. Ik woon in een schilderij dat elke minuut verandert en dat maakt me stil. Eigenlijk is mijn hele dag meditatie, maar rond zonsopgang neem ik nog een extra uur de tijd voor meditatie. Ik kijk dan over het water en naar de lucht en doe mijn ademoefening en mantra’s. Stilte is ook een noodzakelijke kreet van binnenuit: een voice of silence.

Als ik heel stil ben, voel ik in mijn onderbuik een soort trilling die ik omschrijf als aum. Hij zit er altijd, maar als ik afgeleid ben, voel ik hem niet. Die buiktrilling is mijn zuivere navigatie. Als ik iets wil beslissen, kan mijn hoofd van alles bedenken met een dubbele agenda van mijn ego. Maar als ik puur onvoorwaardelijk wil leven, laat ik mijn hart en mijn onderbuik spreken. Zo bewandel ik mijn pad zuiver. Om die navigatie te kunnen voelen, heb ik wel stilte nodig. De stilte in mij zorgt dat ik mijn werk als coach en holistisch masseur met volledige aandacht en aanwezigheid doe. Hierdoor ontstaat er veel verbinding en ruimte voor verdieping tijdens de sessies. Het nodigt de cliënt uit voor een mooie innerlijke reis.

Stilte is geen leegte, maar wel een fijne ruimte

Ik ben getrouwd met een Indiase spiritueel leraar. We kunnen heel goed samen stil zijn. We hebben ook veel verdiepende gesprekken, en nauwelijks chitchat. Mijn hoofd is rustig. Ik heb bijna geen gedachten meer. Tijdens meditaties en wandelingen heb ik mezelf getraind om geen woorden meer te geven aan wat ik zie. Daardoor groeien de verhalen, die vroeger vol afwijzingen en oordelen zaten, in mijn hoofd niet meer.

Stilte is een immense ruimte in me, maar dat is geen leegte. De ego-mind ziet stilte wel als leegte. Hij wil daar liever niet heen, want dat betekent het einde van zijn bestaan. Tegelijkertijd is stilte het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven. Het is een volmaakte, liefdevolle en lichte ruimte vol levensenergie. En het maakt ruimte voor de verwondering over de volmaaktheid van elk moment. Je hebt alleen wel lef nodig om die diepte in te springen.”

Tekst: Bianca Bartels
Beeld: fotografie door Brenda van Leeuwen, styling door Esther de Munnik, visagie door Manous Nelemans

Meer weten?

Bezoek de website van Heleen: www.rasalila.world

Meer lezen over stilte?

Dit is waarom stilte zo weldadig is.

Volgend artikel
Eerste hulp bij enge dromen: zo kom je van nachtmerries af
Eerste hulp bij enge dromen: zo kom je van nachtmerries af