Stilte vinden? Met deze praktische tips lukt het

Stilte vinden? Met deze praktische tips lukt het Stilte vinden? Met deze praktische tips lukt het Stilte vinden? Met deze praktische tips lukt het

Rust in je hoofd. Kalmte in je lijf. We verlangen ernaar. Maar hoe kun je in een druk modern leven stilte vinden? Mindfulnesscoach Amber Hatch schreef er een boek over, met heel praktische tips.

Stilte kan ongemakkelijk zijn, in een gesprek bijvoorbeeld. Of als we helemaal alleen thuis zijn en snel de radio of tv aanzetten om geluid te horen. Stilte kan iets onheilspellends hebben. Maar als we leren ermee om te gaan, geeft ze ons kracht. Omdat juist stilte ons verbindt met de grote dingen van het leven – en stiekem weten we dat vaak wel. Stilte is wat altijd beschikbaar is, wat ons verbindt met het grootse heelal en de diepte van de oceanen. Wat we zoeken, stelt Amber, is niet per se het ontbreken van geluid, want geluid is er altijd wel. Wat we zoeken is innerlijke rust, de stilte in onszelf. Met deze tips lukt het.

1. Rustig alleen zijn

In haar boek ‘Stilte vinden’ begint Hatch met simpele adviezen: van minder op je smartphone kijken tot de radio eens uitlaten, van mediteren tot plekken opzoeken waarop je rustig alleen kunt zijn.

2. Mediteren

Loop je achter met mails beantwoorden, was vouwen en boodschappen doen? En heb je heel even een momentje voor jezelf, als de baby een dutje doet, bijvoobeeld? Begin dan niet aan die mails of was, maar gebruik ik dat halfuur voor een meditatie. Want daarmee kun je de rest van de dag aan. De klusjes van de to-do lijst krijg je toch niet af in dat halve uur, dus daaraan beginnen levert alleen maar stress op.

3. Praten met stiltes

Praat in een gesprek met stiltes, laat ruimte tussen vragen en antwoorden. Amber: “Momenten van stilte – in een gesprek – kunnen ons helpen om na te gaan wat er in de persoon met wie we praten omgaat, en het kan ons helpen om de juiste toon te vinden”.


4. Minder doen

“Ik denk dat mensen zoveel verschillende dingen doen, dat ze het niet meer echt doen. Je drinkt ’s avonds een glas wijn met een vriendin, maar denkt alweer aan het volgende moment of de werkklus van morgen. Je kunt overal bij zijn en er tegelijkertijd niet echt zijn.” Door echt aanwezig te zijn in het moment en echt de tijd te nemen voor dat wat je aan het doen bent, worden ervaringen veel bevredigender. Je haalt veel meer uit het leven door de tijd te nemen.

Nog meer eenvoudige tips voor een stiller leven:

 • Kies een manier om je eigen smartphone-gebruik te beperken, bijvoorbeeld door niet te gaan scrollen als je staat te wachten of in de trein zit.
 • Maak je agenda leger. Laat de dingen waarvan je blij wordt, staan. De dingen die strikt noodzakelijk zijn, ook. Schrap of verplaats de rest: dingen waarvan je het gevoel hebt dat ze moeten, maar die ook wel een andere keer kunnen.
 • Kies voor eenvoud door keuzes te vermijden: je hoeft niet elke dag een andere outfit aan, je hoeft niet steeds een ander merk shampoo te proberen.
 • Koop minder spullen.
 • Maak af en toe een wandeling in de natuur zonder specifiek doel.
 • Beoefen een rustige hobby waar je in opgaat. Denk: kleuren, schilderen, breien.
 • Zorg dat je af en toe alleen bent, zoek een plek waar je rust hebt.
 • Spreek vriendelijk tegen mensen. Zeg iets alleen als het waar is, nodig is en vriendelijk is.
 • Wacht een moment voordat je antwoord geeft op een vraag totdat je de juiste woorden en toon weet.
 • Zeg soms even niets.
 • Zet soms de radio uit.
 • Mediteer.

Meer weten?

Meer lezen over stilte vinden?

Innerlijke stilte: zo vind je rust in je eigen hoofd en lijf.

Volgend artikel
Deze vijf emoties zijn ook voor jou herkenbaar
Deze vijf emoties zijn ook voor jou herkenbaar