Hoe word je gelukkig? Deze simpele formule helpt je op weg

Hoe word je gelukkig? Deze simpele formule helpt je op weg Hoe word je gelukkig? Deze simpele formule helpt je op weg Hoe word je gelukkig? Deze simpele formule helpt je op weg

Mo Gawdat heeft een formule voor geluk bedacht, en die is makkelijker dan je zou denken.

Geluk is niet dat wat de wereld je geeft, maar geluk is hoe je dat wat de wereld je geeft benadert. Als je dat inziet, is gelukkig en tevreden zijn makkelijker dan je denkt.

Anders leren kijken

Als je leert te beseffen dat het leven nooit perfect zal zijn, en dat we ongelukkig worden door onze gedachten – niet door wat het leven ons geeft. Dan zal je zien dat je op een andere manier tegen geluk aan gaat kijken.

Alles is altijd in verandering

We hebben allemaal de illusie dat we controle hebben, vaak totdat we door de dood met onze eigen sterfelijkheid worden geconfronteerd. Zo ook Mo, toen zijn zoon Ali overleed. “Pas als je diep nadenkt over de dood besef je pas echt hoe sterfelijk we allemaal zijn. Het deed me ook inzien hoe weinig tijd ik nog heb – hoeveel jaren het ook zijn, het zijn er veel minder dan ik al 
geleefd heb. Dus ik kan maar beter mijn best doen. Vandaar ook dat ik mezelf tot doel heb gesteld dat ik met mijn geluksformule minstens 10 miljoen mensen gelukkig wil maken. Dat is ambitieus, ik weet het, maar als ik grote doelen stel ga ik hollen om ze te bereiken.”

Geluk als wiskundige vergelijking

Mo: “In de kern is geluk een wiskundige vergelijking. Geluk is gelijk aan – of groter dan – het verschil tussen hoe jij de
gebeurtenissen in je leven ervaart, en je verwachtingen van hoe het leven zich moet gedragen. Waar het misgaat is dat
we die vergelijking vaak niet op de goede manier oplossen. Als je in de formule verkeerde gebeurtenissen en verwachtingen stopt, raak je teleurgesteld en voel je je ongelukkig.”

Het draait om je reactie

Maar om dan maar altijd je verwachtingen naar beneden bij te stellen, is ook niet de oplossing. Wij mensen streven ernaar een verschil te maken. Tegelijkertijd willen we gelukkig zijn. Maar als we succes willen hebben, moeten we hoge verwachtingen hebben en doelen stellen. De manier waarop we reageren als we die doelen niet halen, is de bepalende factor voor geluk.

In dit filmpje legt Mo zijn formule nog een keer uit:

Meer lezen

Waarom je gelukkig wordt door hoge doelen te stellen 

Volgend artikel
Je hebt maar één nieuw inzicht nodig om je leven totaal om te gooien
Je hebt maar één nieuw inzicht nodig om je leven totaal om te gooien