Waarom je soms een sprong in het diepe zou moeten wagen

Waarom je soms een sprong in het diepe zou moeten wagen Waarom je soms een sprong in het diepe zou moeten wagen Waarom je soms een sprong in het diepe zou moeten wagen

Een sprong in het diepe biedt geen garanties op geluk of succes. En toch is het soms precies waar je voor moet kiezen. Omdat je je niet wil laten leiden door angst, maar wil denken in mogelijkheden.

Ieder persoon maakt de hele dag door keuzes. Wat je vanavond gaat eten bijvoorbeeld. Of welke kleding je ‘s ochtends uit de kast trekt. Hoewel zelfs deze keuzes al voor hoofdbreken kunnen zorgen, zijn dit meestal wel de knopen die snel doorgehakt kunnen worden. Het zijn namelijk geen keuzes die grote, verstrekkende gevolgen zullen hebben. Bij grote levenskeuzes ligt dat anders.

Knopen doorhakken

Van baan veranderen. Een lange relatie beëindigen. Of juist een intieme band met iemand aangaan. Een wereldreis maken. Wel of niet verhuizen naar een andere stad. Proberen kinderen te krijgen. In welke levensfase jij je ook bevindt, altijd zijn er wel grote keuzes die gemaakt kunnen worden. En dan is de kans ook nog eens groot dat de keuze die jij ooit maakte nu niet meer voor je werkt, en dan moet je dus weer opnieuw gaan kiezen. Met dit soort keuzes hebben mensen het over het algemeen moeilijker, mede doordat het doorhakken van een knoop grote consequenties zal hebben.

Wanneer we belangrijke knopen moeten doorhakken, komen allerlei soort vragen de kop opsteken. Kan ik dit wel? Wat als het geen succes wordt? Wat zullen anderen wel niet denken? Ben ik hier eigenlijk wel geschikt voor? Wat als ik anderen kwets? Wat als ik een verkeerde keuze maak? Het zijn volkomen normale vragen, waar iedere persoon op unieke wijze mee worstelt. Wel is het zo dat deze vragen vaak gesteld worden uit angst.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Weg met angst

Angst om wat anderen denken of angst om niet het juiste te doen. Die angst voelen is niet zo gek, heel erg normaal zelfs. Maar waar we wel voor moeten waken is dat we ons niet laten leiden door die vragen. Vaak is dat namelijk wel wat we doen. We kiezen ervoor om een giftige relatie niet te beëindigen uit angst om alleen te zijn. We kiezen voor een saaiere vaste baan in plaats van die leuke freelance klus omdat het laatste onzekerheid met zich mee zal brengen. Of we blijven die verre reis maar uitstellen, terwijl we diep van binnen weten dat precies dát ons gelukkig zal maken.

Maak de keuze met je hele hart

Angst is onze grootste vijand en slechtste raadgever. Het werkt verlammend en zorgt ervoor dat we altijd voor de meest logische, veilige optie gaan. Puur omdat we dan weten waar we aan toe zijn. Maar een veilige keuze is niet per se altijd een slechte keuze. Bij het maken van keuzes wegen zoveel factoren mee. Ook factoren waar we zelf geen invloed op hebben. Het gaat er alleen om dat je zo’n keuze weloverwogen en met je hele hart maakt. Wanneer je alleen maar voor veiligheid kiest omdat je niet anders durft, gaat er iets mis. Op zulke momenten kun je je afvragen: wil je je laten leiden door angst of wil ik kiezen voor wat mij gelukkig maakt? Kies je voor het tweede, dan is een sprong in het diepe onvermijdelijk.

Alles kan nog

Zo’n sprong in het diepe is eng, want in het diepe zijn er geen garanties. Op het moment dat je de keuze maakt, kun je nog niet goed zien waar je nu precies voor kiest. Het kan dan ook goed zijn dat je later weer moet bijsturen omdat de koers die je voor ogen had toch niet helemaal vlekkeloos verloopt. Maar dat is helemaal prima. Niemand weet van tevoren hoe het leven gaat lopen. Waar het om gaat is dat je niet hebt gekozen voor veiligheid, puur omdat je bang bent voor wat je niet weet. Een sprong in het diepe geeft geen garantie op geluk of succes, maar de garantie dat het nog alle kanten op kan gaan.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

7 trucs om je angsten te overwinnen (het werkt echt).

Volgend artikel
11 dingen die je had willen weten toen je 16 was
11 dingen die je had willen weten toen je 16 was