Dít is wat je kunt leren van je oma (want wijsheid komt met de jaren)

Dít is wat je kunt leren van je oma (want wijsheid komt met de jaren) Dít is wat je kunt leren van je oma (want wijsheid komt met de jaren) Dít is wat je kunt leren van je oma (want wijsheid komt met de jaren)

Weet je even niet waar je het zoeken moet? Je kunt er een zelfhulpboek bij pakken, of je laten inspireren door de lessen van een goeroe, maar soms is een goed advies veel dichterbij te vinden. Namelijk bij je oma. Oma’s zijn vaak wandelende zelfhulpboeken – in hun levensjaren hebben ze alles al eens meegemaakt.

1. Alles gaat voorbij

Oma’s brengen decennia van levenservaring met zich mee, en als er iets is wat ze in al die jaren geleerd hebben, dan is het dat alles voorbij gaat. Je oma weet wat gemis is, want ze heeft haar eigen ouders overleefd, en misschien ook je opa. Ze zal, net als jij, periodes hebben gekend waarin ze niet wist wat ze het zoeken moest. En dus kan ze je als geen ander vertellen dat er altijd een lichtpuntje te vinden is, hoe ver weg ook – en dat pijn of verdriet uiteindelijk zachter wordt.

2. Relativeer!

Het leven is veel te kort om je zorgen te maken over kleine dingen en bang te zijn voor wat er zou kunnen gebeuren als… In een leven van driekwart eeuw (of soms bijna een hele!) heeft je oma geleerd te relativeren. Dat is een kunst om van haar af te kijken, want het leven wordt er een stuk lichter van.

3. Heb liefde voor je lijf

Mijn oma was haar tijd ver vooruit. Jaren voordat Eva Jinek over haar boobies zei: ‘If you have it, flaunt it’, noemde oma een goed decolleté al ‘het sieraad van de vrouw’. De moraal van dit verhaal? Hoe oud je ook bent, hoe je lijf er ook uitziet en hoezeer het in de afgelopen jaren ook veranderd mag zijn: houd van je lichaam. Met al z’n vetjes, putjes en deukjes.

4. Ga je dromen achterna

Het staat op talloze tegeltjes: ‘follow your dreams’. Een gesprek met je oma (of de gedachte aan haar, als ze er niet meer is) kan je doen inzien hoe belangrijk dat echt is. Spijt krijg je vooral van de dingen die je niet hebt durven doen – je oma weet dat als geen ander. Bovendien krijgen wij in onze tijd zoveel meer kansen dan de meeste van onze oma’s gehad hebben. Zij moesten vaak al jong gaan werken, omdat er geen geld was voor een studie, of omdat alleen de jongens thuis die kans kregen. Dikke kans dat ze dat achteraf hartstikke jammer vond. Onze vrijheid om zelf te kiezen is iets om te koesteren.

5. Je bent nooit te oud om te leren

Ook al zo’n gevleugelde uitdrukking, die een cliché geworden is. Maar de meest wijze –en inspirerende!- oude mensen zijn zich er volledig van bewust dat alles weten niet bestaat. Ze blijven nieuwsgierig naar nieuwe verhalen, naar nieuwe ervaringen, naar het perspectief van anderen, ze zijn nooit uitgeleerd.

Meer levenslessen lezen?

Drie waardevolle inzichten van holistisch psycholoog Nicole LePera.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Het wordt niet vaak genoeg gezegd: maar bedankt opa’s en oma’s
Het wordt niet vaak genoeg gezegd: maar bedankt opa’s en oma’s