Januari niet jouw maand? 7 manieren om jezelf op te vrolijken

Januari niet jouw maand? 7 manieren om jezelf op te vrolijken Januari niet jouw maand? 7 manieren om jezelf op te vrolijken Januari niet jouw maand? 7 manieren om jezelf op te vrolijken

Als januari – zo na de feestdagen, en toch nog midden in de winter – niet jouw maand is, kun je wat hebben aan deze zeven tips. Kleine dingen die je nét een beetje extra energie kunnen geven of blij maken. 

Neem een dag vrij

Het jaar is net begonnen, dus als het goed is kan er wel een vakantiedagje af. Gun jezelf een dag die helemaal openligt, waar je mee kunt doen wat je wilt. Plan niet de ‘moetjes’ in (tandarts, fysiotherapeut) maar doe alleen maar dingen waar je van opknapt. Maak een lange wandeling (liefst op een dag als dinsdag: midden in de week, geen kip in het bos), lees een fantastisch boek, neem ruim de tijd voor een meditatie. Of trek juist de hele dag uit voor een bezoekje aan een stad waar je nog nooit geweest bent.

Haal bloemen in huis

De boom staat weer buiten, de kerstverlichting is opgeborgen, wat je nu kunt gebruiken is kleur. Al was het maar als symbolische breuk met het oude jaar, en een verwelkoming van het voorjaar (jaha, dat duurt nog even, maar tóch). Niet zo’n bloemenfan? Een mooie grote plant (een blijvertje) kan ook. Of (vorstvaste) plantjes voor in je balkonbakken.

Vitamine D

Elke dag een dosis vitamine D is goed ter compensatie van een gebrek aan daglicht en zon – en als je overdag binnen werkt, zit je daar nu eenmaal niet zo ruim in. Zo’n tabletje doet geen wonderen, maar het ondersteunt wél.

Zoek het licht op

En probeer zoveel mogelijk daglicht in je op te nemen. Regenachtige dag? Kijk dan op welk moment het wél droog is, en ga dan even naar buiten – al is het maar een kwartiertje. Breng je lunchpauzes buiten door. Breekt het zonnetje midden op de dag door? Ga er gauw even uit, want werk wacht wel even. Een dosis zon is een investering in je humeur, en dus ook in je productiviteit.

Dip? Laat ‘m er zijn

Een wat minder vrolijke periode kun je niet wegtoveren. Voor sommige mensen is het begin van het nieuwe jaar gewoon nooit de beste periode. Dat kan, dat mag – geef jezelf er niet voor op je kop, maar accepteer het en weet dat er weer betere tijden komen.

Zoek gezelschap

Juist in een wat minder opgewekte periode (of dat nu in januari is, of op een heel ander moment) kan gezelschap je een ontzettende opkikker geven. Even een avondje lachen met een goede vriend, of alleen al iets samen máken met anderen. Dit is ook een goed moment om je aan te melden voor een nieuwe creatieve cursus, of voor een vrijwilligersbaantje. Nieuwe mensen leren kennen geeft energie.

Plan een vakantie

Van voorpret kun je enorm opknappen. Ook al duurt het nog even, te weten dat je in het voorjaar een week gaat kamperen of in de zomer lekker naar Zuid-Frankrijk gaat, doet nu al een hoop voor je stemming.

Meer lezen over de leuke kant van januari?

8 redenen waarom januari tóch best leuk is.

Volgend artikel
4 dingen die de winter ons kan leren
4 dingen die de winter ons kan leren