Terug naar overzicht

11 redenen waarom januari tóch best leuk is

Categorie
Tekst
Joanne Wienen
11 redenen waarom januari tóch best leuk is

Januari is niet de meest populaire maand van het jaar. De maand wordt gekenmerkt door een grijze lucht en het gemis van opbeurende feestverlichting, wat het soms moeilijk maakt om na de kerstvakantie weer te starten met school, studie of werk. Maar januari wordt ook gekenmerkt door deze elf positieve eigenschappen, die de maand al meteen wat leuker maken.

Elke dag lichter

De kortste dag van het jaar is ieder jaar op 21 december. Dat betekent dat het vanaf die dag elke dag een stukje lichter is. Als dat geen reden is om de vlag uit te hangen!

Frisse motivatie

De maand januari is een uitgelezen kans om het jaar gezond en fit te beginnen. Na de drank- en eetfestijnen in de decembermaand is het heerlijk om weer even terug naar de basis te gaan.  Geen alcohol en louter voedzame, gezonde maaltijden zorgen dat je vol frisse motivatie het nieuwe jaar ingaat.

Vooruit kijken

Januari is bij uitstek een maand om vooruit te kijken naar wat komen gaat. Heb je in 2018 nare ervaringen gehad of momenten dat je het even niet meer zag zitten? Laat ze achter in het oude jaar en kijk vooruit, naar een jaar waarin alle mogelijkheden nog open liggen.

Cocoonen

Na alle feestdrukte en december-verplichtingen lijkt het alsof iedereen zich in januari thuis opsluit om heerlijk te cocoonen. Ideaal, want jij hoeft je dus niet meer druk te maken om ‘fear of missing out’, of dat je iemand beledigt als je niet op een borrel/diner/feestje komt. Focus je gewoon lekker op jezelf, goede vrienden en gezin. De rest komt later wel weer.

Geniet van je cadeaus

December is dan misschien de maand waarin we veel cadeaus ontvangen, maar in januari kunnen we ook daadwerkelijk van die cadeaus gaan genieten. Of je nu een nieuwe trui, een tegoedbon of een goed boek hebt gehad – je hebt nu eindelijk de tijd om er ook echt gebruik van te maken.

Internationale Knuffeldag

Wist je dat 21 januari bekend staat als ‘Internationale Knuffeldag’? Maak van de gelegenheid gebruik om je dierbaren even extra stevig beet te pakken en hen te laten weten hoe erg je hen waardeert. De bedenker van de ‘feestdag’ schijnt deze datum gekozen te hebben omdat het precies tussen Oudjaarsavond en Valentijnsdag in zou vallen. Op deze manier zou niemand een dip hoeven voelen tussen deze twee data.

Binge watchen

Toegegeven, naar buiten gaan is niet bepaald een pretje in deze koude, grijze maand. Maar gelukkig is er binnen genoeg te doen (lees: Netflix). Als er al een maand is dat we ons niet schuldig hoeven te voelen dat we een heel weekend lang niks anders doen dan onder een dekentje op de bank onze favoriete series binge watchen, is het januari wel.

Naar buiten

Durf je toch naar buiten? Dat betekent dat je heerlijke winter-activiteiten kunt ondernemen zonder de drukte die de decembermaand vaak met zich meebrengt (lees: schaatsen op de schaatsbaan zonder dat je aan alle kanten omver wordt geschaatst).

Sparen

Na de big spending in december is een maandje waarin er niet zoveel geld wordt uitgegeven méér dan welkom.

Doelen halen

Niet alleen jij gaat met frisse moed het nieuwe jaar in, maar vrijwel iedereen voelt zich in januari opnieuw gemotiveerd (en dat werkt besmettelijk). Maak gebruik van deze energie om doelen te stellen én te halen.

Snoepen

Last but not least: er zijn nog genoeg oliebollen, pepernoten en kerstkransjes over om de hele maand van te genieten. En ook daar is helemaal niets mis mee.

Meer lezen over de winter?

Door anderen gelezen