Weet jij wel hoe mooi je bent? Met dit stappenplan leer je jezelf omarmen

Weet jij wel hoe mooi je bent? Met dit stappenplan leer je jezelf omarmen Weet jij wel hoe mooi je bent? Met dit stappenplan leer je jezelf omarmen Weet jij wel hoe mooi je bent? Met dit stappenplan leer je jezelf omarmen

Je bent mooier dan je denkt (ja echt!). Met een glimlach naar je lichaam kijken gaat niet altijd vanzelf, maar met dit stappenplan leer je langzaam zacht en lief te zijn voor jezelf en je natuurlijke schoonheid te omarmen. 

Wie kent het moment uit Bridget Jones’s Diary nou niet? Het moment waarop Mr. Darcey tegen Bridget zegt: “I like you, just the way you are”. Vervolgens zwijmel jij weg voor de tv in de hoop dat je in het echte leven ooit een vergelijkbare liefde tegenkomt die exact dat zinnetje uitspreekt. Want dat is precies waar je naar verlangt – iemand die je lief heeft zoals je bent.

Want hoe bereik je het om gelukkig te zijn met jezelf? Het goede nieuws is: je hebt daar helemaal niemand voor nodig. Je kunt dat zélf bereiken. Liefde hebben voor je eigen lichaam, met alles erop en eraan.

We zijn allemaal anders, en dat is wat ons mooi maakt. Maar er is moed nodig om je eigenheid te omarmen. Je moet uit je eigen onzekerheid stappen en zeggen tegen de wereld: ‘Hier ben ik. Mijn lijf heb ik lief. Ik ben zacht voor mijn huid die een beetje meegeeft, ik ben trots op strepen op mijn buik en de bobbels op mijn dijen. Het is wie ik ben, en ik benader het met de liefde en compassie die het verdient.’

Omdat het in de praktijk nog wel eens een opgave blijft, delen we in dit artikel een stappenplan met je. Dit helpt je om met een glimlach naar jezelf te kijken, en je natuurlijke schoonheid te omarmen.

illustratie dove

Stap 1: glimlach naar je spiegelbeeld

Hoe vaak zeg je tegen jezelf dat je je lichaam mooi vindt? Dat je blij bent met alles wat het voor je doet, elke dag opnieuw? Toegegeven, dat is eng. Het voelt een beetje zoals iemand die je leuk vindt voor het eerst vertellen wat je zo mooi vindt aan zijn of haar gezicht. Maar het helpt je om aandacht te geven aan je mooiste kanten en om dankbaar te zijn voor dat wat je lichaam kán: dansen in de regen, je bloed rondpompen zonder te klagen, zelfs een kindje dragen – best een klus om trots op te zijn.

Daarom is het belangrijk om bewust te worden van je eigen overtuigingen. Schrijf ongeremd alle negatieve gedachten op die je over je lichaam hebt. Ben je klaar? Vervang dan alle negatieve gedachten met iets positiefs dat je over jezelf kunt zeggen. Als je dit een week volhoudt, zal je waarschijnlijk merken dat je liefdevoller over je lichaam denkt.

Je kunt hiervoor ook meditatie oefeningen gebruiken, bijvoorbeeld spiegelmeditatie: Ga voor de spiegel staan. Kijk naar jezelf, en zie wie je bent. Zeg hardop wat je mooi vindt en bedenk vervolgens vijf affirmaties: vijf positieve zinnen die uitgaan van je eigen kracht. Bijvoorbeeld: Ik ben een uniek mens met unieke talenten, mijn heupen zijn krachtig en prachtig, of: mijn magie zit verstopt in de kuiltjes van mijn wangen en in de krul van mijn mond. Schrijf de mooiste zin op een briefje, plak die op de spiegel of zet hem als wekker in je telefoon. Zorg dat je deze woorden tenminste eenmaal per dag tegen jezelf uitspreekt en je zult zien dat de meditatie innerlijke rust brengt.

Stap 2: verzorg je zelfvertrouwen

Als je jezelf goed verzorgt, zit je lekkerder in je vel – en dat is weer goed voor je zelfvertrouwen. Kies een verzorgingsritueel dat goed voelt voor jou, of dit nu urenlang badderen is of de energie boost van een ijskoude douche. Neem ook de tijd voor al die kleine klusjes waar je normaal gesproken geen tijd voor neemt: vijlen, scrubben, een oliemassage – alles is geoorloofd.

Na al deze goede zorgen, sluit je liefdevol af. Ga op zoek naar je favoriete olie of een lotion die lekker ruikt om je lichaam in te smeren. De liefde van je favoriete producten, zullen bijdragen aan je zelfvertrouwen. Maak om die reden bewuste keuzes in jouw verzorging. Jezelf verzorgen is letterlijk voor jezelf zorgen. Om op de juiste manier voor je lichaam te zorgen en het te omarmen, is het goed om je bewust te zijn van de producten die je hiervoor kiest. Heb je lijf lief, en wees kritisch op de producten die je hiervoor gebruikt. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar de ingrediënten in de producten die je koopt. Alleen het nodige, niets meer, niets minder.

Neem ook in de ochtend voldoende tijd voor love & care. Om de dag weer fris verder voort te zetten en jezelf en je lichaam het vertrouwen te geven wat je nodig hebt, ga je voor een deodorant die zacht is voor je oksels. Maar op welke toevoegingen moet je letten? Welke deodorant is zonder aluminium chloorhydraat? Een deodorant die geen toevoegingen bevat is de nieuwe Dove 0% deodorant. Zonder alcohol en aluminiumzouten, maar met antioxidanten en een hydraterende crème – voor zijdezachte, frisse oksels, niets meer, niets minder. De deodorant is verkrijgbaar in de geur Original (roller en spray), of Go Fresh Cucumber (spray). Goede verzorging geldt voor je hele lichaam: tot aan het gevoeligste stukje huid van je lijf, je oksels.

Stap 3: wat als de ander mooier is

Kijk je wel eens naar andere vrouwen op straat, in bladen, of op het strand, en denk je dan: ‘had ik maar haar (vul maar in: billen, borsten, heupen, benen, armen, kleine teen, enkels, polsen, hals, oorlelletjes)’? Die mooie benen van dat meisje, die lange haren van die vrouw. Je kijkt vaak naar de lichaamsdelen van een ander waar je bij jezelf minder tevreden mee bent. Als je jezelf op deze gedachte betrapt, denk dan: zou ik met deze vrouw willen ruilen van lijf, gezicht en leven? Van persoonlijkheid? Bedenk dat je alles zou verliezen wat jou die unieke persoon maakt. Zou je dat echt willen?

Stap 4: een laatste gedachte die je niet mag vergeten

We hebben allemaal één lijf gekregen in dit leven. Daar moeten we het mee doen. Dus laten we dat omarmen, in plaats van het ons hele leven lang proberen te veranderen zodat we voor anderen in een plaatje passen wat in het hoofd van een ander gevormd is. Wees blij met je gekke voortanden. Je huidskleur. Met je wipneus. Met de striae die je kreeg na je zwangerschap. Met de littekens die je opliep toen je als kleuter van je fiets viel. De optelsom van deze gebeurtenissen hebben je gemaakt tot wie je bent. Verstop ze niet langer, maar wees er trots op: je zult zien dat het je sterker én mooier maakt – van binnen en van buiten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dove.

Volgend artikel
Het lijkt wel alsof iedereen zichzelf nu coach noemt, maar is dat wel zo’n goed idee?
Het lijkt wel alsof iedereen zichzelf nu coach noemt, maar is dat wel zo’n goed idee?