Dit is waarom je je eigen levensgids wilt samenstellen

Door Susan Smit
Dit is waarom je je eigen levensgids wilt samenstellen Dit is waarom je je eigen levensgids wilt samenstellen Dit is waarom je je eigen levensgids wilt samenstellen

Op de zolder van mijn ouderlijk huis stuitte ik op een schoenendoos met boekjes uit mijn vroegste jeugd. Ik wist nog wel dat ik jarenlang dagboeken bijhield en brieven uitwisselde met een penvriendin, maar deze vroege schriftjes was ik vergeten. Er stonden losse uitspraken in van mijn moeder en andere mensen, verhalen en grapjes die ik had opgevangen en zinnen die ik had gelezen in mijn bibliotheekboeken of gehoord op televisie.

Terwijl ik de schriftjes doorbladerde kwam het gevoel weer terug waarmee ik ze had volgeschreven. Ik zocht houvast in de onbegrijpelijke en beangstigende chaos die het leven voor me was. Hoe moest ik het leiden? Hoe zat het in elkaar? Wat was er wel en niet belangrijk? Wanneer was ik een goed mens? Aan wat ik had gekozen op te schrijven, kon ik precies zien waar ik op dat moment mee worstelde. Het was wijze raad aan mezelf, bijeengeraapt uit boeken en via uitspraken van mensen die ik bewonderde. Een manier om mezelf te kalmeren en bemoedigen.

Een persoonlijke levensgids

Goedbeschouwd maakte ik wat ze in de klassieke oudheid een hypomnèmata noemden: een verzameling notities die als persoonlijke levensgids dient. Een leidraad om een goed leven te leiden. Het uitgangspunt van Plato’s hypomnèmata is niet een of ander filosofisch vraagstuk, maar het leven van de samensteller zelf. Alle aantekeningen geven antwoorden op de persoonlijke vragen die op dat moment in het leven van de samensteller spelen.

Op sociale media zie je mensen trouwens hetzelfde doen: de wijze, inspirerende filmpjes en citaten die geplaatst worden, bevatten niet hun eigen inzichten, maar teksten die hen op dat moment hoop geven en staande houden. Zo kun je precies zien waar ze op dat moment in worden uitgedaagd.

Happinez Krachtdieren deck

  • Welk krachtdier is jouw gids vandaag?
  • Trek een (dag)kaart ter inspiratie of doe een legging
  • Ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren

Literatuur, kunst en poëzie zijn als waterputten waar we naartoe kunnen gaan en een emmer in kunnen onderdompelen. De emmer komt nooit leeg naar boven. Altijd zit er iets in wat je ondersteunt, voedt, tot nadenken stemt. Zelfs als je niet wordt omringd door wijze, ruimdenkende, stimulerende mensen, dan kun je altijd je toevlucht nemen tot die bron.

Dompel je emmer onder

De woorden die jou persoonlijk lijken toe te spreken op precies het juiste moment, die jij tot in je diepste diepte kunt ontvangen, zijn op een of andere magische wijze ook voor jou bedoeld. Je bezit een speciale gevoeligheid voor wat van belang is voor waar je mee zit. Je bent ontvankelijk voor alles wat met dat thema te maken heeft. En als je bereikbaar bent zal het ontastbare niveau je bestoken met hulp, raad en troost, want dan heeft dat zin.

Probeer het eens. Begin aan je eigen hypomnèmata, je eigen levensgids. Schrijf er citaten en zinnen in op die voor jou op dat moment iets wezenlijks verduidelijken, zinnen die voor een ander misschien vergezocht of twijfelachtig zijn, maar voor jou glashelder maken wat je nodig hebt te horen. Houd hem bij en blader erin als je troost zoekt. Dompel je emmer onder in de waterput.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Ontsnappen aan de oppervlakte: zo vind je verdieping (volgens Susan Smit.

Volgend artikel
3 boeken over sterke vrouwen die je gelezen wil hebben
3 boeken over sterke vrouwen die je gelezen wil hebben