7 manieren om jezelf te ontwikkelen in 2019

7 manieren om jezelf te ontwikkelen in 2019 7 manieren om jezelf te ontwikkelen in 2019 7 manieren om jezelf te ontwikkelen in 2019

Nieuw jaar, nieuwe kansen: een mooi moment om met zelfontwikkeling bezig te gaan!

Geen ingewikkelde en onhaalbare goede voornemens, maar gewoon iets doen waar je wat aan hebt. Inspiratie nodig? Dit zijn zeven manieren om jezelf te ontwikkelen in het nieuwe jaar.

Neem een sabbatical

Even niet bezig zijn met werk, maar aandacht en ruimte creëren voor jezelf, familie en vrienden. Of misschien zelfs tijd maken voor een mooie reis? Een sabbatical is een effectieve manier om te evalueren, terug te kijken en orde op zaken te stellen. Door een tijdje met verlof te gaan – betaald of onbetaald – kun je dingen over jezelf leren en zaken (her)ontdekken die je de afgelopen jaren misschien een beetje kwijt was geraakt, doordat je teveel op de automatische piloot hebt geleefd.

Zoek een nieuwe hobby

Is er iets waarover jij niet uitgepraat raakt, waarover je niet genoeg boeken kunt verslinden? Dan is het hoog tijd om daar iets mee te gaan doen, als je dat al niet deed. Een nieuwe hobby die aansluit bij je passie zal je doen opbloeien en kan deuren openen naar nog veel meer leuks. Ga schilderen, boogschieten, een moestuin aanleggen, bakken of wat dan ook, als het jou maar frisse energie geeft.

Volg een cursus waar je echt iets aan hebt

Het volgen van een cursus of training is bij uitstek de manier om jezelf te ontwikkelen. Het aanbod (online) cursussen is echter groot, hoe maak je nu de juiste keus? Een cursus op gebied van counseling, psychologie, voeding, natuurgeneeswijzen of persoonlijke groei is altijd een goed idee voor je zelfontwikkeling.

CIVAS is onderwijsspecialist op gebied van complementaire zorg en biedt cursussen en studies die gericht zijn op jouw (persoonlijke) ontwikkeling, zowel voor particulieren als professionals. In de nieuwe schriftelijke thuisstudie Overgang & Voeding wordt ruimschoots aandacht besteed aan de verschillende fasen van de overgang en de klachten. Want wist je dat goede voeding niet alleen tijdens, maar ook vóór de overgang een positief effect heeft op bepaalde verschijnselen?

Een opleiding of training volgen bij CIVAS betekent veel flexibiliteit: je kunt dit gewoon vanuit huis en in je eigen tijd doen. Laat je verrassen door het brede aanbod van studies en gun jezelf een cursus waar je écht iets aan hebt.

Doe vrijwilligerswerk

Je inzetten voor een ander voelt niet alleen goed, je leert er ook nog eens veel van. Bij vrijwilligersorganisaties zijn vaak gepassioneerde mensen aan de slag die zich met hart en ziel inzetten voor (kwetsbare) mensen, dieren of de natuur. Sluit je aan bij zo’n gezelschap of ga individueel op pad – bijvoorbeeld voor de boodschappen van je oma of een wandeling met iemand die zich eenzaam voelt – en maak met jouw inzet, hoe klein of groot ook, het verschil voor een ander.

Doe aan mindfulness

Mindfulness maakt gelukkig. Mocht je nog meer redenen nodig hebben om aan mindfulness te gaan doen: door mindfulness toe te passen in je leven zie je meer mogelijkheden, functioneer je beter, verwerk je heftige emoties beter en voel je je meer verbonden met anderen, met de aarde en met jezelf.

Ga zingen

Ja, ook als je niet gezegend bent met een muzikaal talent is zingen goed voor je. Zingen betekent niet alleen mooie klanken maken die passen binnen de lijntjes van de bladmuziek, het gaat veel verder dan dat. Door te zingen werk je aan je ademhaling, kun je je emoties beter reguleren en uitdrukken en ontwikkel je (letterlijk en figuurlijk) kracht in je stem.

Doe iets wat onbekend voor je is

Stap uit je comfortzone en doe iets spannends of onbekends. Of dat nu parachutespringen of het aanknopen van een gesprekje met die leuke nieuwe buur is, dat maakt niet uit. Door uit je comfortzone te stappen creëer je zelfvertrouwen en lef en voorkom je dat je stilstaat. Stilstand is immers achteruitgang, en daar bedrijf je geen zelfontwikkeling mee.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met CIVAS.

Volgend artikel
Zo maakt kwetsbaarheid je een gelukkiger mens
Zo maakt kwetsbaarheid je een gelukkiger mens