Zo maakt kwetsbaarheid je een gelukkiger mens

Zo maakt kwetsbaarheid je een gelukkiger mens Zo maakt kwetsbaarheid je een gelukkiger mens Zo maakt kwetsbaarheid je een gelukkiger mens

Volgens hoogleraar en schrijfster Brené Brown is kwetsbaarheid een teken van moed. De moed om anderen te inspireren met je creativiteit. De moed om je open te stellen en daardoor diep contact te maken met anderen.

Jezelf kwetsbaar opstellen betekent dat je een stukje van je kern laat zien, van wie jij echt bent. Dat is mooi, maar brengt ook een risico met zich mee. Want: wat als dat kwetsbare stukje van onszelf wordt afgekeurd? Dan liggen schaamte, verstoting en een gevoel van minderwaardigheid op de loer.

Maar tegelijkertijd is kwetsbaarheid ook de bron van plezier, creativiteit, saamhorigheid en liefde. Want kwetsbaarheid brengt herkenning, geeft anderen de mogelijkheid zich ook open op te stellen en geeft jouw de mogelijkheid anderen te inspireren met je creativiteit en jouw unieke kijk op de wereld.

Volgens Brown zijn de voordelen van kwetsbaarheid veel belangrijker dan de eventuele risico’s. Want als we het risico niet nemen, dan leven we niet echt. Dan verstoppen we onszelf en beleven we nooit het plezier dat komt van pure kwetsbaarheid.

Hoe jij je in 2019 kwetsbaarder opstelt en zo meer van het leven geniet terwijl je anderen inspireert? Zo!

Kleine stapjes

Je kwetsbaar opstellen betekent onder meer dat je deelt wat je denkt, voelt en wilt. Maar je hoeft echt niet meteen alles te delen. Deel gewoon wat je op het hart ligt, dat waar je woorden aan wilt geven of wat je wilt uiten in creatie. Neem kleine stapjes.

Deel bijvoorbeeld een foto van jezelf op Instagram, in plaats van een foto van je ontbijt. Vertel erbij hoe kwetsbaar het voor jou is om een foto van jezelf delen. Vertel wat je voelt, hoe je daarmee omgaat en waarom je besloot die foto toch te plaatsen. Of schrijf een brief aan jezelf waarin je vertelt dat je graag meer open wilt zijn dit jaar en je daar stappen voor gaat nemen. Jezelf openen hoeft niet snel, doe er zo lang over als voor jou goed voelt.

Weet dat jouw verhaal er mag zijn

Mensen vinden het fijn om herkenning te vinden in het verhaal van anderen. Het geeft ons het gevoel dat we begrepen worden en we voelen ons verbonden. Want die persoon is kennelijk ook een beetje zoals jij. Herkenning vinden in het verhaal van een ander stelt je gerust en biedt je een nieuw perspectief op je situatie.

Als jij je verhaal, droom, of passies niet met anderen deelt omdat je dat eng vindt. Omdat je bang bent dat je niet goed, leuk of interessant genoeg bent, dan ontneem je anderen de kans jouw gedachten, mislukkingen en ambities te horen. Om daar troost in te vinden en inspiratie uit te halen.

Als je je verhaal durft te vertellen omdat je weet dat er iemand troost in vindt, al is het maar één persoon, dan stel je je kwetsbaar op. Verbind je je echt met iemand en ervaar je saamhorigheid en liefde.

Ken jezelf

Als je iets gaat doen wat je nog niet eerder hebt gedaan, dan kan de paniek snel toeslaan en ligt opgeven op de loer. Je gedachten nemen het over, vertellen je dat je het toch niet kunt en je besluit het niet te doen. Vervolgens heb je een rotgevoel om dat je niet hebt gedaan wat je zo graag wilde doen.

Zodra je aan jezelf gaat twijfelen, stel jezelf dan de vraag: waar komt deze weerstand vandaan? Waar ben ik bang voor? Om te falen? Of wat anderen van m ij denken? Als je weet wat er achter je twijfel ligt, dan kun je je op je twijfel voorbereiden. Je kunt jezelf geruststellen en weet dat de gedachten iedere keer opkomen en je ze niet serieus hoeft te nemen.

Omring jezelf met mensen die achter je staan

Als je het eng vindt om je kwetsbaar op te stellen naar vreemden, begin dan bij je huidige vrienden en familie. Bij de mensen van wie je weet dat ze achter je staan en onvoorwaardelijk van je houden. Deel een droom die je niet achterna durft te gaan of een idee dat je maar niet los kunt laten. Je gedachten eerst in een vertrouwde omgeving delen geeft je de moed om ook bij vreemden steeds meer van jezelf te laten zien.

Je bent niet voor iedereen

Als je meer van jezelf laat zien, word je ook vaker afgewezen. Mensen zijn het niet eens met je verhaal of vinden je creatie niet mooi. Misschien verstop je je dna het liefst onder het tapijt, maar realiseer je dat mensen het helemaal niet eens met je hoeven zijn. Je hoeft niet door iedereen leuk gevonden te worden en je hoeft niet iedereen te inspireren. Geef jezelf de kans om het ongemakkelijk gevoel van afwijzing te doorvoelen en er mee te zijn, zonder dat je je erdoor uit het veld laat slaan. Op die manier ga je steeds beter met deze momenten om en durf je je ook steeds kwetsbaarder op te stellen.

Oefening baart kunst. Hoe vaker je jezelf kwetsbaar opstelt hoe makkerlijker het wordt. Kwetsbaarheid geeft het leven meer betekenis en het maakt je een gelukkiger mens.

Meer lezen over kwetsbaarheid?

Volgend artikel
In je eentje uit eten of naar de film: waarom dat je leven verrijkt
In je eentje uit eten of naar de film: waarom dat je leven verrijkt