6 mythes over kwetsbaarheid volgens Brené Brown

6 mythes over kwetsbaarheid volgens Brené Brown 6 mythes over kwetsbaarheid volgens Brené Brown 6 mythes over kwetsbaarheid volgens Brené Brown

De enige echte superpower die je nodig hebt voor een moedig leven? Kwetsbaarheid. Je kwetsbaar opstellen is doodeng – want wat als je faalt of afgewezen wordt? – maar ook onmisbaar als je echt jezelf wilt kunnen zijn. In de Netflix-special A Call to Courage ontkracht Brené Brown 6 diepgewortelde mythes over kwetsbaarheid:

Mythe 1 – Kwetsbaarheid is een zwakte

Als het woordenboek de term al uitlegt als ‘vatbaar voor verwonding of ander onheil’ en ‘gevoelig’, is het niet zo vreemd dat veel mensen kwetsbaarheid nog steeds zien als een zwakte. Daar komt nog eens bij dat we moed vooral associëren met stoerheid en kracht, en niet met de kans op falen of afwijzing. Maar op basis van jarenlang onderzoek concludeert Brown dat kwetsbaarheid júist moedig is. Sterker nog; volgens Brown is moed zonder kwetsbaarheid niet eens mogelijk, dat is één van de mythes. Voor de eerste keer zeggen dat je van iemand houdt, een zelfgeschreven gedicht delen met de wereld via social media; zo maar een paar voorbeelden van acties waarbij je kwetsbaar opstelt en jezelf écht laat zien, zonder te weten wat de uitkomst is. En daar heb je toch behoorlijk wat moed voor nodig.

Mythe 2 – Je kunt ervoor kiezen om niet aan kwetsbaarheid te doen

‘Ik doe niet aan kwetsbaarheid’ is een uitspraak die Brown vaak hoort. Maar, zegt ze, je hebt twee opties. Óf jij doet bewust aan kwetsbaarheid, óf kwetsbaarheid doet aan jou. Als je je kwetsbaar voelt, kun je ervoor kiezen om die gevoelens te accepteren en ze er te laten zijn, maar tegelijkertijd de keuze maken dat je moed toont en doorzet. Maar je kunt er ook voor kiezen om de gevoelens te negeren. Dat laatste lijkt misschien the easy way out, maar komt op een zeker moment als een boemerang terug, omdat je je frustraties op je omgeving afreageert.

Mythe 3 – Je kunt het in je eentje doen

We bewonderen mensen die iets helemaal zelf doen en vinden het moeilijk om hulp te vragen, laat staan om eerlijk toe te geven dat we het alleen niet reden. Hulp vragen betekent dat je je kwetsbaar moet opstellen en dat je afgewezen kunt worden. Maar hoe graag we ook willen geloven dat we niemand nodig hebben; we kunnen niet zonder anderen. We zijn biologisch gezien zelfs zo gemaakt dat we verbinding nodig hebben.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Mythe 4 – Je kunt het ongemak uit kwetsbaarheid halen

Brown deed zelf jarenlang verwoede pogingen om het ongemak uit kwetsbaarheid te halen. Haar conclusie? Kwetsbaarheid zonder ongemak bestaat niet, het is één van de mythes. De enige manier om te kunnen omgaan met de vervelende gevoelens die gepaard gaan met kwetsbaarheid, is door de onzekerheid en het onbehagen er te laten zijn.

Mythe 5 – Vertrouwen komt vóór kwetsbaarheid

Dit is net als het verhaal van de kip en het ei. Vertrouw je iemand voordat je hem of haar vertelt over je kwetsbaarheid, of ontstaat er vertrouwen omdát je je kwetsbaar opstelt? Begin met kleine stapjes, zegt Brown. Gooi niet meteen je hele levensverhaal op tafel, maar houd ook niet alles voor jezelf. Deel kleine dingen om te ontdekken wie het verdient om jouw verhaal te horen.

Mythe 6 – Kwetsbaarheid is niet hetzelfde als alles onthullen

Kwetsbaarheid heeft niets te maken met hoeveel je laat zien van jezelf, maar alles met wat je laat zien, hoe je dat doet en met welke intentie. Live op social media delen hoe je je bikinilijn waxt? Geen kwetsbaarheid, vindt Brown. Kwetsbaarheid zonder grenzen is geen kwetsbaarheid: grenzen stellen is belangrijk. Voor jezelf én voor anderen.

Meer over de mythes rondom kwetsbaarheid?

Meer over het loslaten van het streven naar perfectie en wat het betekent om moedig te zijn lees je in Brown’s bestseller De kracht van kwetsbaarheid.

Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Nieuwe Happinez ‘Lichter leven’ ligt nu in de winkel
Nieuwe Happinez ‘Lichter leven’ ligt nu in de winkel