Terug naar overzicht

De kracht van kwetsbaarheid

Categorie
Tekst
Susan Smit
De kracht van kwetsbaarheid

Bij krachtige kwetsbaarheid draait het om de moed om jezelf te laten zien, dingen uit te proberen en het risico nemen te falen. Het is inzien dat perfectie niet bestaat en dat winnen en verliezen beide bij het leven horen.

Dacht jij als kind ook dat alle volwassenen zeker over zichzelf en hun keuzes waren en dat jou, zodra je volgroeid was, dezelfde zelfverzekerdheid ten deel zou vallen? Ik wel.

Inmiddels weet ik dat volwassen worden juist betekent dat je je eigen kwetsbaarheid accepteert en je er niet langer voor schaamt. Altijd veilig voor zekerheid en stelligheid kiezen is bovendien de dood in de pot.

Brené Brown gaf een van de best bekeken TEDtalks over de kracht van kwetsbaarheid en schreef er een gelijknamig boek over. Ze gaat erin met de billen bloot over haar eigen onzekerheden en haalt treffende voorbeelden, onderzoeken en observaties aan, zodat ze zowel op een persoonlijke als essayistische manier aantoont dat kwetsbaarheid beslist geen vorm van zwakte is.

Maar wat fijn dat Brown ook haarfijn aantekent dat kwetsbaarheid geen middel mag zijn om verbinding met anderen te zoeken, aandacht te vragen of te manipuleren. Krachtige kwetsbaarheid draait om de moed om jezelf te laten zien, dingen uit te proberen en het risico nemen te falen. Het is inzien dat perfectie niet bestaat en dat winnen en verliezen beide bij het leven horen.

Door anderen gelezen