In je eentje uit eten of naar de film: waarom dat je leven verrijkt

In je eentje uit eten of naar de film: waarom dat je leven verrijkt In je eentje uit eten of naar de film: waarom dat je leven verrijkt In je eentje uit eten of naar de film: waarom dat je leven verrijkt

Er draait een film in de bioscoop die je geweldig lijkt, maar er is niemand die mee kan. Of je wilt ergens eten – gewoon omdat het je daar leuk lijkt, of omdat je in je eentje in een vreemde stad bent. Denk je dan vaak: oké, ik blijf wel thuis? Zonde. Laat dit het jaar zijn waarin je eropuit gaat als je er zin in hebt – of dat nou samen is of alleen.

Oké, laten we eerlijk zijn, het is even wennen. Ben je nog nooit in je eentje naar de bioscoop geweest, of naar een concertzaal, laat staan uit eten, dan voelt het de eerste keer alléén alsof er een neonbord boven je hoofd hangt. De truc? Doorzetten. Na vijf minuten voelt het al een stuk minder ongemakkelijk. Aan het eind van de avond weet je zeker: dit ga ik vaker doen.

Andere mensen denken niks

Misschien hoor je, vanwege dat neonbord, mensen om je heen denken: ‘wat sneu, hij of zij is alleen’. Maar denken ze dat echt? Stel dat jij hier met vrienden was, zou je dan letten op de persoon verderop die alleen is? Waarschijnlijk zou je er helemaal geen aandacht aan besteden, of hooguit denken: good for her, ze gaat gewoon in haar eentje (want lang niet iedereen durft dat). En eigenlijk zou het überhaupt niks uit moeten maken wat wildvreemde mensen van je denken. Je bent hier niet voor hen, maar voor jezelf.

Telefoon in je zak

Pak dus niet je telefoon tijdens het wachten op de band of de voorstelling om maar iets te doen te hebben, of om het gevoel van ongemak te verdrijven. Dat haalt je uit het moment, het brengt je weg van de plek waar je bent. Probeer je gêne of onrust gewoon te accepteren – dat gevoel is niet gek, maar het zakt vanzelf. Sluit je niet af voor je omgeving, maar glimlach naar iemand die jouw kant op kijkt. Maak een praatje als je wilt, maar weet: niks moet.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Trots op jezelf

Maak wat moois van deze avond. Bestel wat lekkers te drinken. Verheug je op de band die je zo gaat zien, of op het lekkere maaltje dat je besteld hebt. Wees trots op jezelf dat je dit doet, gewoon omdat het is wat jíj wilt. Zing mee met je favoriete nummers of snotter een potje bij een zielige scène.

Blij in je eentje

En zie de voordelen van het alleen-zijn! Natuurlijk is het gezellig om met een vriend(in) te proosten en na te praten. Maar nu je alleen bent, kun je volledig opgaan in de muziek of de film. Je hoeft niet opzij te kijken om te zien of zij het ook naar haar zin heeft (en je verantwoordelijk te voelen als ze er niks aan vindt). Je kunt gaan en staan waar je wilt. En je voelt je met iedere keer dat je dit doet een stukje onafhankelijker en sterker.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over gelukkig zijn in je eentje?

Met deze 6 spelregels word je volmaakt gelukkig in je eentje. 

Volgend artikel
10 oefeningen in positief denken
10 oefeningen in positief denken