Zo stel je jezelf écht open voor anderen

Zo stel je jezelf écht open voor anderen Zo stel je jezelf écht open voor anderen Zo stel je jezelf écht open voor anderen

Wat betekent het nou echt om jezelf open te stellen? Het is de moed om een stukje van jouw kern te laten zien.

In je schulp

Veel mensen zouden graag meer open willen zijn naar andere mensen. Het is fijn om verlangens, emoties en gevoelens te delen, zodat er een beetje lucht bijkomt en het makkelijker wordt om te relativeren. Maar open zijn is voor veel mensen ook ontzettend moeilijk. Zeker wanneer we in het verleden weleens gekwetst zijn, of wanneer onze openheid op de een of andere manier werd afgekeurd. Het gevolg is dat we in onze schulp kruipen en anderen niet meer vertrouwen met onze diepste gevoelens en verlangens.

Je kern laten zien

Wat is ‘open zijn’ eigenlijk? Het betekent dat je iets van jouw kern, iets van wie jij werkelijk bent, toont in de manier waarop je praat en je gedraagt. Die kern is niet eenduidig of oppervlakkig, maar complex en vol gevoelens en gedachten die soms zelfs tegenstrijdig zijn met elkaar. Wanneer je die gevoelens en gedachten deelt met anderen, stel je je open en kwetsbaar op. Dat nodigt anderen uit om zelf ook open te zijn, waardoor er écht contact ontstaat.


Vijf adviezen voor meer openheid

Jezelf open stellen is niet altijd makkelijk. Het is kwetsbaar en gaat vaak gepaard met een hoop onzekerheid, twijfel en angst. Om die reden verbergen we vaak onze diepste gedachten en gevoelens, want ‘wat zullen mensen anders wel niet denken’. En dat is zo zonde. Door niet open te zijn, ontnemen we anderen namelijk ook de kans om het tegendeel te bewijzen. Om te bewijzen dat ze jou en jouw kwetsbaarheid wél serieus nemen. Vind jij het moeilijk om jezelf open te stellen? Deze vijf adviezen helpen je.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

1. Weerspiegeling

Zorg dat de buitenkant altijd overeen komt met de binnenkant. Met andere woorden: dat je gedrag een weerspiegeling is van je gevoelens. Van mooi weer spelen en net doen alsof vervelende dingen er niet zijn, is nog nooit iemand beter geworden.

2. Focus op je gevoel

Harde meningen delen of gedachten eruit floepen is vrij makkelijk, het wordt vaak pas lastig als er oprechte gevoelens gedeeld moeten worden. Probeer jezelf aan te leren om dieper te graven bij jezelf (en bij anderen). Is iemand boos? Boosheid komt vaak voort uit verdriet, teleurstelling of pijn. Echte openheid is eerlijk durven zijn over gevoelens die we liever niet zouden hebben.

3. Zeg wat je voelt

Probeer je vragen te veranderen in stellingen. Veel mensen die bang zijn om hun oprechte gevoelens te delen, veranderen hun gevoel in een vraag. In plaats van te zeggen ‘ik hou van jou’ vragen we ‘hou je nog van mij’?

4. De eerste persoon

Aanvullend aan punt drie is het proberen te spreken vanuit de eerste persoon. Zeg bijvoorbeeld ‘ik ben blij dat je hier bent’ in plaats van ‘ben je blij om hier te zijn?’ Dat laatste voelt misschien kwetsbaar, maar uiteindelijk zet je iemand daarmee voor het blok. Door zelf de eerste stap in openheid te zetten, geef je de ander de kans dat ook te doen, zonder druk uit te oefenen.

5. Klap niet dicht

Wanneer we ongemakkelijk worden van bepaalde vragen zijn we snel geneigd om ‘ik weet het niet’ te antwoorden of een vraag af te wimpelen. Vaak betekent dit niet dat we het antwoord écht niet weten, maar gewoon dat we er niet meer over na willen denken omdat het gesprek te dichtbij komt. Merk je bij jezelf dat je dicht begint te klappen? Probeer je dan in de ander te verplaatsen. Vertrouw jij deze persoon? Heeft hij of zij je al eerder teleurgesteld? Denk je dat jouw kwetsbaarheid veilig is bij deze persoon? Beslis op basis van het rationele antwoord op die vragen of jij wilt delen wat je écht bezig houdt.

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Ware vriendschap is: ruimte maken voor andermans verdriet
Ware vriendschap is: ruimte maken voor andermans verdriet