Dit is wat je kunt leren van een kat (en dat is veel meer dan je denkt!)

Dit is wat je kunt leren van een kat (en dat is veel meer dan je denkt!) Dit is wat je kunt leren van een kat (en dat is veel meer dan je denkt!) Dit is wat je kunt leren van een kat (en dat is veel meer dan je denkt!)

‘Was ik maar een kat’, kun je soms verzuchten. Een kat is bijna altijd rustig, neemt de tijd en heeft geen stress. Eigenlijk zouden we daar inderdaad best af en toe een voorbeeld aan kunnen nemen! Daarom: vijf dingen die je kunt leren van een kat (maar eigenlijk zijn het er nog veel meer…)

Het is een mysterieus wezen, de kat, en soms kun je je afvragen wat er om gaat in dat koppie. Wat ziet de kat wat wij niet zien? De Franse schrijver Stephane Garnier vroeg zich ook af wat zijn kat Ziggy aan hem probeerde te vertellen – en kwam tot de conclusie dat het de levenshouding van de kat was, waar hij een voorbeeld aan zou moeten nemen. Van een kat kun je leren om even afstand te nemen van je dagelijks leven en je weer lekker en tevreden voelen.

1. Een kat begint de dag rustig

’s Morgens je uitrekken, gapen, je rug bol en hol maken, nog een keer gapen, even rustig gaan zitten en met je ogen knipperen.

Dat is een véél aangenamer begin van de dag dan uit bed springen en als een slaapwandelaar naar je koffieapparaat strompelen! Door je goed uit te rekken word je op een goede manier wakker, zodat je de dag aan kunt.

2. Een kat neemt altijd de tijd

Voor alles. Ooit een kat de deur uit zien rennen, om daarna weer terug te rennen voor de sleutels?

Nope. Als je de deur uit gaat, doe dat dan kalm, blijf even staan in de deuropening, kijk even naar de lucht en glimlach.

3. Een kat zorgt goed voor zichzelf

Voor katten draait het leven om eten, spelen, slapen, en vooral het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Dat is een eenvoudige, overzichtelijke levensfilosofie die veel stress wegneemt.

4. Een kat kiest de mensen om zich heen zorgvuldig

Een kat vindt niet zomaar iedereen aardig. En gelijk heeft ze.

Kies bewust met wie je wilt omgaan, met wie je tijd wilt doorbrengen, van wie je houdt. Het leven is veel te kort om het te delen met mensen die je niet mag!

5. De kat weet wat ze wil

En ze gaat recht op haar doel af. Je eigen wensen opzij zetten voor de lieve vrede, waarom zou je?

Stel jezelf regelmatig de vraag ‘wat wil ik écht’ en durf daar dan ook voor te gaan.

Levensgeluk

Zoals alle kattenliefhebbers intussen wel zullen begrijpen: de lijst is natuurlijk nog veel langer. Stephane Garnier vond uiteindelijk wel veertig prachtige eigenschappen van zijn kat Ziggy om een voorbeeld aan te nemen. Ga maar na: een kat is volhardend en voorzichtig, ze kan van zich af bijten, ze houdt van haar huis, ze is altijd zichzelf, voelt zich op haar gemak in allerlei situaties…

Maar het belangrijkste? Dat is dat een kat zich concentreert op wat wezenlijk is. Doen en denken als een kat, dat betekent dat je je eigen welzijn en plezier als leidraad neemt in je leven. Zonder scrupules, en zonder je zorgen te maken over wat anderen daar wel niet van denken. Want goed voor jezelf zorgen is de sleutel voor je levensgeluk – vraag maar aan de kat!

Meer lezen?

Stephane Garnier, ’Doe en denk als een kat.’

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Heb jij het ook vaak te druk? Doe dan mee aan de ‘niets doen’-challenge
Heb jij het ook vaak te druk? Doe dan mee aan de ‘niets doen’-challenge