Heb jij het ook vaak te druk? Doe dan mee aan de ‘niets doen’-challenge

Heb jij het ook vaak te druk? Doe dan mee aan de ‘niets doen’-challenge Heb jij het ook vaak te druk? Doe dan mee aan de ‘niets doen’-challenge Heb jij het ook vaak te druk? Doe dan mee aan de ‘niets doen’-challenge

Als je het ook heel vaak nét iets te druk hebt, doe dan mee met mijn meivakantie-challenge: even stilstaan.

Bij tijd en wijle heb ik het te druk. Dat kan door allemaal verschillende dingen komen maar in het algemeen gesteld kun je zeggen dat vier kinderen en een samengesteld gezin en een hond en zzp’er zijn met veel werk en in twee steden wonen, samen druk is, nog los van het sociale leven dat ik voor een groot deel verwaarloos maar dat toch nog wonder boven wonder bestaat en al die dingen die ik graag wil doen zoals hardlopen, yoga, surfen, kamperen en in de zon zitten die er vaak niet van komen.

Wanneer de deadlines zich opstapelen, plan ik mijn agenda te strak in, zitten de dagen te vol, kom ik vaker te laat. Dan slaap ik slechter – en misschien ken je het – dan gaat het de langzaam de verkeerde kant op. Mijn generatie kampt meer dan ooit tevoren met burn-outs en depressies en hoewel ik daar nog niet in de buurt ben, weet ik dat een tikkeltje overspannenheid toch regelmatig om de hoek gluurt.

Niet te hard werken

Een dag of paar dagen niks doen, of niet werken – of oppas zodat ik iets voor mezelf kan doen, is dan nodig. Helaas plan ik die dagen nog niet slim van tevoren in mijn agenda zoals onze hoofdredacteur Eveline onlangs vertelde op haar Instagramaccount maar ik plan ze pas in als ik voel dat het anders fout gaat. Het zijn bij mij de net op het nippertje genomen-rustdagen.

En elke keer als ik daar ben, neem ik me voor om het anders te gaan doen. Eigenlijk zouden we sowieso niet te hard moeten werken. Drie of vier dagen is meer dan genoeg, we zouden clubs en verenigingen moeten oprichten voor het niet-te-hard-werken, prijzen uitreiken aan mensen die rustig zijn. En aan mensen die niet de hele dag mailen en niet altijd online zijn.

En we beginnen nu

Dit is een oproep aan iedereen die niet echt iets bijzonders gaat doen op de vrije dagen in mei: dat is precies goed. Je hoeft niet heel hard te werken maar je hoeft ook niet heel veel te doen. Je hoeft niet heel ver weg, je hoeft niet heel mooie foto’s te maken of iets anders briljants neer te zette, niet elke minuut van je leven.

Volgens filosofiedocent Bert van den Berghe, die onlangs promoveerde op het thema depressie, komen depressies vaak voort uit het feit dat we geen tijd meer nemen om aan dingen te wennen. In mijn woorden: ze komen voort uit het feit dat ons leven te snel gaat. Ieder mens heeft wat tijd nodig, zei hij. Om niks te doen, om iets te laten bezinken. Even somber of grijs te zijn. Iets rustig te bekijken, om te vervelen, om te mijmeren. Het een keer niet te weten. Niet social-media waardig te zijn.

Je hoeft niet naar verre landen zoals Blof zingt, het oude strandhuis in Zeeland is misschien wel precies goed. Laten we de meivakantie gebruiken om rustig te zijn en stil te staan. Want ik ben vast niet de enige die het leven voor zichzelf wel eens te druk maakt. Even stil zitten, straks gaat de wereld wel weer verder.

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.
Volgend artikel
Jaloers? Dit is de betekenis van deze emotie
Jaloers? Dit is de betekenis van deze emotie