Loop je steeds tegen dezelfde dingen aan? Lees dit advies van Susan Smit

Door Susan Smit
Loop je steeds tegen dezelfde dingen aan? Lees dit advies van Susan Smit Loop je steeds tegen dezelfde dingen aan? Lees dit advies van Susan Smit Loop je steeds tegen dezelfde dingen aan? Lees dit advies van Susan Smit

Soms denk je met een zucht: Hè, komt dat nu alweer langs? Ben ik dan geen steek opgeschoten?! Er komt oud verdriet naar boven, een thema kleurt opnieuw je leven of je belandt in een bekende rouw om iets wat je dacht verwerkt te hebben. Je was in de veronderstelling dat je iets in kaart had gebracht, begrepen en achter je gelaten, maar in plaats daarvan ben je weer net zo ontredderd. Dan kun je nogal teleurgesteld in jezelf zijn en denken: Mens, daar was je toch allang voorbij?

Dat komt, als je het mij vraagt, door de Wet van Ritme: energie beweegt zich in cirkels en spiralen. De circulaire beweging is een kringloop, zoals de zon die opkomt en ondergaat, en de bomen die de stikstof opnemen die wij uitademen en daarvan de zuurstof produceren die wij inademen. Bij een spiraal beweegt energie zich van of naar een middelpunt, zoals bij een tornado of orkaan.

Het menselijke leerproces

Ook het menselijke leerproces voltrekt zich in een spiraalvorm, waarbij we ons al cirkelend naar het middelpunt toe ontwikkelen of juist daarvan af. En hoewel de spiraal zich naar of van het midden beweegt, komt de geest toch langs steeds dezelfde plekken, maar met een iets ander perspectief. Vergelijk het met de jaarringen van bomen die elk jaar dezelfde cirkel omtrekken, maar wel steeds groter. Zo kan een mens iets in haar persoonlijkheid of verleden niet helemaal van zich afschudden, maar alleen een steeds diepere laag van zelfinzicht en verwerking bereiken. Het is een modern misverstand, gecultiveerd door menig spiritueel coach en zelfhulpboekenschrijver, dat een mens zijn tekortkomingen en verstoringen helemaal kan loslaten.

De evolutie van de geest

Er is iets grappigs met een spiraalvorm, die je je even driedimensionaal voor moet stellen. Als je een spiraalvorm van de bovenkant bekijkt, zie je dat de lijn naar of van een middelpunt leidt. Maar als je een spiraalvorm van de zijkant bekijkt, dan zie je alleen hoe de lijn omhoog en omlaag golft. Dat zou je kunnen vergelijken met ons beperkte, aardse perspectief. Als mensen zijn wij ons soms alleen bewust van die toppen en dalen. We ervaren een lijn omhoog en omlaag en labelen dat als vooruitgang of achteruitgang. Terwijl we in werkelijkheid dan misschien weer met hetzelfde issue bezig zijn, maar wel dichter bij de kern ervan komen. En bij onze eigen diepste kern. Het is vooruitgang, evolutie; geen herhaling van zetten.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
  • En nog veel meer

De eerstvolgende keer dat je weer in de pijn en verwarring van een al te bekend issue terecht komt, kun je misschien ervaren dat je wel degelijk bent ‘opgeschoten’. Je zit gewoon weer een laag dieper in het proces, wat even pijnlijk aan kan voelen, maar waarbij je ook met wezenlijke inzichten weer naar ‘boven’ kan, de volgende cirkel in.

Dat is de evolutie van de geest.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Waarom persoonlijke groei geen rechtlijnig proces is.

Volgend artikel
De kracht van het pijnlichaam volgens Susan Smit 
De kracht van het pijnlichaam volgens Susan Smit