Maak je nooit wat af? Met deze slimme strategieën word je een doorzetter!

Maak je nooit wat af? Met deze slimme strategieën word je een doorzetter! Maak je nooit wat af? Met deze slimme strategieën word je een doorzetter! Maak je nooit wat af? Met deze slimme strategieën word je een doorzetter!

De laatste keer dat je iets afmaakte was in groep 3 van de basisschool, en dan alleen omdat de juf ernaast zat. Goede voornemens stranden na drie dagen, van sporten komt echt nooit wat en je huis ligt vol onafgemaakte projecten. Ben jij iemand die nooit wat afmaakt? Let op, want er is hoop!

Is de zin ‘Ik maak nooit wat af…’ voor jou herkenbaar? Oef, kennelijk hoort het al bij je zelfbeeld dat je geen doorzetter bent. Da’s lastig, want dan lijkt het bijna een vaste, aangeboren eigenschap. En dat is het niet. Opgeven is vaak ook maar een gewoonte, en gewoonten kun je veranderen.

Er zit maar één ding op.

Wil je een doorzetter worden? Zie het dan als een eigenschap die je kunt trainen. En dat gaat dus niet met goeie voornemens of mooie gedachten en toespraken in de spiegel. Een doorzetter worden, doe je niet door erover na te denken, maar door het te doen. Nu niet gaan sputteren van ‘dat kan ik niet’. De volgende trucs helpen om jezelf met kleine stapjes aan te leren dat doorzetten leuk is, en nog belangrijker: dat je het kunt.

Zo word je een doorzetter:

1. Doe het in vijf minuten per dag (en sta versteld van hoeveel je bereikt)

Verdeel je taken in hele kleine porties. Zo klein, dat je ze zonder al te veel moeite af kunt maken. Je gaat versteld staan van hoeveel je in een paar minuten al kunt doen. Vijf minuten een instrument bespelen, laatje opruimen, rondlopen met een boek op je hoofd, je tante bellen, drie worteltjes eten, vijf woordjes leren. De eierwekker is je new best friend. Vijf minuten. Go! Belletje rinkelt? Stop. Taakje af. Morgen verder. Goed zo!

Nieuwe speciale editie: ‘Mindful met Happinez’

  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Door deze aanpak dwing je jezelf om kleine stapjes te nemen. Dat is sowieso een strategie waarmee je ver kunt komen.

2. Gun jezelf meer tijd om je persoonlijke doelen te halen (nee, dat is geen valsspelen)

Elke maand tien keer sporten. Binnen twee maanden een taal vloeiend leren. In drie weken tien kilo afvallen. In een week je hele huis opruimen. Tja. Mensen schatten bijna nooit realistisch in hoeveel tijd iets kost. Bedenk dit: hoeveel tijd je nodig hebt, kun je vaak pas goed beoordelen als je er echt mee bezig bent. Kom je niet uit? Geef jezelf twee keer zoveel tijd. (Tip: hou daar in je planning stiekem rekening mee en begin niet op het allerlaatste moment.)

3. Wie zegt dat doorzetten afzien is? Maak het leuk!

Spreek met een vriendin af om eens per week te gaan sporten of wandelen, ga op zaterdag met je moeder naar het bos of eens in de maand naar een museum. Wil je meer lezen, ga bij een boekenclub. Wil je een instrument leren bespelen, ga dan zo snel mogelijk bij een band of orkest. Wil je meer bewegen, zoek een sport die je leuk vindt!

4. Beloon jezelf (eigenlijk ben je een puppy)

Beloon jezelf als je iets afmaakt. Ga iets leuks doen. Koop een aardigheidje (en laat het inpakken als een cadeautje). Of geef jezelf een denkbeeldige schouderklop. Nog een truc die goed kan werken: doe je ‘taakje’ elke dag vlak voor het avondeten. Het eten voelt dan als een beloning. (Als je nu denkt: zo train ik mijn hondje ook… Daar heeft het inderdaad veel van weg.)

‘Ik ben een doorzetter’

Klinkt allemaal logisch en simpel? Is het ook. Alleen: je moet het doen. En daarom is de eerste tip eigenlijk het belangrijkste: begin klein. Geef jezelf kleine taakjes die je áf kunt maken. Want je brein heeft niet echt door dat het een taakje van een paar minuten was. Dat registreert alleen: hé, er is iets afgemaakt!

Elke keer dat je iets vijf minuten volhoudt, breng je een heel klein beetje beweging in je vastgeroeste zelfbeeld. En dan komt er een moment dat je achterom kijkt en merkt dat ‘ik maak nooit wat af’ gewoon simpelweg niet meer klopt. Sterker nog, vroeg of laat betrap je jezelf op de gedachte ‘Ik ben eigenlijk best een doorzetter’.

Zo. Je moet het wel eerst nog even doen, hè! Maar als je aan het einde van dit stukje bent gekomen, is dát alvast een hele goeie start.

Meer weten?

Deze boeken zijn inspirerend en bevatten nog meer handige tips voor uitstellers, lapzwansen en andere mensen die af en toe verzuchten ‘Waarom maak ik toch nooit wat af?!?’

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Weten wanneer je moet stoppen: zo zet je ergens een streep onder.

Volgend artikel
Blijf nieuwsgierig naar wat je niet-weet, want juist dáár vind je inspiratie
Blijf nieuwsgierig naar wat je niet-weet, want juist dáár vind je inspiratie