Behoefte aan meer innerlijke rust? Zo vind je het

Behoefte aan meer innerlijke rust? Zo vind je het Behoefte aan meer innerlijke rust? Zo vind je het Behoefte aan meer innerlijke rust? Zo vind je het

Lekker, ’s avonds na het eten neerploffen op de bank voor een fijne serie. Niets mis mee, maar er is een dieper niveau van ontspanning mogelijk, waarbij je je van binnenuit oplaadt. Zo vind je de balans tussen werk en rust: een rijk gevuld leven.

Het leven wordt voller en voller. Niet zo gek dus dat we met z’n allen regelmatig snakken naar ontspanning. Dat moet ook, want als we maar blijven rennen, botsen we vroeg of laat tegen een stopbord op. Dat kan verschillende vormen aannemen: de een krijgt een burn-out, de ander loopt de hele dag met een overvol hoofd rond of merkt fysiek dat ze haar grenzen bereikt heeft. Zeker is dat ieder mens dat wil voorkomen.

Je kunt jezelf natuurlijk een vakantie in het vooruitzicht stellen, maar er is ook een structurelere oplossing: innerlijke rust creëren.

Een bron waar je altijd uit kunt putten

Weet je eenmaal wat innerlijke rust is – en die heeft ieder mens, ergens vanbinnen – dan heb je een bron te pakken waar je elke dag uit kunt putten (en het is ook nog eens stukken goedkoper dan een hotelletje).

Want al raast de wereld om je heen, binnen in je stroomt er een kalm beekje. Spiritueel leraar Eckhart Tolle zei het mooi: ‘Rust vind je niet door de omstandigheden in je leven te veranderen, maar door je te realiseren wie je op het diepste niveau bent.’

Het recept voor innerlijke rust

Hoe je het vindt, die innerlijke rust? Er is niet één vast recept, er zijn er meerdere. Deze vier bijvoorbeeld:

Schrijf emoties van je af

Bij innerlijke rust hoort: je bewust zijn van wat je voelt. In drukke tijden kun je soms in de robot-modus schieten, waarbij je je emoties niet zo goed (of niet zo snel) herkent. Het helpt om elke dag op te schrijven wat je gedaan hebt en hoe je je daarbij voelde. Eerst is het misschien even wennen, maar gaandeweg gaat het vanzelf en word je je steeds bewuster van wat zich in je binnenwereld afspeelt.

Beluister een Ontspan Sessie

Diepe ontspanning vinden hoeft niet lang te duren. Zelfs in vijf minuten kun je al tot rust komen. Luister naar een Ontspan Sessie, een geleide meditatie, ademhalingsoefening of visualisatie waarbij de stem van inspirator Marieke Anne Kamp je begeleidt. Ontspan Sessies zijn er in verschillende categorieën: je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een helende sessie, een praktische ademhalingsoefening maar ook voor een sessie die je helpt je te verbinden met jezelf (en anderen) of een meer spirituele sessie. Een fijne, laagdrempelige manier om tot jezelf te komen. En heb je meer tijd? Dan luister je gewoon een langere sessie of meerdere sessies achter elkaar. Download de gratis app via www.ontspansessies.nl.

Laat je inspireren door Shinrin Yoku en neem een bosbad

Een uurtje badderen in water kan heerlijk zijn. Maar het valt in het niet bij het effect van een bosbad. Daar komt geen water bij kijken, je ‘baadt’ in de omgeving van oude eiken, kastanjes, hazelaars en iepen. Je snuift de geur van de bomen en de bosgrond op, luistert naar het lied van de vogels en als je zin hebt, ga je rustig tegen een boom zitten. Bosbaden, in Japan Shinrin Yoku (‘baden in de atmosfeer van het bos’) geheten, is anders dan het maken van een boswandeling: het gaat niet om van A naar B komen, maar om vertragen en verbinding zoeken met de natuur.

Kom thuis in je lijf me de bodyscan-oefening

Leg een matje op de vloer in een verwarmde omgeving (want je wilt niet afgeleid worden door kou). Ga op je rug liggen met je armen naast je heupen en je handpalmen omhoog. Sluit je ogen. Nu ga je in gedachten één voor één alle delen van je lichaam langs. Steeds sta je aandachtig stil bij het deel, waarna je weer verder gaat. Begin bij je voetzolen, vervolgens je tenen, je wreven, je enkels, je kuiten, scheenbenen, knieën, dijen, liezen. Dan ga je via je onderbuik en je onderrug langzaam omhoog naar boven. Je armen beginnen bij je vingers, dan ga je langzaam naar je bovenarmen, via je hals naar je hoofd, en uiteindelijk kom je bij je kruin. Heb je je hele lichaam gehad, dan blijf je nog even liggen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ontspan Sessies

Volgend artikel
Omgaan met kritiek zonder defensief te zijn: zo doe je dat
Omgaan met kritiek zonder defensief te zijn: zo doe je dat