Drie vragen die je helpen bij het maken van een moeilijke keuze

Drie vragen die je helpen bij het maken van een moeilijke keuze Drie vragen die je helpen bij het maken van een moeilijke keuze Drie vragen die je helpen bij het maken van een moeilijke keuze

Mensen houden van houvast. Dat dingen gaan zoals ze altijd gingen, zonder dat er al teveel verandert. De angst voor verandering is scherp en intens, maar de wetenschap dat je over je eigen leven beslist zolang je genoeg moed bijeenraapt, kan enorm bevrijdend zijn.

Hoe je de moed verzameld om een moeilijke keuze te maken? Deze drie vragen helpen je op weg.

Durf ik echt eerlijk te zijn tegen mezelf?

Heel vaak weet je het antwoord op je twijfels al, maar durf je daar niet eerlijk over te zijn – tegenover anderen, maar ook niet tegenover jezelf. Omdat het pijn doet. Omdat het moeilijk is. Omdat het heel erg veel gedoe geeft. Maar vraag jezelf dan af; wat heb je te verliezen, als je bedenkt wat er te winnen valt? Het leven intens aangaan vergt enorm veel moed, omdat het van je vereist dat je jezelf niet afsluit. En wie zich niet afsluit, loopt de kans om gekwetst te worden. Maar vraag je je dan af: wat heb ik aan het leven, als ik me er niet voor openstel?

Waarom ben ik zo bang voor verandering?

Onze mensenbreinen werken het beste in vaste patronen en gewoonten: dat kost ons de minste moeite en de minste hersencapaciteit. Het anders doen van dingen is moeilijk, gaat langzamer en kost ons meer denkkracht. Maar je hebt altijd minder houvast in het leven dan je denkt. Op heel veel dingen heb je geen invloed, die gebeuren gewoon. Het enige waar jij wel over bepaalt is beslissen hoe jij omgaat en reageert op de wereld om je heen. Met die wetenschap kan het opeens een stuk minder eng worden om de afgrond in te stappen, en is het makkelijker erop te vertrouwen dat je landt waar je altijd al terecht had moeten komen.

Is het belangrijk om te handelen?

Soms weet je nog niet wat je moet doen. Leg je daar dan bij neer: het kan goed zijn om rustig af te wachten als je verdwaald bent. Om niet een totaal verkeerde kant uit te rennen, uit angst om stil te blijven staan. Er zijn momenten in het leven waarop het beter is om niet te handelen, en jezelf de rust te geven om iets te verwerken, om te herstellen en een heftige gebeurtenis een plek te geven. Dat is lastig, omdat je erop moet vertrouwen dat je na deze periode weer gevonden wordt. Maar als je vertrouwen hebt in jezelf en in het leven, dan komen de nieuwe plannen vanzelf.

En weet je wat het mooiste is? Het antwoord is altijd in jezelf te vinden en de keuze die je maakt, is altijd de juiste – omdat het de jouwe is.

Meer lezen over contact maken met jezelf?

4 manieren om toegang te krijgen tot je intuïtie.

Volgend artikel
Deze oefening geeft je het vertrouwen om je eigen keuzes te maken
Deze oefening geeft je het vertrouwen om je eigen keuzes te maken