Voel je je neerslachtig? Deze psychiater legt uit hoe anders denken je kan helpen je beter te voelen

Voel je je neerslachtig? Deze psychiater legt uit hoe anders denken je kan helpen je beter te voelen Voel je je neerslachtig? Deze psychiater legt uit hoe anders denken je kan helpen je beter te voelen Voel je je neerslachtig? Deze psychiater legt uit hoe anders denken je kan helpen je beter te voelen

Als iemand zich lange tijd neerslachtig voelt, zeggen we: ‘hij of zij voelt zich depressief’. Maar volgens de grondleggers van de cognitieve therapie zou je ook kunnen zeggen: hij of zij denkt zich depressief. Ons denken heeft een grote invloed op ons gevoelsleven.

Toen de jonge psychiater David Burns voor het eerst van een van zijn leermeesters hoorde dat ‘anders leren denken leidt tot anders voelen’, dacht hij bij zichzelf: ‘bullshit’. En toch merkte hij bij steeds meer patiënten dat het waar was. Zelfs patiënten die zo neerslachtig waren dat ze geen heil meer zagen in het leven, gingen zich beter voelen toen ze hun gedachten leerden te onderscheiden van de realiteit. Een zwaar depressieve vrouw die hij behandelde was ervan overtuigd dat ze niets bereikt had in haar leven, totdat ze een lijstje maakte van de dingen die ze gedaan had. Ineens gingen haar ogen open.

Burns wilde nog veel meer mensen helpen en schreef het boek ‘Feeling Good’, dat een bestseller werd in Amerika en de cognitieve therapie verder op de kaart zette. Het is nu een van de meest gebruikte therapievormen bij depressie, ook in Nederland.

De kracht van gedachten

Prachtig, natuurlijk, maar weet Burns zijn behandelmethode eigenlijk ook toe te passen op zijn eigen leven? In zijn TED talk vertelt hij het ontroerende verhaal van de geboorte van zijn zoon. Het jongetje kreeg geen lucht en moest meteen aan de beademing worden gelegd. Burns dacht: dit is zo erg, dit gaat niet om mijn gedachten, maar puur over de gebeurtenissen.

En toch, toen hij zijn gedachten op ging schrijven, ontdekte hij inderdaad dat ze niet reëel waren. Hij was in gedachten al jaren vooruit aan het denken –het zou vast nooit meer goedkomen met zijn zoon-, tot hij zich realiseerde: ik moet ophouden de toekomst te voorspellen, en er voor mijn zoon zijn.


Meer lezen?

David Burns, Feeling Good – The New Mood Therapy. Uitgeverij Harper Collins (helaas niet in het Nederlands vertaald).

Hoe kun je het beste omgaan met een vriend of geliefde die depressief is? Deze comedian en ervaringsdeskundige geeft nuttige tips.

Volgend artikel
Gezond egoïsme: zo zorg je goed voor jezelf
Gezond egoïsme: zo zorg je goed voor jezelf