Een ongemakkelijke stilte

Een ongemakkelijke stilte Een ongemakkelijke stilte Een ongemakkelijke stilte

Een praatje beginnen met iemand die je nog niet kent, is één ding. Maar hoe houd je dat praatje gaande? Wat doe je als het stilvalt? Daar zijn gelukkig een paar handige trucs voor.

Een van de griezeligste dingen aan een praatje maken, is dat je nooit weet waar het precies naartoe zal leiden. Je weet niet hoe de ander reageert, je weet niet hoeveel jullie gemeen hebben, je weet niet of hij of zij een gemakkelijke prater is. Wat als je een praatje aanknoopt en het valt na een tijdje stil? In The fine art of small talk – How to start a conversation in any situation geeft Debra Fine allerlei tips om met die stilte om te gaan.

1 Stel open vragen

Daarop is het makkelijker doorkletsen. Stel dus geen vragen waar alleen ‘ja’ of ‘nee’ mogelijk is, of een ander kort antwoord. Ga ervan uit dat iemand op één vraag niet meteen een uitgebreid verhaal vertelt, je zult wat moeten doorvragen. Of zoals Debra zegt: ‘Get ready to dig deeper.’

2 Maak gebruik van je omgeving

De plek waar jullie samen zijn, kan een ‘haakje’ zijn voor een gesprek over van alles en nog wat. Hoe ken jij de jarige? Hoe kwam je op het idee om naar dit congres te gaan? Ook iemands gedrag kan aanleiding zijn voor een gesprek. Bijvoorbeeld diens accent: ‘Klopt het dat ik iets Brabants hoor in je manier van praten? Waar kom je vandaan?’

3 Vertel zelf iets

Een gesprek komt van twee kanten. Het is belangrijk om interesse te tonen, maar je mag ook gerust de ruimte nemen om zelf iets te vertellen – daarmee breng je het gesprek vaak juist verder. Wees niet te bang dat jullie verschillende interesses hebben. Zoals Debra schrijft: ‘We hebben meer overeenkomsten dan verschillen, en al die gemeenschappelijkheden openen de deur naar verbinding en conversatie.’ Een tip: houd het positief – vermijd roddels, politiek en andere controversiële onderwerpen, want je weet nog niet hoe iemand anders daarover denkt.

4 Luisteren is de truc

Wat ben je geneigd te doen als een gesprek stilvalt? Koortsachtig een nieuwe vraag of nieuw onderwerp bedenken. Maar hoe beter je luistert, hoe makkelijker het is om door te praten, door te vragen. Vaar daarbij op je interesse: waar ben je benieuwd naar, waar zou je meer over willen weten?

Vaak vertellen mensen meer dan je op het eerste gezicht denkt. Valt het gesprek stil, dan kun je teruggrijpen op dingen die iemand eerder verteld heeft. Gewoon door te zeggen: ‘Je vertelde net dat…’ en daar iets over te vragen. Bijvoorbeeld: ‘Je zei net dat je uit het zuiden komt, waar dan precies? Hoe was het om daar op te groeien?’

5 Zie de stilte niet als vijand

Als het gesprek even stilvalt, ben je misschien geneigd die stilte gauw op te vullen, omdat je je verantwoordelijk voelt voor het gesprek. Bedenk je dat jullie dat allebei zijn. Af en toe een stilte hoort erbij. In een interview laat de interviewer de stilte vaak even ‘liggen’, omdat de kans heel groot is dat de geïnterviewde vanzelf verder praat.

6 Beëindig het gesprek

Elk gesprek komt vroeg of laat ten einde, en daar is helemaal niks mis mee. Zijn jullie uitgepraat, dan kun je het beleefd beëindigen door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Superleuk om je te leren kennen, Ben! Ik ga ook nog even kletsen met Maaike.’ Of: ‘Ik ga nog even een rondje maken.’

Meer lezen?

Debra Fine, ‘The fine art of small talk – How to start a conversation in any situation’ (uitgeverij Piatkus), in het Nederlands vertaald als ‘Small talk, de kunst om een onderhoudend gesprek te voeren.’ (uitgeverij Aramith).

Zo begin je een praatje met een vreemde

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Minder doen, meer bereiken: zo doe je dat
Minder doen, meer bereiken: zo doe je dat