Zo voer je een ontspannen gesprek met je date

Zo voer je een ontspannen gesprek met je date Zo voer je een ontspannen gesprek met je date Zo voer je een ontspannen gesprek met je date

Daar zit je dan, tegenover je date. Je wilt hem of haar beter leren kennen, maar hoe doe je dat zonder er een soort sollicitatiegesprek van te maken? Wat doe je tegen zenuwen, en hoeveel vertel je over jezelf? Met deze tips wordt je date een ontspannen samenzijn – of de vonk nu overslaat of niet.

Een ontspannen gesprek voeren met iemand die je nog nauwelijks kent is sowieso al best een kunst, zeker wanneer er -zoals bij een date- verwachtingen aan vastzitten. Misschien appen jullie al weken en voel je stiekem al vlinders, misschien is het contact nog veel priller en hebben jullie besloten meteen maar af te spreken, zodat je weet ‘of het wat is’. Hoe dan ook: spannend, zo’n date. In het boek The fine art of small talk – How to start a conversation in any situation geeft communicatie-expert Debra Fine een aantal tips.

Voel je niet té verantwoordelijk

Als je gespannen bent voor je date, voel je je misschien erg verantwoordelijk voor het verloop ervan. Het moet leuk zijn, en jij moet daar voor zorgen. Bedenk je dat een leuk gesprek een gedeelde verantwoordelijkheid is. Je hebt er allebei 50 procent invloed op. Dat betekent dat je af en toe het initiatief moet nemen om een nieuw onderwerp aan te snijden (of een vraag te stellen, of iets over jezelf moet vertellen), maar óók dat de bal af en toe bij de ander ligt.

Zoek verbinding

Wat hebben jullie gemeen? Een connectie bouw je vooral op de dingen die je met elkaar deelt. Om erachter te komen wat voor dingen dat zijn, kun je natuurlijk vragen stellen, maar het werkt ook goed om iets over jezelf te vertellen en daarná de bal bij de ander te leggen. (‘Ik kom uit een groot gezin, met drie zussen en een broer. Ik ben de oudste. En jij, uit wat voor gezin kom jij?’). Het is handig om van tevoren een paar leuke vragen te bedenken om in je achterhoofd te houden, maar het allerbelangrijkste is goed te luisteren. Daarmee stel je de ander niet alleen op z’n gemak, het versterkt ook de spontaniteit van het gesprek (want een vraag die je op het moment bedenkt, aan de hand van wat de ander vertelt, komt authentieker over dan een vooraf bedachte vraag).

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Ken jezelf

Ben je geneigd te gaan ratelen als je zenuwachtig bent? Houd dan in je achterhoofd dat je ook af en toe een vraag moet stellen. Maar ben je geneigd juist veel aandacht aan de ander te besteden (en in een soort interviewmodus te schieten), herinner jezelf er dan af en toe aan dat je ook wat over jezelf vertelt. Die balans is belangrijk voor een gelijkwaardig gesprek, waarin jullie je allebei gezien voelen.

Heb geduld

Het doel van een date is elkaar te leren kennen, maar je kunt niet álles bespreken in een date. Geef jezelf en de ander de tijd om een connectie te maken, daarna zie je wel of je elkaar nog een keer ziet. Trek niet te snel conclusies (is dit wel of niet mijn type, gaan we wel of niet nog eens afspreken). Soms moet iemand even ontdooien. En een date is geen sollicitatiegesprek, dus wees niet bang dat je iets belangrijks ‘vergeet te vertellen’ – of het klikt is uiteindelijk geen kwestie van voors en tegens afwegen, maar van gevoel.

Wacht nog even met politiek

Misschien heb je sterke overtuigingen waarvan je graag wilt dat een toekomstig partner ze deelt. Toch is het verstandig om niet meteen met gestrekt been je stelligste meningen te verkondigen. Daarmee schrik je de ander misschien af (zelfs als jullie er hetzelfde over denken). Het kan best zijn dat jullie het op één punt niet met elkaar eens zijn, maar voor de rest zoveel delen dat dat ene verschil er uiteindelijk niet toe doet. Daarom is het ook slim om je eisenpakket voor een nieuwe partner niet meteen op tafel te gooien.

Meer lezen?

  • Debra Fine, ‘The fine art of small talk – How to start a conversation in any situation’ (uitgeverij Piatkus), in het Nederlands vertaald als ‘Small talk, de kunst om een onderhoudend gesprek te voeren.’ (uitgeverij Aramith).

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Morgen ben ik de bruid – waarom Susan Smit gaat trouwen
Morgen ben ik de bruid – waarom Susan Smit gaat trouwen