Jezelf zijn in de liefde: Esther Perel geeft advies

Jezelf zijn in de liefde: Esther Perel geeft advies Jezelf zijn in de liefde: Esther Perel geeft advies Jezelf zijn in de liefde: Esther Perel geeft advies

‘Ik had zo’n rijk leven voordat ik een relatie had!’ Deze klacht hoor ik vaak in mijn praktijk, en bijna altijd van vrouwen, niet van mannen.

Waarom? Omdat vrouwen het over het algemeen een grotere uitdaging vinden hun autonomie te behouden als ze samenzijn – vooral omdat we door de maatschappij zo gekneed zijn dat we de behoeften van anderen voorop stellen. Vooral in de liefde. Maar relaties gedijen het beste wanneer beide partners evenveel aandacht besteden aan tijd samen én alleen. Denk je maar eens in: als je naast jullie quality-time de vrijheid hebt om je eigen ding te doen, zul je je niet snel verstikt voelen – toch vaak de oorzaak die mensen uit elkaar drijft. Me-time verrijkt je leven en kan daarom de momenten waarop je samen bent nog betekenisvoller maken. Dus als je je hele wereld hebt laten versmelten met de zijne, zou je er verstandig aan doen om wat ademruimte te creëren met onderstaande regels.

Plan solo activiteiten

Wanneer je wordt ondergedompeld in die eerste paar bedwelmende maanden van een relatie, is het vanzelfsprekend dat je minder tijd hebt voor je gebruikelijke hobby’s. Dan laat je graag een ‘mani-pedi’ of spinningklasje schieten voor wat quality time met je lief, toch? Toch niet. Jezelf consequent op de tweede plaats zetten, schept een ongezond precedent voor de relatie: alsof je je bezigheden organiseert rond zijn wensen. Het is van cruciaal belang om je eigen verlangens te respecteren. Dat betekent dat je die nagels gewoon moet laten doen als je er zin in hebt, op die fiets springt en je kont eraf spint of wat het ook is wat je hebt nagelaten of verwaarloosd. Het belangrijkste: als je je iets hebt voorgenomen, annuleer het dan niet – ook niet als je lief zin heeft in een gezellig avondje. Je partner kan wachten.

Zorg dat je je vrienden ziet

We kennen haar allemaal – of misschien ben je het zelf wel eens geweest – dat meisje dat je als vermist kunt opgeven zodra ze gaat daten. Niet alleen is dit soort gedrag niet respectvol naar je vrienden toe – met wie je vaak al heel lang omgaat – het berooft je ook van een specifieke soort liefde en aandacht in je leven die, hoe geweldig je nieuwe liefde ook is, hij je niet kan geven. Plan, om deze dit te vermijden, een niet te verplaatsen wekelijkse of maandelijkse meidenavond. En als het zover is, vraag dan niet aan je vent of het goed is dat je een avondje met ze gaat stappen, zegt hem gewoon dat je gaat. Niet vergeten: onafhankelijkheid is niet iets is waar je om moet vragen – je hebt het al.

Neem een mij-vakantie

Als je zit te popelen om een weekendje weg te gaan en je lief is druk of heeft geen zin: wacht niet tot hij dat wel heeft – ga alleen! Tijd zonder elkaar doorbrengen is geen reden om je zorgen te maken over je relatie: zie het als een kans om te groeien als individu. Gebruik de reis om opnieuw in contact te komen met wie jij bent, los van hem, en wat je leuk vindt en wat niet. Als het goed is, kom je thuis vol verhalen over nieuwe plaatsen, lekker eten en bijzondere ervaringen, waardoor je gesprekken met hem alleen maar interessanter worden.

Bezoek je familie, alleen

Het is logisch dat je je wederhelft mee wilt nemen naar je familie, maar dat hoeft echt niet elke keer – zeker niet als je goed met je familie omgaat. Het kan heel verfrissend zijn om tijd met je geliefden door te brengen zonder hem. En eerlijk, je man zal misschien al die inside jokes of oude familiekoeien niet meteen begrijpen (dus dat scheelt weer wat vertaal-tijd) en hij zal je ouderlijk huis – of de familie die er woont – waarschijnlijk niet zo fascinerend vinden als jij. En dat is goed. Dan blijft thuis ook die waar je herinneringen ophaalt met de mensen die speciaal voor je zijn.

Vertel je partner waarom je ruimte nodig hebt

Door deze stappen te nemen, bestaat er misschien een kans dat je lief een beetje van streek raakt door al je hervonden vrijheid. Tegelijkertijd begin je je misschien ongerust te maken dat je, door je eigen ding te doen, hem onbedoeld buitensluit. Duidelijk uitspreken waarom je tijd voor jezelf nodig hebt, kan deze gevoelens helpen voorkomen. Stel hem gerust dat wat je doet goed is voor jou en voor hem en beter voor je relatie op de lange termijn. Als hij nog steeds worstelt met het idee dat je een eigen leven hebt, is het misschien tijd om te heroverwegen hoeveel je wilt investeren in iemand die moeite heeft je je eigen ding te laten doen.

Tekst: Esther Perel

Meer lezen over relaties?

Zo blijf je liefdevol communiceren met je partner.

Volgend artikel
‘Help, mijn partner is spiri!’ (met deze 4 tips houd je het leuk)
‘Help, mijn partner is spiri!’ (met deze 4 tips houd je het leuk)