‘Help, mijn partner is spiri!’ (met deze 4 tips houd je het leuk)

Door Susan Smit
‘Help, mijn partner is spiri!’ (met deze 4 tips houd je het leuk) ‘Help, mijn partner is spiri!’ (met deze 4 tips houd je het leuk) ‘Help, mijn partner is spiri!’ (met deze 4 tips houd je het leuk)

Jouw idee van ontspanning is mediteren, terwijl je geliefde liever een actiefilm kijkt. Heeft de een het over energie, denkt de ander aan stroom. Kun je samen gelukkig oud worden zonder hetzelfde spirituele pad te bewandelen? Ja, zegt ervaringsdeskundige Susan Smit. Mits je een paar valkuilen omzeilt.

Waarschijnlijk ben je je als Happinez-lezer, net als ik, door de jaren heen steeds meer gaan interesseren voor persoonlijke ontwikkeling, de mystieke kant van het leven en natuurlijke manieren van heling en welzijn. Waar je het ooit heel exotisch vond om op een yogamat te liggen, is dat nu doodnormaal voor je. De woorden ‘afstemmen’ en ‘leermoment’ zijn in je actieve woordenschat geslopen en quinoa en lijnzaadolie in je keukenkastje.

Als je een relatie hebt, is je geliefde niet per se geruisloos in deze ontwikkeling meegegaan. Of misschien bestaat er vanaf het eerste afspraakje al een verschil tussen jullie omdat je, zoals ik, nu eenmaal valt op mannen die aards en nuchter zijn. Heeft zo’n liefde toekomst? Jazeker, kan ik inmiddels zeggen – zolang je een aantal vergissingen vermijdt.

Tip 1: Temper het heilige vuur

De grootste valkuil is je geliefde willen meetrekken in je denkbeelden. Bekeerdrang is meer iets voor middeleeuwse kruistochten, niet voor liefdesrelaties (of vriendschappen, trouwens: waar in dit artikel ‘geliefde’ staat, kun je zonder meer ‘vriend’ invullen).

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Hoe meer je pusht, hoe minder kans dat de ander zich vrij voelt om zich te interesseren voor je ontdekkingen. Hem emotioneel chanteren (‘Het zou zó veel voor me betekenen!’) om met je op astrologiecursus te gaan terwijl hij daar niets voor voelt, is niet bepaald spiritueel, eerder dominant en veeleisend. Hem je therapieën en revelaties opdringen omdat je hem wilt helpen is ook al geen geldig excuus. Spiritualiteit is bedoeld om jezelf te ontwikkelen, niet om anderen te veranderen.

Veel beter dan duwen en trekken is om hem speels, zonder dwang of doel, bij je metafysische avonturen te betrekken. Geef hem een reikibehandeling, analyseer samen zijn dromen of – iets waar de meeste mannen wel enig enthousiasme voor kunnen opbrengen – experimenteer eens met tantra. Zonder zendingsdrang gaat de spanning ervan af en kan het zelfs leuk worden. Is hij er niet van gediend, láát hem dan. Geef hem ruimte en lucht, zoals je wilt dat hij jou die geeft.

Tip 2: Blijf uitwisselen

De tweede valkuil is het tegenovergestelde: helemaal niet meer met je partner communiceren over dit deel van jezelf. Het gaat erom elkaars afwijkende visie te accepteren én te blijven praten. Soms gaat dat in harmonie en soms in de vorm van een conflict. Het is immers behalve ondersteunen ook de taak van je levenspartner om tegengas te geven, je een spiegel voor te houden en je aan te spreken op je gedrag.

Ik kan me herinneren dat ik toch weer de Chinese kruidenpillen voor vruchtbaarheid van mijn acupuncturist had aangenomen, terwijl ze de vorige keer al niet goed vielen. “Vertrouw op je eigen gevoel,” zei mijn vriend. “Dat vind je toch zo belangrijk?” Ik gaf hem gelijk en mieterde ze weg. De maand erop was ik zwanger.

Spiritualiteit gaat over verbinding; het is niet, nooit, bedoeld om scheiding en afstand te creëren. Reflecteren en mediteren zijn manieren om met jezelf in contact te komen en op een zuivere manier open te staan voor anderen, niet om je te isoleren. Het zou je moeten helpen om compassie, begrip en acceptatie te ontwikkelen voor hoe mensen zijn, niet zoals jij zou willen dat ze zijn.

Tip 3: Plaats jezelf niet een treetje hoger

Waar je als spiritueel geïnteresseerde mens voor moet waken, is je verheven voelen boven een ander die niet met deze zaken bezig is. Ik moet bekennen dat ik weleens op een liefje heb neergekeken, toen bleek dat hij niets wilde weten van intuïtieve ontwikkeling, eenheidsdenken en bewustwording. Ach, ik was duidelijk zoveel verder dan hij!

Betrap je jezelf op de illusie van verhevenheid, bedenk dan een aantal zaken. Allereerst: misschien was je partner in een vorig leven wel een Tibetaanse monnik die de godganse dag mediteerde en chantte, en is het deze keer nu juist de bedoeling dat hij groeit via het volle leven. Hij is je ver vooruit!

Houd jezelf ook dit voor: het ontwikkelingsniveau van een mens blijkt niet uit wat hij allemaal weet over chakra’s, maar of hij bereid is de lessen aan te gaan die hij zich in dit leven heeft gesteld. Het gaat erom hoe hij handelt, of hij deugt. Helpt hij de oude buurvrouw met haar boodschappen en is hij bereid om naar zijn eigen aandeel in een conflict te kijken? Dan zit het wel snor met zijn ‘zielsniveau’. Je partner kan zijn intuïtie gebruiken, de energie van mensen en situaties aanvoelen en zelfs voorvoelende vermogens hebben, maar het hebben over ‘mensenkennis’ en ‘instinct’ en het verder niet zo bijzonder vinden..

Tip 4: Zoek vrolijke compromissen

Al te veel weerstand bij je geliefde over je spirituele bezigheden is meestal een teken dat hij zich bedreigd voelt. Hij is misschien bang dat je je van hem af beweegt, dat je interesse de plaats van de relatie zal innemen of dat je uiteindelijk een partner zult willen die wel spiritueel is – misschien ontmoet je die zelfs wel in je yogaklas. Je kunt angst en onzekerheid bij je partner wegnemen door tijd te blijven nemen voor je relatie en niet-spirituele dingen te doen die jullie allebei leuk vinden.

Voor verschillen in spirituele opvattingen geldt eigenlijk wat voor alles in relaties geldt: je leeft samen, dus zoek een vrolijk compromis op. Voor ons werkt het in elk geval. Op vakantie huren we de scooters die mijn partner zo leuk vindt en rijden we naar de heilige plek die ik wil zien. Op Oudejaarsavond verbrandt hij samen met mij briefjes met onze voornemens in mijn heksenketeltje en daarna roep ik ‘ooh’ en ‘aah’ als hij zijn vuurpijlen afsteekt.

Mijn zweefpraktijken zijn van mij. En zo heb ik het graag. Laat hij maar zijn aardse, nuchtere en vooral lieve zelf blijven, me plagen en tegenspreken en af en toe geboeid luisteren. En gewoon van me houden. Ja, ik weet het zeker: je kunt zielenmaatjes zijn met iemand die niet zeker weet of de ziel wel bestaat.


Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Susan Smit over liefde op rijpere leeftijd.

Volgend artikel
‘Spirituele mensen zijn niet jaloers’ wordt vaak gezegd. Maar klopt dat eigenlijk wel?
‘Spirituele mensen zijn niet jaloers’ wordt vaak gezegd. Maar klopt dat eigenlijk wel?