Een hele reeks kerstborrels en familiebijeenkomsten, flikkerende kerstverlichting op straat, harde knallen tijdens Oud en Nieuw. In de drukke feestperiode is het sowieso al makkelijk om overprikkeld te raken, laat staan voor hooggevoelige mensen.
Prikkels komen bij hooggevoelige mensen een stuk heftiger binnen dan bij anderen. Die gezellige kerstverlichting in een drukke winkelstraat kan op hen een bijna stroboscopisch effect hebben. En het vuurwerk tijdens Oud en Nieuw kan voor hen tien keer zo hard klinken. Hooggevoeligen staan bovendien niet alleen extra open voor licht- en geluidprikkels, maar ook voor de verwachtingen en wensen van hun omgeving.
De decembermaand kan dan ook een flinke uitdaging zijn voor mensen met hooggevoeligheid. Zij gaan al snel over hun eigen grenzen heen, met stress en burn-outklachten tot mogelijk gevolg. Het kan er zelfs voor zorgen dat iemand ziek wordt, doordat chronische overprikkeling het immuunsysteem verzwakt. Het is goed om daar even bij stil te staan. Ben jij hooggevoelig? Hou deze adviezen dan in het achterhoofd (en laat ze misschien ook even aan je omgeving lezen). Zo wordt december voor iedereen de feestelijke tijd die het hoort te zijn.
1. Blijft dichtbij je eigen gevoel
Vrienden en familie willen in december allemaal een beetje tijd en aandacht. Zelfs als je niet hooggevoelig bent, kan het al lastig zijn om toe te geven dat je liever gewoon onder een kleedje op de bank wil kruipen dan het zoveelste kerstdiner af te lopen. Voor iemand die hooggevoelig is, is het nóg moeilijker om grenzen aan te geven doordat zij de gemoedstoestand van anderen zo sterk aanvoelen. Tegelijkertijd is het juist in deze tijd belangrijk om dichtbij het eigen gevoel te blijven. Ga niet teveel mee in wat vrienden en familie van je verwachten, maar vaar je eigen koers. Ook als dat betekent dat je dit jaar die Nieuwjaarsborrel moet laten schieten.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
2. Het kan ook anders
Hooggevoelige mensen hebben er baat bij om regelmatig de natuur in te gaan, want daar komen ze ultiem tot rust. Dat biedt mooie alternatieven voor het standaard kerstdiner. Stel dit jaar eens aan familie of vrienden voor om een actieve kerstactiviteit met elkaar te ondernemen. Een lange wandeling over het strand of rondstruinen door een bos is de ideale manier om nader tot elkaar te komen zonder overprikkeld te raken. Het biedt gelegenheid tot goeie gesprekken en is bovendien ook een stuk verkwikkender dan op de bank hangen in een warme woonkamer.
3. Duidelijkheid voorkomt stress
Aan sommige verplichtingen ontkom je niet. En misschien wíl je dat ook wel helemaal niet. Hooggevoeligen kunnen enorm genieten van oprecht en puur contact met medemensen. Tegelijkertijd kunnen ook leuke dingen voor stress zorgen. Om jezelf te ontzien, is het verstandig om al flink op tijd een kerstplanning te maken. Zo weet iedereen precies waar hij of zij aan toe is en worden last minute misverstanden en teleurstellingen voorkomen.
4. Hou tijd vrij voor jezelf
Het maken van een decemberplanning voorkomt niet alleen teleurstellingen, maar geeft je ook de mogelijkheid om herstelmomenten in te plannen. Vaak denken we dat het ons wel lukt een momentje voor onszelf te pakken tussen de bedrijven door, maar in de praktijk is dat ingewikkeld. Als het geen werkperikelen zijn die tijd en aandacht vragen, zijn het wel huishoudelijke taken, schoolgaande kinderen of het avondeten. Hooggevoeligen willen er graag voor anderen zijn én voelen vaak precies aan wat de ander nodig heeft. ‘Dat doe ik er nog wel even bij’, denken ze snel. Maar aandacht voor jezelf is minstens zo belangrijk als aandacht voor de mensen om je heen. Plan daarom heel bewust tijd met jezelf in. Al is het maar een uurtje in een warm bad.
5. Zoek de stilte op
Natuurlijk is de decembermaand een periode van samenzijn en gezelligheid, maar het is ook bij uitstek een tijd voor bezinning en stilte. In het christendom is de adventstijd van oudsher een periode waarin wordt gevast en nagedacht over wat iemand zou willen veranderen in hun leven. Ook voor mensen die weinig met het christendom hebben, kan deze periode een tijd van spirituele bezinning zijn. De donkere dagen voor kerst zijn een uitgelezen kans om te reflecteren en mediteren. Het laatste creëert niet alleen rust in je hoofd, maar is ook een wetenschappelijk bewezen methode om stresshormonen in het lichaam te verminderen. Door af en toe bewust te focussen op je ademhaling en lichaam kunnen alle decemberprikkels net even wat gemakkelijker worden getrotseerd.
Nieuw: Happinez Agenda 2025
-
Personaliseer je eigen omslag
-
Indeling per week
-
12x astrologische maandvoorspelling
-
Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen
Meer lezen over kerst?
Kerst, maar dan anders: 10 alternatieve manieren om Kerst te vieren.