Ben je een perfectionist? Dan is deze brief voor jou

Door Susan Smit
Ben je een perfectionist? Dan is deze brief voor jou Ben je een perfectionist? Dan is deze brief voor jou Ben je een perfectionist? Dan is deze brief voor jou

Lieve perfectionist,

Een goede voorbereiding is het halve werk, weet jij. Alles verdient aandacht; ook details doen ertoe. De meeste fouten kun je voorkomen, dus je doet je stinkende best die te vermijden. Jij gaat voor kwaliteit en niet voor half werk. Ook al betekent dat dat je de halve nacht aan iets blijft schaven, er een feestje voor moet afzeggen of jezelf behoorlijk uitput.

De eigenschap van perfectionisme

Je denkt nu natuurlijk dat ik je vermanend ga toespreken omdat je iets verkeerd zou doen, lieve perfectionista. Dat ik je ga voorhouden dat het niet spiritueel is om de teugels zo strak te houden. En dat je gewoon even moet leren dat best oké ook helemaal oké is. Maar ik zou je juist willen vertellen dat je uit de eigenschap van perfectionisme veel kunt halen. Met perfectiedrang is helemaal niets mis. Mits je het natuurlijk niet overdrijft, maar dat is met alles zo.

Intrinsieke drijfveer

Als perfectionist word je gedreven door een innerlijke behoefte om aan je eigen verwachtingen te voldoen, niet zozeer uit een behoefte om bewondering van anderen te oogsten of een bepaalde status of positie in de wereld te behalen. Het is jóuw lat, niet die van een ander. Je bent iemand op wie anderen kunnen bouwen, en dat is natuurlijk heel fijn voor hun, maar in wezen handel je vanuit een intrinsieke drijfveer: jij wilt zélf tevreden zijn met wat je neerzet.

Groeien en ontwikkelen

Jouw perfectiedrang, die vooral door de lossere types niet zo begrepen wordt of zelfs belachelijk gemaakt, kun je aanwenden om te groeien en ontwikkelen. Pas als je merkt dat je perfectionisme je in de weg zit om vrijuit dingen uit te proberen, is het een goed idee om eens te kijken of het een tandje minder kan. Als je van jezelf geen enkele fout mag maken, kost dat namelijk bakken energie en werkt het verlammend. Het kan je ertoe brengen om iets nieuws eindeloos uit te stellen of het maar helemaal niet te proberen en het bij dingen te houden die je al volmaakt beheerst.

Laat het je dienen

Elke eigenschap brengt een mens iets, maar kan ook beperken. Perfectionisme helpt je om het beste uit jezelf te halen en zorgvuldig te zijn, maar kan ook zorgen dat je te kritisch op jezelf bent. Nooit tevreden zijn is natuurlijk niet bevorderlijk voor je eigenwaarde. Weet je nog dat ik schreef dat je als perfectionist vooral jezelf niet wil teleurstellen en minder bezig bent met anderen? Dat betekent ook dat je zelf in elke situatie bepaalt waar je je eigen lat legt. Bij iets nieuws of iets wat minder zwaar weegt, kun je leren om hem lager te leggen en bij iets wat je belangrijk vindt en waar je in geoefend bent, leg je hem hoger. Laat die lat meebewegen, steeds opnieuw, zodat je jezelf de ruimte geeft om te experimenteren, af te dwalen, te ontdekken wat niet werkt. Laat het verlangen naar perfectie je niet in de weg zitten, maar laat het je dienen.

Met waardering en respect voor wie je bent en hoe je je leven vormgeeft,

Susan

Meer Happinez?

Susan Smit
Over auteur

Susan Smit

Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Volgend artikel
Trouw zijn aan jezelf, durf jij het?
Trouw zijn aan jezelf, durf jij het?