Waarom een persoonlijke prioriteitenlijst zo belangrijk is

Waarom een persoonlijke prioriteitenlijst zo belangrijk is Waarom een persoonlijke prioriteitenlijst zo belangrijk is Waarom een persoonlijke prioriteitenlijst zo belangrijk is

Weten wat jij het allerbelangrijkst vindt in het leven, kan je helpen de juiste keuzes te maken op momenten dat je even niet meer weet waar je het zoeken moet.

Het leven bestaat uit een aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten. Er zijn fasen dat het je voor de wind gaat. Je zit lekker in je vel en er is overzicht en rust in je leven. Ook zullen er fasen zijn waar chaos en controleverlies domineren. Goed weten waar je prioriteiten liggen, kan in zo’n moeilijke periode helpen om het overzicht en de rust weer te hervinden.

Wat is jouw ideale wereld?

Ieder mens heeft bepaalde verlangens in het leven. Een visie, doelen om naartoe te werken, wensen voor jezelf en de mensen die dichtbij je staan. Het kan goed zijn om deze prioriteiten eens op papier te zetten. Zoek een fijn plekje op – in huis of juist ergens buiten je vertrouwde omgeving – en visualiseer hoe jouw ideale leven eruit zou zien. Hoe zou je je voelen? Welke dingen geef je het meeste aandacht in die ideale wereld? Voor welke dingen heb je tijd of maak je tijd? En welke zaken hebben minder prioriteit?

De lijst als leidraad

Wanneer je deze levensvisie helder hebt voor jezelf, biedt dat houvast en structuur. Op momenten dat je het zo druk hebt dat je het gevoel hebt dat je de controle kwijt bent, kun je terugkeren naar die lijst. Ons eigen brein kan ons namelijk behoorlijk in de weg zitten op zulke momenten. Maar jouw persoonlijke prioriteitenlijst geeft op zo’n moment houvast. Laat het een leidraad zijn in de keuzes die je maakt.

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

Help, wat moet ik doen

Stel je eens voor dat je middenin een enorm drukke periode zit op je werk. Er ligt bovendien een hele stapel wasgoed te wachten om opgevouwen en opgeborgen te worden. En op hetzelfde moment dat je partner vraagt om samen een lange wandeling te gaan maken, appt een goede vriendin of je kunt bellen. Welke keuze maak je? Natuurlijk wil je niemand teleurstellen. Je wilt het goed doen op je werk, je partner en vriendin tevreden houden door voor ze klaar te staan én een opgeruimd huis hebben omdat je dat zelf fijn vindt.

Pak er nu je lijst eens bij. Wat is voor jou prioriteit nummer 1? Rust in je hoofd hebben? De relatie met je partner goed houden? Vrienden tevreden houden? De beste zijn op je werk? In mijn geval weet ik dat ik zonder rust in mijn hoofd geen goede partner/vriendin kan zijn. En die rust krijg ik wanneer ik een fijn, opgeruimd huis heb en even tot mezelf kan komen. Die wetenschap zal dus mijn keuze bepalen, en niet mijn eventuele schuldgevoel naar andere mensen of angst om mijn werk niet goed te doen.

Help jezelf in het maken van de juiste levenskeuzes

Zet je prioriteiten in volgorde op papier en laat jouw lijst een houvast zijn in hoe je handelt, spreekt en reageert op bepaalde situaties. Na een tijdje zul je de lijst niet eens meer nodig hebben, maar gaat het leven naar wat jij belangrijk vindt gewoon vanzelf.


Meer Happinez?

  • Creativiteit kun je stimuleren; zo werkt het in je hersenen.
  • Jezelf helen met je handen? Maak kennis met Jin Shin Jyutsu
  • Bereik je mindfulness door te knutselen? Jazeker!

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Herken jij jezelf in deze 5 kenmerken? Dan is het jouw roeping om anderen te helpen
Herken jij jezelf in deze 5 kenmerken? Dan is het jouw roeping om anderen te helpen