Veel aan het piekeren? Drie stappen om beter te kunnen loslaten

Veel aan het piekeren? Drie stappen om beter te kunnen loslaten Veel aan het piekeren? Drie stappen om beter te kunnen loslaten Veel aan het piekeren? Drie stappen om beter te kunnen loslaten

We zijn in de westerse wereld nogal gericht op controle. We willen nu al weten wat het weer over drie dagen doet en houden graag vast aan het idee van een maakbare samenleving. En dat blijkt één grote illusie te zijn. De toekomst is onzeker en dan kan het moeilijk zijn om niet aan het piekeren te slaan. 

In werkelijkheid zijn we slechts in staat om een mini stukje van ons leven te controleren. De rest moeten we simpelweg op ons af laten komen. Piekeren en de drang naar controle hangen vaak nauw met elkaar samen. Als je de teugels wat meer durft te laten vieren (de controle durft los te laten) wordt het gemakkelijker om het leven te accepteren zoals het is. Dat is best eng, maar het kan je zoveel meer rust opleveren.

Deze drie basistips helpen je om wat minder te piekeren en beter mee te kunnen bewegen op het ritme van het leven.

1. Benoem de gedachte

Lig je de halve nacht naar het plafond te staren omdat je die ene piekergedachte maar niet opzij kunt zetten? Dan kan het helpen om gewoon eens hardop te benoemen waar je nu eigenlijk over aan het malen bent. Soms raak je namelijk zo verstrikt in een web van (negatieve) gedachtes die je zorgen veel groter maken dan ze oorspronkelijk waren. Door te benoemen waar je over nadenkt creëer je overzicht en zo maak je de impact van je piekergedachte een stuk kleiner.

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

2. Leg je onzekerheid bloot

Piekeren heeft 9 van de 10 keer te maken met de ‘wat als’ vraag. Die vraag komt voort uit onzekerheid en/of angst. Door te ontdekken waar je precies bang voor of onzeker over bent verkrijg je meer inzicht in je piekervalkuilen (en je controledrang), leer je een bepaald patroon herkennen en kun je het piekeren makkelijker loslaten.


3. Maak ruimte voor de onderliggende emotie

Achter de angst of onzekerheid die ervoor zorgt dat je gaat piekeren gaan allerlei emoties schuil. Misschien voel je je gefrustreerd, bang, boos, nietig, nutteloos of verdrietig als je aan het scenario van de ‘wat als’ vraag denkt? Probeer deze emotie eens toe te laten en te accepteren dat deze emotie er nu eenmaal is. Ertegen vechten heeft geen zin. Dat resulteert in piekeren en malen. In plaats daarvan is compassie en zelfliefde wat je nodig hebt om om te kunnen gaan met deze soms onvermijdelijke gevoelens.

En ja, daarvoor moet je de onterechte gedachte dat je alles in je leven onder controle kunt hebben laten varen. Pas dan kun je het leven leiden zoals het simpelweg is en ben je pas écht in control. Figuurlijk dan.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over piekeren?

He jij, piekeraar! Zo zet je negatieve gedachten om naar positieve.

Volgend artikel
Omarm wat je voelt, want het wijst je de weg
Omarm wat je voelt, want het wijst je de weg