Neem met dit ritueel afscheid van het oude jaar en verwelkom dankbaarheid in je leven

Neem met dit ritueel afscheid van het oude jaar en verwelkom dankbaarheid in je leven Neem met dit ritueel afscheid van het oude jaar en verwelkom dankbaarheid in je leven Neem met dit ritueel afscheid van het oude jaar en verwelkom dankbaarheid in je leven

Maak vandaag de balans op van het afgelopen jaar. Dat zorgt er niet alleen voor dat je het nieuwe jaar bewust van start gaat, maar is ook een uitgelezen kans om wat meer dankbaarheid toe te laten in je leven.

Geluk is overrated, streef naar vreugde

De Dalai Lama en Aartsbisschop Desmond Tutu zijn het er roerend over eens: geluk is overrated. Zij zien het als een vluchtig soort genot dat geen rekening houdt met de wetten van het leven. Moeilijke momenten en tegenslagen overkomen ons immers allemaal. Gelukkig zijn is soms onmogelijk, maar waar we wèl een grote invloed op kunnen uitoefenen is onze levenshouding en de wijze waarop we met verdriet en tegenslagen omgaan.

In Het boek van vreugde – de titel verklapt het al – houden beide mannen een pleidooi om te streven naar vreugde als grondtoon voor het bestaan. Om vreugdevol te kunnen zijn, identificeren zij acht pijlers, een verzameling kwaliteiten waarin dankbaarheid een centrale plaats inneemt. ‘Het is niet geluk dat ons dankbaar maakt’, citeren zij de benedictijner monnik David Steindl-Rast. ‘Het is dankbaarheid die ons gelukkig maakt.’  

Dankbaarheid opent de volheid van het leven

Dat klinkt misschien bijna vroom in je oren. Als verstilde kracht heeft dankbaarheid het in het snelle informatietijdperk dan ook zwaar te verduren. Dankbaarheid komt op veel mensen weinig groots, indrukwekkend en begerenswaardig over. Dat is een imagoprobleem,  want iedereen die het gevoel van dankbaarheid actief cultiveert, zal beamen dat het een indrukwekkende kracht is die in staat is om levens te transformeren.

De Amerikaanse zelfhulp-auteur Melody Beattie die zelf zo’n beetje alle mogelijke tegenslagen in haar leven heeft meegemaakt, weet als geen ander de kracht van dankbaarheid te verwoorden.

‘Dankbaarheid opent de volheid van het leven.
Het verandert wat we hebben in genoeg en meer.
Het verandert ontkenning in acceptatie,
chaos in orde, verwarring in helderheid.

Het kan een maaltijd veranderen in een feest,
een huis in een thuis, een vreemde in een vriend.

Dankbaarheid geeft zin aan het verleden,
brengt vrede voor vandaag.
En creëert een visie voor morgen.’


Ritueel: Samen omzien in dankbaarheid

Oudjaarsdag is het uitgelezen moment voor een ritueel om samen met je gezin of enkele vrienden het oude jaar af te sluiten en de overgang naar het nieuwe jaar te markeren. Ga in een cirkel staan of zitten en zorg dat je je allemaal comfortabel voelt. Neem vervolgens een voor een het woord en deel je ervaringen in het afgelopen jaar met de anderen. Wat waren voor jou de hoogte- en dieptepunten?  Wat zijn de gebeurtenissen die jou terugkijkend het meest met dankbaarheid vervullen? Nadat een persoon zijn meest memorabele momenten heeft gedeeld, kunnen de andere aanwezigen een gelukwens uitspreken voor het nieuwe jaar die aansluit bij het verhaal van de spreker. Wil je liever alleen reflecteren op het afgelopen jaar en meteen een bucketlist voor het nieuwe jaar maken? Bekijk dan dit filmpje.

Tekst: Janita Naaijer

Meer lezen over dankbaarheid?

7 makkelijke tips voor meer dankbaarheid in je dagelijks leven.

Volgend artikel
Vergeet je goede voornemens en maak een intentielijst!
Vergeet je goede voornemens en maak een intentielijst!