Terug naar overzicht

Vergeet je goede voornemens: in 2021 zet je intenties

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Vergeet je goede voornemens: in 2021 zet je intenties
Voel je het alweer kriebelen, nu het nieuwe jaar om de hoek staat? Omdat er het afgelopen jaar minder mogelijk was, heb je misschien de neiging om een lijstje te maken van de dingen die je in 2021 graag zou willen doen. Overweeg dan eens om die voornemens te vervangen door intenties. Daarbij draait het niet om het bereiken van een doel, maar om leven vanuit je hart.

Misschien herken je het nog van voorgaande jaren: je was vol goede moed begonnen aan je goede voornemens (niet meer snoepen! Alleen nog in het weekend drinken! Meer sporten!) maar naarmate 1 januari verder achter je kwam te liggen, groeide je weerzin. Die voornemens had je bedacht voor jezelf, en toch voelde het alsof iemand ze je had opgelegd.

Van doel naar intentie

Dat gevoel van móeten, waartegen je na een tijdje wilt protesteren, heb je minder sterk wanneer je intenties zet. Het woord ‘intentie’ doet misschien verdacht veel denken aan voornemens (in het Engels: ‘intentions’), maar het zijn toch echt twee verschillende dingen. Anders dan bij een voornemen (‘zoveel kilo afvallen’, ‘stoppen met roken’) gaat het niet om het behalen van een doel, maar om anders leven. Niet de bestemming staat centraal, maar de reis. Ze zijn minder concreet, niet meetbaar, en toch des te motiverender.

Hoe ziet zo’n intentie eruit? Een voorbeeld is: ‘ik wil anderen én mezelf vergeven.’ Dat helpt je om te kijken met een mildere blik. Of: ‘Ik wil mijn eigen pad volgen.’ Of: ‘Ik wil vertrouwen hebben in de toekomst.’ Je ziet: intenties hebben een positieve toon en gaan uit van je eigen kracht. Van ‘willen’, nooit van ‘moeten’. Intenties gaan over hoe je je wilt voelen, niet over wat je moet dóen.

Maak je intenties zichtbaar

Het werkt goed om je intenties niet alleen op te schrijven of in gedachten te houden, maar een zichtbare plek te geven. Leef je uit met (aquarel)verf, potloden of krijt. Probeer te tekenen of te schilderen vanuit je gevoel: het gaat er niet om dat iemand anders je tekening ‘snapt’, maar dat-ie jouw intentie weergeeft. Bij elke blik die je erop werpt, voel je dat weer.

Het hoeft niet voor een heel jaar

Intenties zetten werkt het beste als je het doet voor een korte termijn. Dan blijft de intentie ‘fris’ en behoudt ze haar kracht. Vergelijk het maar met een mooi gedicht dat je naast je spiegel hangt: na een tijdje zie je het nog wel, maar valt het je niet meer op. Je kunt intenties ook ‘oppoetsen’ door ze eens in de zoveel tijd lichtjes aan te passen.

Heb vertrouwen in jezelf

Als je gewend bent voornemens te maken, is de uitdaging van intenties zetten om niet te denken in het ‘bereiken van doelen’. Gebruik de intentie om regelmatig bij jezelf in te checken: leef ik nog zoals ik dat wil, volg ik mijn waarden? Bedenk je ook dat niemand dat iedere minuut van elke dag doet – het ene moment lukt het beter dan het andere, helemaal niet erg.


Lees ook:

Door anderen gelezen