Zo krijg je in no time de ukelele onder de knie

Fotografie Beeld Violaine Chapallaz
Zo krijg je in no time de ukelele onder de knie Zo krijg je in no time de ukelele onder de knie Zo krijg je in no time de ukelele onder de knie

Bij Happinez zijn we verslingerd aan de ukelele – of uked, zoals Barbara Tammes en Liselotte Goed het noemen. Zij leren je de basis van spelen op het mini-gitaartje in vier tips voor je.

Neem de tijd

Misschien heb je wel eens eerder geprobeerd een instrument te leren spelen, maar gooide je na een tijdje de handdoek in de ring. Geef dan de ukelele eens een kans, want anders dan piano of gitaar, kun je op de uke al snel op een eenvoudig niveau spelen – en let maar op, dan ben je uked.

Maak plezier

Als je uke speelt, gaat het niet om perfectie. Foutjes zijn prima, charmant juist – als je maar lol hebt. Speel de liedjes die je zelf graag luistert en meezingt, want die motiveren je om te blijven oefenen!

Doe het lekker in je eigen tempo

Over oefenen gesproken: dat hoeft heus niet elke dag, hoor. En je hoeft ook niet op les (al kan dat natuurlijk wel). Online zijn talloze instructiefilmpjes te vinden.

Stem de uke voordat je gaat spelen

De ukelele raakt snel ontstemd, maar gelukkig heb je dat ook weer zo verholpen. Maak er een gewoonte van ‘m steeds even te stemmen voordat je gaat spelen, dan klinkt ie altijd zuiver. Een stemapparaatje kost bijna niets.

Een voorproefje

In drie stappen leert Liselotte van Uked je de basis van Vance Joy’s hit ‘Riptide’.Volgend artikel
Energieboost nodig? Zet deze playlist op
Energieboost nodig? Zet deze playlist op