Van tegenslag naar transformatie, een verlangen naar verandering

Van tegenslag naar transformatie, een verlangen naar verandering Van tegenslag naar transformatie, een verlangen naar verandering Van tegenslag naar transformatie, een verlangen naar verandering

Heb je al langer het gevoel dat je werk niet meer past, je relatie niet meer klopt of dat je op een andere manier zou willen leven? Dan is de kans groot dat er een periode van transformatie aan komt.  Spannend, maar een prachtige kans op groei.

Grote, ingrijpende veranderingen kunnen je leven op zijn kop zetten. Een scheiding, ziekte, de dood van een dierbare: het zijn gebeurtenissen die inslaan als de bliksem en je het gevoel kunnen geven dat je wereld vergaat. Toch hoor je mensen achteraf vaak zeggen dat ze tegenslag of een crisis als een blessing in disguise hebben ervaren. Dat wat op het eerste gezicht zo verschrikkelijk leek, uiteindelijk veel goeds bracht.

Ruimte ontstaan

Als je middenin een crisis zit, is het moeilijk voor te stellen dat je ooit met dankbaarheid kunt terugkijken op een ervaring die met zoveel pijn is begonnen. Maar niets in onze duale wereld is alleen maar goed of slecht en juist de donkerste momenten hebben de potentie om oud zeer en vastgeroeste patronen te helpen helen en je lichter en wijzer te maken. Aan de buitenkant is er dan misschien niets dan ongeluk te zien, maar aan de binnenkant kan er door transformatie juist ruimte ontstaan om te helen en te groeien.

Begeleid transformeren

Als mens maak je niet zoals de seizoenen jaarlijks een transformatieproces mee, maar als je de cyclus kunt herkennen als die zich in jouw leven aandient, dan kun je in een moeilijke periode de kracht van transformatie gebruiken om er beter uit te komen.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Renée F. Gloudemans begeleidt in haar trainingen en praktijk voor psycho-spirituele geneeswijzen al meer dan vijfentwintig jaar mensen die door een diepe transformatie gaan. “Als er grote veranderingen in ons leven zijn, dan zien we die hier in het Westen vaak als ongewenst omdat ze het leven overhoop gooien. De grootste angst van de mens is dat hij niks meer kan. De gedachte: het overspoelt mij, dit is te groot, dit wil ik niet, het is ondraaglijk. Onze wereld is erg gericht op uiterlijk en resultaat, terwijl transformatie bij uitstek een innerlijk – en daarmee onzichtbaar – proces van groei is. Zodra de cyclus van transformatie zich aandient, gaan de meeste mensen daarom meteen in de weerstand. Als je de beproevingen op je pad niet als een uitnodiging tot verandering ziet, dan denk je dat het noodlot toeslaat.”

Verlangen naar verandering

Je machteloos voelen is onderdeel van een transformatie, want machteloosheid stimuleert je om anders naar een situatie te gaan kijken, om naar binnen te gaan, hulp te vragen of naar een oplossing te zoeken buiten je gebaande paden. Onbewust is er vaak al eerder een verlangen naar verandering. Want in een transformatie heb je de veranderingen in je leven (vaak onbewust) zelf in gang gezet. Je hebt al langer het gevoel dat je werk niet meer past, je relatie niet meer klopt of dat je op een andere manier zou willen leven. Als je deze gevoelens niet erkent, dan gaat het innerlijk steeds meer wringen tot er iets barst en je niet verder kunt.

Twee reacties

Renée: “De ziel verlangt ernaar om zich te ontplooien en tot bloei te komen. Dus er is iets in onszelf wat naar transformatie toe beweegt. Voor het ego komt dit proces nooit gelegen, die wil graag controle en de dingen bij elkaar houden. Ik zie in mijn praktijk twee reacties als transformatie zich aandient: de eerste is dat mensen de neiging hebben om alles te vermijden wat pijnlijk, beangstigend of bedreigend is. Een ingrijpende gebeurtenis in het heden resoneert vaak met oude pijn, waardoor het deel in iemand dat verwond en verdrietig is – en wat misschien al jaren genegeerd werd – nu weer opspeelt. Het kan te groot voelen, en er is vaak oordeel over eigen gevoelens, waardoor mensen zichzelf straffen in plaats van omarmen en pijn opnieuw wordt wegstopt.

Pijn liefdevol onder ogen komen

De tweede reactie die ik tegenkom is dat iemand zich helemaal overspoeld voelt door zijn of haar emoties en daardoor vast komt te zitten en somber wordt. Maar of je nu het proces vermijdt of er gevoelsmatig in lijkt te verdwijnen, in beide gevallen is er geen ruimte voor heilzame transformatie. Dat komt omdat de verandering niet gedragen wordt, terwijl dat juist het allerbelangrijkste is. Want de gulden middenweg, waarin je je pijn liefdevol onder ogen komt, is waar de transformatie plaats kan vinden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kun je leren dat er bakens en ijkpunten zijn waardoor je een transformatie op een helende manier door kunt maken. Je kunt leren dat je zelf een actieve en compassievolle rol hebt in hoe je omgaat met gebeurtenissen die je van je stuk brengen.”

Niet van buitenaf, maar van binnenuit

Niet elke tegenslag of crisis ontketent een transformatie. De meeste mensen gaan in hun leven door één of twee grote processen heen en een aantal kleintjes. Er zijn een aantal punten waaraan je een transformatieproces kunt herkennen. Typisch is dat het startpunt zich kenmerkt door het gevoel dat je wereld instort. Het lijkt alsof je alles verliest wat belangrijk voor je was en er niets voor terug krijgt, zoals de boom zijn bladeren verliest en er van buiten dood uitziet. Maar juist de wanhoop over de situatie geeft de opening naar verandering.


Keer naar binnen toe

Renée: “De beroemde psychiater en Holocaust overlevende Viktor Frankl schreef: ‘Als we niet langer in staat zijn om de situatie te veranderen, worden we uitgedaagd om onszelf te veranderen.’ Dit vat het samen. Als je steeds bezig bent om een situatie om te buigen of de ander te veranderen en dat lukt niet of niet meer, dan is de boodschap: keer naar binnen toe, want waarschijnlijk moet de verandering van binnenuit komen. Het is een hele westerse gedachte dat de verandering van buitenaf moet komen. Alles is gericht op resultaat en als kind word je afgeleerd om op je eigen intuïtie te vertrouwen. Er is geen cultuur die je leert om trouw te blijven aan wat je voelt, dat maakt dat veel mensen afgesloten zijn van hun authenticiteit. Het kan dan heel moeilijk zijn om naar binnen te keren en je af te vragen: Waar ben ik mee bezig? Ben ik dit wel? Hoe voelt dit voor mijn lijf? Hoe voelt het voor mij? Kan ik hierin echt trouw zijn aan mijn waarden en maatstaven? Wat een transformatie in eerste instantie zo uitdagend maakt, is dat het draait om je innerlijke ontwikkeling, niet om uiterlijke. Je wordt uitgedaagd om een innerlijke reis te gaan maken.”

Moed

Het vraagt moed om deze uitdaging aan te gaan en het leven zoals je het gepland hebt los te laten. Voor de buitenwacht kan het namelijk lijken alsof alles misgaat en er niets gebeurt in je leven, want deze voor anderen onzichtbare, innerlijke reis krijgt weinig erkenning in onze cultuur. De aandacht gaat naar hoe de dingen eruit zien, wat ze betekenen voor anderen en je materiële waarde. Maar als alles wankelt en je niets meer hebt om je aan vast te houden, dan kun je je bewust worden dat je op een drempel staat. Als je dan het appèl van je ziel volgt om naar binnen te keren, begin je aan de reis in jezelf. Deze innerlijke reis op weg naar heilzame verandering, is vaak eenzaam en vol beproevingen. Het eerste wat je ontmoet is angst, waardoor de meeste mensen afgeschrikt kunnen worden en hun reis staken.

Het innerlijk kompas

Renée: “Als je begrijpt dat je door een transformatieproces gaat, is het eerste wat je kunt leren: voelen wat er van binnen gebeurt. Je kunt ontdekken dat je iets moeilijks ook kunt doorvoelen in plaats van te analyseren of overhaast te handelen. Dat zorgt ervoor dat je op een andere manier zelfonderzoek gaat doen. Ook dit kan angst geven, want als je alles mag voelen dan weet je niet wat er komt en ook niet hoe je met die gevoelens om moet gaan. Voor deze fase mag je ruimte vragen. Misschien kun je in je gezin aangeven dat je meer tijd voor jezelf nodig hebt, of kun je een tijdje wat minder gaan werken. Je kunt ook hulp zoeken van een therapeut of op retraite gaan. Maar de reis begint bij de erkenning. Zodra je je niet langer verzet en erkent dat je in een transformatie zit die een actieve, innerlijke bijdrage van je vraagt, merk je direct dat het lichter wordt. Sterker nog, dit is het punt waarop je allerlei hulpbronnen in jezelf aantreft die je nog niet kende. Hier ontdek je de waarde van je innerlijk kompas, hoe het voelt om op je intuïtie te kunnen vertrouwen en nieuwe inzichten te verwerven over wie je bent en waar je vandaan komt. Doordat je weggestopte emoties begint te verwerken, krijg je steeds meer toegang tot jezelf waardoor je nieuwe ijkpunten vindt.”

Oud trauma

Opgekropte gevoelens en oud zeer die onverwacht boven komen drijven, horen bij het proces. Ineens besef je dat je de dood van je vader nog helemaal niet verwerkt hebt of je ex nog niet vergeven hebt. Allerlei oude, nare emoties en trauma’s waarvan je dacht dat ze tot het verleden behoorden, zijn ineens weer levensgroot. Een transformatie laat je zien waar je nog achter wordt gehouden in je ontwikkeling, wat er blokkeert en wat er nog geheeld wil worden.

Renée: “Er komt oud trauma omhoog en je denkt dat je er niets aan kunt veranderen. Het ongeluk, het verlies of de mishandeling – het is nu eenmaal gebeurd en het is zoals het is. In een transformatie komt er beweging in die overtuiging. Het is dan wel gebeurd, maar is er iets waarmee ik mezelf verder kan helpen? Wat wil het kind dat ik toen was me nu vertellen? Wat heeft het nog nodig? En als je dan echt kunt luisteren zonder het in te vullen, geef je het geblokkeerde deel in jou de mogelijkheid om uit de beknelling te komen. Middenin je diepste angst merk je bijvoorbeeld dat je vindingrijk kunt worden en je zo je angst in vertrouwen kunt transformeren. Woede kan door oprechte aandacht transformeren in kracht en vergeving. Verdriet kan troost vinden waardoor liefde weer vrij kan stromen. Zo leer je hoe je jezelf kunt helpen met je emoties en hoe transformatie positief in je leven doorwerkt.”

Tekst: Sarah Domogala

Meer weten?

Rénee geeft transformatietrainingen, waarbij je een diep helende en boeiende reis maakt en je jezelf een jaar lang verbindt met het actief ondersteunen en doorvoelen van innerlijke ontwikkeling en zelfkennis.

Meer lezen over transformatie?

Transformeren op energetisch niveau: laat je inspireren door deze Tibetaanse traditie.

Volgend artikel
Zo zet je tegenslag om in transformatie
Zo zet je tegenslag om in transformatie