Transformeren op energetisch niveau: laat je inspireren door deze Tibetaanse traditie

Transformeren op energetisch niveau: laat je inspireren door deze Tibetaanse traditie Transformeren op energetisch niveau: laat je inspireren door deze Tibetaanse traditie Transformeren op energetisch niveau: laat je inspireren door deze Tibetaanse traditie

Journalist Lisette Thooft scheidde in 2019 en verhuisde naar een kleiner appartement. Dat riep angsten op die ze niet had voorzien. Ze startte met een methode waarbij je je demonen voedt tot ze verzadigd zijn, is gebaseerd op de leer van de elfde-eeuwse Tibetaanse yogini Machig Labdrön, en werd steeds wat lichter.

‘Vorig jaar ben ik gescheiden en verhuisd van een ruim huis aan de rand van een dorp, met een weelderige tuin en uitzicht over de weilanden tot waar de zon opkwam, naar een bescheiden appartement in de binnenstad met een piepklein tuintje. En hoe fijn mijn nieuwe huisje ook is, in het begin had ik last van statusverlies. Een vage angst prikte in mijn ziel, het idee dat ik nu toch zelf ook een beetje mislukt was, net als mijn huwelijk.

Ik wist wel dat het een oude angst was, een spook uit het verleden dat meer te maken had met de manier waarop ik was opgevoed dan met mijn authentieke zelf. Maar dat hielp niet genoeg. Toen ik het boek ‘Bevrijd je demonen’ van Tsultrim Allione las, begreep ik dat ik een demon in mijn ziel had zitten. En gretig deed ik de oefening die zij heeft ontwikkeld.

Ik zag mijn onvrede voor me als een stekelig monstertje, een krijsend gedrochtje dat me venijnig toeriep: ‘Sukkel! Loser!’ Daarna vroeg ik vriendelijk wat het wilde. Ik verplaatste me in het monstertje en het antwoord kwam vanzelf in me op: ‘Jou duidelijk maken dat je mij in de kou laat staan.’ ‘Wat heb je werkelijk nodig?’ vroeg ik vervolgens. Het gedrochtje zweeg even. Het ging ervoor zitten – en ik verplaatste me weer in hem. En toen antwoordde het met een klein stemmetje: ‘Veiligheid.’ Dat begreep ik. Waarschijnlijk was dit precies het spook dat mijn moeder lange tijd geplaagd had. Zij had zoveel narigheid meegemaakt in haar jeugd dat ze veel status en geld nodig had gehad om zich veilig te voelen. En dat typisch westerse ideaal had ze ons met de paplepel ingegoten.

Derde vraag: ‘Hoe ga je je voelen als je krijgt wat je werkelijk nodig hebt?’ Het gedrochtje begon een beetje te grijnzen. Het werd wat ronder en minder stekelig. ‘Dan kan ik me ontspannen’, zei het.

Lichtwezen

Ik volgde het stappenplan van Tsultrim Allione en stelde me voor dat mijn lichaam een bron van voedsel werd, een grote massa heerlijk zoete veiligheid. En ik nodigde het monstertje uit om zich eraan te laven. Gulzig dronk het en toen het verzadigd was, was het een vadsig varkentje geworden dat snurkend in slaap dommelde. Ineens was er ook een helderheid, een soort lichtwezen dat om het beestje heen hing, waardoor ik besefte: ik ben allang veilig genoeg. Ik ga veel liever het avontuur aan, mijn nieuwe leven, met alle risico’s en mogelijkheden vandien… Mijn innerlijke demon was ontwapend, en veranderd in bruisende levenslust.

Voedseloffer voor de demonen

De benadering van Tsultrim Allione waarbij je je demonen voedt tot ze verzadigd zijn, is gebaseerd op de leer van de elfde-eeuwse Tibetaanse yogini Machig Labdrön. Volgens een oud verhaal kwam er tijdens de inwijdingsceremonie van deze middeleeuwse wijze vrouw een massa dreigende kwelgeesten, naga’s – grillige mythische wezens die ziekte en ontwrichting kunnen brengen – op haar af. Labdrön werd niet bang, ze deed iets bijzonders: ze veranderde haar lichaam in een voedseloffer voor de demonen. Dat verzoende de naga’s op slag. Ze werden mak als lammetjes en beloofden dat ze haar voortaan zouden beschermen. Ch’od (spreek uit: tsjud) werd de naam voor een ceremonie met trommels en bellen waarbij de deelnemers zichzelf in hun verbeelding offeren als voedsel voor geestelijke wezens, boeddha’s en verlichte mensen, maar ook boze geesten.

Dat kun je ook doen met je eigen innerlijke kwelgeesten, stelt Allione, hier en nu. Het woord demon komt van het Griekse daimoon, wat oorspronkelijk ‘geestelijke gids’ betekende. Als je je demonen geeft wat ze werkelijk nodig hebben, krijgen ze die oorspronkelijke gedaante terug en kunnen ze je helpen en beschermen.

Met haar vijfstappenplan heeft ze al duizenden mensen geholpen bij allerlei soorten problemen, van depressies, schuldgevoel en angsten tot lichamelijke ziekten en aandoeningen. Het vijfstappenplan lees je hier.

Transformeren op energetisch niveau

Je kunt dit natuurlijk zelf doen, dat is juist zo fijn eraan, maar je kunt het ook doen onder leiding van een therapeut die ermee werkt. Paula van Lammeren en Rianne van Rijsewijk zijn in ons land de vertegenwoordigers van de methode van Tsultrim Allione. Ik vraag Paula hoe het gaat als mensen beginners zijn op het spirituele pad. Moet je niet heel ervaren zijn in meditatie en visualisatie?

“Je moet wel contact kunnen maken met je lichaamsgevoel”, zegt Paula. “Indalen, als het ware. Maar omdat je werkt met je eigen emoties is de energie daarvan altijd beschikbaar. Misschien krijg je niet meteen een beeld maar wel een kleur of een sfeer of geluid; daar kun je ook mee werken. De energie krijgt dan toch een vorm waar je iets mee kunt.”

Het mooie van de methode, zegt Paula van Lammeren, is dat je de uitkomst ervan niet kunt bedenken: “Het gebeurt aan je. Je gaat een laag dieper, je komt op een associatieve laag terecht. Dat is de kracht ervan. Juist mensen die niet verder komen met een probleem omdat ze alsmaar in het denken blijven steken, hebben er veel aan, omdat het iets transformeert op energetisch niveau. Dat krijg je niet voor elkaar door alleen maar te denken.”’

Dit was een artikel uit Happinez ‘Dichter bij jezelf’ uit 2019. Je bestelt dit nummer hier.

Meer Happinez?

Over auteur
Vanaf het allereerste begin was ze bij Happinez betrokken en ze draagt met trots het etiket ‘huisfilosoof’. Want al studeerde ze ooit Engelse literatuur en was ze zelfs een blauwe maandag lerares Engels, ze waart al tientallen jaren met hartstocht, nieuwsgierigheid en verwondering rond in de wereld van de spiritualiteit.
Volgend artikel
Ribstretch: open je longen met deze ademhalingsoefening
Ribstretch: open je longen met deze ademhalingsoefening