Vind het antwoord op jouw levensvraag in de I Tjing

Vind het antwoord op jouw levensvraag in de I Tjing Vind het antwoord op jouw levensvraag in de I Tjing Vind het antwoord op jouw levensvraag in de I Tjing

Wat heb jij nu, op dit moment, nodig om gelukkig te zijn? In het eeuwenoude wijsheidsboek de I Tjing kun je het antwoord op die vraag vinden. Harmen Mesker verdiept zich er al jaren in en heeft er zelf een boek over geschreven: ‘De I Tjing stap voor stap’. 

Uit de I Tjing kan iedereen een persoonlijk antwoord halen. Hoe werkt dat?

De I Tjing geeft antwoord door middel van symbolen. Zo staat er in het boek bijvoorbeeld ‘draken vechten op het veld’, ‘paard en wagen gaan uit elkaar’ en ‘bevorderlijk het grote water over te steken.’ Ook de lijnfiguren die bij elk hoofdstuk in de I Tjing staan, de zogenaamde ‘hexagrammen’, bevatten symbolische begrippen als Het Meer, De Donder, De Wind, etc. Al deze symbolen hebben jou persoonlijk iets te zeggen, ze roepen een beeld op, en in dat beeld ligt jouw antwoord.

Wat is het meest verrassende of waardevolle inzicht dat je zelf uit de I Tjing hebt kunnen halen?

Ik heb veel van de I Tjing geleerd: durven mee te stromen, vertrouwen in je eigen unieke intuïtie, uitdagingen niet uit de weggaan, je eigen weg durven te gaan. Maar er is één ding wat ik van de I Tjing heb geleerd waar ik elke dag wat aan heb en ook continu toepas: nooit in paniek raken. Zoek de balans in elke situatie. Wat er in je leven gebeurt heb je niet altijd in de hand, maar hoe je er mee omgaat wel.

Kan iedereen met de I Tjing aan de slag? Wat is de belangrijkste basiskennis die je moet hebben?

Als je weet hoe de hexagrammen zijn opgebouwd en hoe je alle lagen die ze bevatten kunt interpreteren, dan kan je de I Tjing direct zinvol gebruiken en kan je het boek raadplegen waar en wanneer je maar wilt, zelfs zonder het bij de hand te hebben. De oudste laag van de I Tjing wordt gevormd door die hexagrammen, en als je de I Tjing raadpleegt krijg je dan ook zo’n hexagram als antwoord. Zij vormen de kern van de I Tjing, de tekst is er later aan toegevoegd. Zo’n hexagram kan in kleine hanteerbare blokjes worden opgedeeld, zoals acht trigrammen en zes lijnen. Ken je hun betekenis dan ken je ¾ van de I Tjing. De betekenis van die acht trigrammen en zes lijnen is niet moeilijk en kan iedereen leren. Zij vormen voor mij de basis van de I Tjing.

In september geef je een workshop op het Happinez festival. Wat kunnen we daarvan verwachten?

Tijdens mijn workshop krijgen de deelnemers middels de I Tjing antwoord op de vraag ‘wat heb ik nú nodig om gelukkig te worden?’ Je trekt een kaartje met een hexagram uit de I Tjing en dat hexagram is jouw antwoord op de vraag die we collectief gaan voorleggen aan de I Tjing. Het kaartje dat je hebt getrokken geeft precies aan waar jij op kunt focussen om je eigen geluk te creëren. Vervolgens laat ik zien hoe je de acht trigrammen in jouw hexagram kunt vinden en wat die symbolen voor jou betekenen.

De I Tjing vertelt je wat je kunt doen, hoe je je kunt opstellen, welk inzicht je nu nodig hebt, of waar je belemmeringen zitten. Iedereen kan gelukkig zijn, en de I Tjing is daar een prachtig hulpmiddel bij. Dat is wat ik de bezoekers van het festival wil laten ervaren.

Volgend artikel
Wat als… (De schoonheid van het niet-geleefde leven)
Wat als… (De schoonheid van het niet-geleefde leven)