Vind jij het moeilijk om te onderhandelen over geld? Dit is dé truc waarmee het lukt!

Vind jij het moeilijk om te onderhandelen over geld? Dit is dé truc waarmee het lukt! Vind jij het moeilijk om te onderhandelen over geld? Dit is dé truc waarmee het lukt! Vind jij het moeilijk om te onderhandelen over geld? Dit is dé truc waarmee het lukt!

En dan blijkt in de Week van het Geld notabene dat Prins Philip meer verdient dan Koningin Elizabeth! In de televisieserie The Crown van Netflix, dan. Bij de volgende seizoen wordt dat gelijkgetrokken, maar daar heeft actrice Claire Foy niets meer aan, want dan speelt een andere actrice de rol van Elizabeth.

Gelijke beloning, hoe moeilijk kan het zijn? Het ligt natuurlijk aan die vrouwen zelf, is een vaak gehoord argument voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen, want ‘ze onderhandelen niet genoeg’. Nu is ‘eigen schuld’ niet echt een chic argument. Je kunt als werkgever of producent zelf best bedenken dat je de koningin een een salarisschaal hoger inschaalt dan de prins van dienst. Maar enfin. We zitten maar mooi met die loonkloof en de vraag is: wat te doen?

De boel maar zo laten? Nee. Uit onderzoeken blijkt dat vrouwen beter zijn met geld. Ze gaan er verstandiger mee om en behalen betere beleggingsresultaten dan mannen. Je zou het ook zo kunnen samenvatten: geld is te belangrijk om aan mannen over te laten. 

Spagaat

Waarom is dat onderhandelen eigenlijk zo lastig? Nou, volgens mij onder meer dit: vrouwen zijn vaak zo goed met geld dat ze ook heel goed zonder kunnen. Als je er trots op bent dat je met heel weinig geld toe kunt, en een aversie hebt tegen mensen die veel verdienen, als je geld niet romantisch vindt maar eigenlijk stiekem een beetje vies, of als je voor een dubbeltje geboren bent, dan is het heel lastig om op je strepen te gaan staan als het onderwerp ‘geld’ op tafel komt. (Dit is een schandelijke generalisatie, en ik spreek totaal vanuit mezelf, maar als je jezelf herkent: welkom!)

Er zit maar één ding op: je hele idee over geld radicaal omkeren. Dus hou je vast, dat gaan we hier even doen. Het is tenslotte de Week van het Geld, en niet de Week van de Zuinigheid. In drie stappen!

1 Kies een rolmodel

In Sex and the City had je vrouwen die lekker verdienden, maar die gaven hun geld uit aan dure schoenen. Als je niet van dure kleren houdt, schiet dit niet op, qua rolmodel. Kies in plaats daarvan, bijvoorbeeld, de Britse econome Kate Raworth. Ze wilde de wereld veranderen en zag in dat ze dan de taal van de economie zou moeten leren. Ze ontwikkelde een nieuw economisch model, dat niet gebaseerd is op eindeloze groei, maar op waar het werkelijk om moet gaan: duurzaamheid en rechtvaardigheid. In haar boek ‘De donut-economie’ zet ze haar ideeën uiteen. Bekijk de documentaire over Kate Raworth, en ontdek wat je aan moois met geld kunt doen. 

2 Bedenk: Money makes the world go around!

Geld is een prachtig middel om in te zetten als je de wereld mooier en liever wilt maken. Met geld kun je investeren in zonnepanelen, gevelisolatie, een warmtepomp of een elektrische auto. Met geld kun je biologische producten kopen en natuurbeschermingsorganisaties steunen, je kinderen een duwtje geven in het leven, doneren aan het schoolfonds, investeren in duurzame bedrijven of in kunst of in wat dan ook. Geld kun je met gulle hand uitdelen, je kunt het bij een bank weghalen als het bonusbeleid je niet zint, je kunt films produceren waarin je de koningin twee keer zoveel betaalt als de prins.

3 Onderhandelen lastig? Dit is de truc die werkt!

Onderhandelen ís lastig. Vind ik ook! Maar dit is een truc die werkt: doe het niet voor jezelf, maar voor iets of iemand anders. Bedenk een heel concreet, duidelijk doel waarvoor je onderhandelt. Iets dat je belangrijker vindt dan of ze je aardig vinden (eigenlijk toch al geen argument natuurlijk, maar ja), iets dat het waard is om desnoods voor te bluffen, iets waarvoor je je nek uit wilt steken en je poot stijf wilt houden. En onderhandel dáárvoor. (Ik ging laatst onderhandelingen in met ‘De helft van wat ik binnenhaal stort ik linea recta in een studiefonds voor mijn dochter’. Het werkte als een zonnetje!)

Door het los te koppelen van jezelf, krijgt het onderhandelen iets van een spelletje. Zet lekker hoog in. Salarisonderhandelingen? Ga d’r gewoon in met de gedachte dat je 8% méér wilt verdienen dan je mannelijke collega’s. Waarom niet? Als het gaat om geld, Be the queen! 

Lezen

Kate Raworth, de Donut-economie (Nieuw Amsterdam). De Tegenlicht-documentaire over het economische model van Kate Raworth kun je hier terugkijken. Inspirerend boek over geld: Judith Sanders en Saskia Smith, ‘Zal ík het anders doen? Waarom vrouwen beter zijn met geld’ (Uitgeverij Brandt).

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Waarom er een nieuwe definitie van mannelijkheid nodig is (volgens acteur Justin Baldoni)
Waarom er een nieuwe definitie van mannelijkheid nodig is (volgens acteur Justin Baldoni)