Terug naar overzicht

De vorm van rust die jij nodig hebt

Categorie
Tekst
Sanne Eva Dijkstra
De vorm van rust die jij nodig hebt

Hoe druk je leven en hoe vol je agenda ook zijn; je kunt niet zonder rust. Echt niet. Af en toe heeft iedereen down time nodig om bij te komen en weer op te laden. Maar niet iedereen komt tot rust op dezelfde manier.

Misschien voel jij je weer helemaal als nieuw na een dagje lezen op de bank, terwijl een ander zich liever ongestoord een paar uren op een nieuwe hobby stort. Enneagram-expert Stephanie Barron Hall van Nine Types Co onderzocht welk type rust het beste past bij elk van de negen persoonlijkheidstypes:

1. Perfectionist – even helemaal weg

Dit persoonlijkheidstype (ook wel: hervormer) wil alles graag goed, of maar liever nog perfect. Perfectionisten zien de wereld zoals die zou kúnnen zijn, en proberen alles om hen heen heel te maken of te verbeteren. Omdat je als perfectionist verantwoordelijkheid voelt voor alles en iedereen, heb je af en toe een vakantie nodig om even weg te zijn van alles.

2. Helper – tijd en ruimte voor jezelf

Helpers voelen zich graag geliefd en gewenst. Het zijn warme, sociale en emotioneel intelligente mensen die hun best doen zo behulpzaam mogelijk te zijn en voor iedereen klaar staan. Ben jij een helper? Dan gaat al je energie op aan anderen. De beste manier om tot rust te komen is door af en toe aandacht te besteden aan niets en niemand anders dan jezelf.

3. Presteerder – iets onproductiefs doen

Dit type (ook wel ‘winnaar’ genoemd) is gedreven, werkt hard en vindt het belangrijk om van waarde te zijn. Die waarde meet een presteerder af aan productiviteit en succes. Presteerders zijn altijd bezig zijn met het werken aan hun doelen. Om uit te rusten is juist het tegenovergestelde nodig: iets wat nutteloos lijkt en niet meteen een doel dient. Denk aan wandelen, lummelen, een creatieve hobby of gewoon een avondje lol maken.

4. Individualist – verbinding met kunst en natuur

De individualist is ook wel bekend als romanticus. Deze types zijn echte gevoelsmensen, zoeken naar diepgang en houden van schoonheid, authenticiteit en originaliteit. Omringd worden door kunst of natuur helpt individualisten om zich te ontspannen. Herken jij jezelf in dit type, plan dan af en toe een museumbezoek of een lange wandeling door een mooi natuurgebied.

5. Waarnemer – alleen zijn

Waarnemers zijn rationele mensen en denkers die alles het liefst zelf doen. Ze houden ervan om kennis te verzamelen zodat ze zaken echt begrijpen. Is dit persoonlijkheidstype op jou van toepassing, dan doe je er goed aan om je (spaarzame) vrije tijd ook echt vrij te maken voor jezelf. Gun jezelf af en toe wat me time om je te kunnen verdiepen in alles wat je interessant vindt, zonder afleiding van een ander.

6. Loyalist – vrij zijn van verantwoordelijkheden

De loyalist hecht veel waarde aan zekerheid en veiligheid, zowel voor zichzelf als voor anderen. Dit type is altijd voorbereid op problemen op rampscenario’s en doet er alles aan om ze te voorkomen. Moet je als rasechte loyalist even op adem komen? Zoek dan naar een uitlaatklep waarbij je al je verantwoordelijkheden voor even los kunt laten.

7. Optimist – stilte

Als optimist (ook wel: levensgenieter) ben je spontaan en gefocust op zaken die je blij en gelukkig maken. Pijn, verveling of andere negatieve gevoelens vermijd je het liefst. Je ziet overal kansen en bent altijd op zoek naar nieuwe ervaringen. Dat enthousiasme levert je veel plezier op, maar is ook een energievreter. Zoek af en toe bewust de stilte op om op te laden en niet bezig te zijn met je volgende avontuur maar te genieten van het hier en nu.

8. Leider – een veilige ruimte

Leiders of bazen zijn onafhankelijk, assertief en bepalen graag de regels. Ze hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel, komen op voor anderen en laten zich de wet niet voorschrijven. Als dit jouw persoonlijkheidstype is, besteed je veel energie aan het beschermen van jezelf tegen controle door anderen. Om tot rust te komen heb je een plek nodig waar je je veilig voelt en niet op je hoede hoeft te zijn.

9. Bemiddelaar – thuis zijn in je uppie

Bemiddelaars zijn vredelievende types die conflicten liever uit de weg gaan. Ze nemen vaak geen duidelijk standpunt in, zijn diplomatiek en vinden het moeilijk om voor zichzelf op te komen. Ben jij een bemiddelaar? Dan is tijd voor jezelf in een comfortabele omgeving zoals je eigen huis, waarin je geen rekening hoeft te houden met de wensen en ideeën van anderen, precies wat je nodig hebt om nieuwe energie op te doen.

Doe de test

Weet je niet wat jouw persoonlijkheidstype is? Ontdek het met deze of deze test.

Meer Happinez?

Door anderen gelezen