Wil je meer lezen? Twaalf tips!

Wil je meer lezen? Twaalf tips! Wil je meer lezen? Twaalf tips! Wil je meer lezen? Twaalf tips!

Lezen is mindful. Het is ontspannend, het is leerzaam, je vergeet de tijd – ah, lezen is heerlijk! Maar toch schiet het er vaak bij in. Zo jammer, want lezen is pure ontspanning. Twaalf tips om (weer) een echte lezer te worden.

1. Lees alleen boeken die je écht spannend/mooi/leuk/bijzonder vindt

Je leest niet voor je lijst, je leest niet omdat het moet, je leest om je wereld groter te maken en om te ontspannen. Vind je het boek saai? Geef het een kans, maar als je het niks vindt, hoef je het echt niet uit te lezen. Geef het door, en pak een boek dat je wel boeit.

2. Lees één boek tegelijk

Als je zes boeken tegelijk leest, kom je niet echt in het verhaal en dat is nou net het fijne van lezen – dat je even helemaal in een andere wereld bent.

3. Leef met je boek

Neem het gewoon altijd mee; zelfs op de wc en in bad. Gebruik snoeppapiertjes als bladwijzer, schrijf in de kantlijn, lééf met je boek. Lees op elk moment dat je je verveelt, al is het maar een paar bladzijden, het tikt echt aan.

4. Pak je boek in plaats van je telefoon

Wel eens een dagje geturfd hoe vaak je ‘even’ op je telefoon zit om sociale media te checken? Voor je het weet zijn er weer tien minuten voorbij. Als je in die tijd een boek pakt, heb je dat zo uit.

Voor wie geen zin heeft in een papieren boek: installeer een lees-app op je telefoon en zet die op je beginscherm. Onafgebroken lezen, al is het maar een kwartier, is trouwens ook een mooie aandacht-oefening, als tegenwicht voor de versnipperde aandacht van het scrollen door je tijdlijn.

5. Maak er een challenge van.

Lezen wordt vaak leuker als je er een doel aan hangt. Maak een lijstje van de klassiekers die je dit jaar wilt lezen.

6. Stel een doel

Zet ‘twintig bladzijden lezen’ standaard op je to-do lijst, bij de andere taken van de dag. Of desnoods vijf. Als het eenmaal een gewoonte is om af en toe een boek te pakken, worden het er vanzelf meer.


7. Zet het in je agenda

Reserveer in je agenda een dagdeel om ongestoord lekker te lezen. Dat kan ook een avond zijn dat er eigenlijk niets op televisie is dat je leuk vindt. Als de televisie eenmaal aanstaat, blijf je meestal een beetje zappen, maar als je de televisie uitzet, lees je in zo’n avond al snel een half boek.

8. Lees in bed

Een boek op je nachtkastje ligt daar niet alleen om ’s avonds te lezen. Je kunt ook je wekker een kwartier eerder zitten en de dag begínnen met lezen. Een stukje verder lezen is ook fijn als je ’s nachts wakker wordt en niet meer kunt slapen – het voorkomt dat je gaat piekeren.

9. Lees op je favoriete plek

Op een bankje in het park, onder een boom in het bos of gewoon in de tuin. Of op zolder. Zie lezen echt als een moment voor jezelf. Als iets dat net zo belangrijk is voor je geluk en je gezondheid als verse groenten en genoeg water drinken.

10. Ga bij een leesclub

Samen lezen en over een boek praten zorgt voor verdieping. Dat kan gerust online.

11. Lees thuis met z’n allen

Spreek thuis bijvoorbeeld af om elke avond na het eten een half uurtje te lezen. Krant, boek, strip, mag van alles zijn.

12. Lees voor

Voorlezen is ook lezen! Als je kinderen hebt, is dat dé gelegenheid om voor te lezen. Er zijn prachtige prentenboeken, boeken van Annie M.G. Schmidt, Astrid Lindgren, Roald Dahl, J.K. Rowling…

Zo. En nu een boek!

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over nieuwe gewoontes aanleren?

Echt iets veranderen in je leven: zo doe je dat.

Volgend artikel
Als je geen kinderen wilt: 8 opmerkingen die je dan iets te vaak hoort
Als je geen kinderen wilt: 8 opmerkingen die je dan iets te vaak hoort