Echt iets veranderen in je leven: zo doe je dat

Echt iets veranderen in je leven: zo doe je dat Echt iets veranderen in je leven: zo doe je dat Echt iets veranderen in je leven: zo doe je dat

Zijn er dingen die je heel graag wilt veranderen in je leven, maar bleef het er tot nu toe vaak na een paar weken bij? Met deze tips bereik je echt je doel. 

Bedenk waar je het voor doet

Héél veel mensen willen wat afvallen, meer sporten, gezonder eten, stoppen met roken, et cetera. Toch lukt het niet altijd. Hoe gemotiveerder je bent, hoe makkelijker het gaat. Bedenk je dus goed waaróm je het wilt. Wat maakt jou gelukkig, los van hoe het ‘hoort’ of hoe het ‘zou moeten’? Het gaat niet om het behalen van een bepaald getal op de weegschaal, het gaat erom dat je je lekkerder wilt voelen in je lichaam. Stel je zo levendig mogelijk voor hoe fijn dat zou zijn – dat gevoel kun je oproepen als het lastig wordt, en motiveert.

Wees lief voor jezelf

Als je helder hebt waarom je je doel wilt bereiken, is je voornemen geen móeten, maar willen. Dat is een veel krachtiger motivator – want moeten roept verzet op. En ook als je iets heel graag wilt, gaat het wel eens ‘mis’. Gun het jezelf om een keer onder een dekentje te kruipen als je daar behoefte aan hebt (en niet te gaan sporten), sta jezelf toe om eens per week iets Heel Lekkers te eten. Juist door af en toe los te laten blijf je gemotiveerd. Zeg regelmatig tegen jezelf dat je goed bezig bent.

Kijk niet te ver vooruit

Voornemens maak je meestal voor een heel jaar, maar eigenlijk heeft dat niet zoveel zin. Het is zo’n lange periode, die is helemaal niet te overzien. Richt je eerst eens op de komende drie maanden – wat wil je tegen die tijd bereikt hebben? Op het moment dat dat gelukt is, stel je een nieuw doel.

Herinner jezelf eraan

Hang een mooie foto van jezelf op, als je graag weer terug wilt naar een oude maat, zodat je regelmatig ziet waar je het voor doet. Schrijf een inspirerende quote op een kaartje en hang het op je koelkast of je spiegel – ergens waar je regelmatig kijkt. Wat je ook doet, kies voor iets dat je motiveert en dat geen gevoel van ‘moeten’ aanwakkert, maar juist het ‘willen’!


Maak het concreet

‘Gezonder eten’, ‘beter voor mezelf zorgen’, ‘contacten met vrienden aanhalen’: het zijn mooie doelen, maar ze zijn ook erg vaag. Maak het concreet: acht kilo kwijt, tien kilometer hardlopen, eens per maand met je vriendin afspreken. (Het mag een uitdaging zijn, maar houd het ook realistisch. Als je een gewoonte wilt aanpassen, bedenk dan dat die gewoonte ook niet van de ene op de andere dag is ontstaan.) Zodra je weet wat je precieze doel is, kun je een plan van aanpak maken. Wanneer ga je sporten, hoe ga je er tijd voor vrijmaken, wanneer heb je oppas nodig, et cetera.

Geef niet op

Hoe vaak het er ook bij inschiet, hoe vaak je ook een keuze maakt waar je later van baalt: geef niet op. Je doet je best, en af en toe onderuit gaan hoort erbij. Gun jezelf de missers, want daar leer je van. Vallen en opstaan is de enige manier om je doel te bereiken.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over iets veranderen in je leven?

Wil je iets veranderen in je leven, maar weet je niet direct wat? Deze vragen maken je duidelijk wat echt belangrijk voor je is.

Volgend artikel
Luid het nieuwe jaar in met dit liefdevolle ritueel
Luid het nieuwe jaar in met dit liefdevolle ritueel