Luid het nieuwe jaar in met dit liefdevolle ritueel

Luid het nieuwe jaar in met dit liefdevolle ritueel Luid het nieuwe jaar in met dit liefdevolle ritueel Luid het nieuwe jaar in met dit liefdevolle ritueel

Oudejaarsavond is een karakteristiek moment voor bezinning. Een gelegenheid om stil te staan bij het goede dat het jaar je bracht en los te laten wat je heeft beperkt.

Dit is ook hét moment om vooruit te kijken: om te durven dromen, om je verlangens te adresseren en nieuwe energie te verwelkomen. Zo stel je jezelf open voor een nieuw jaar met een schone lei voor nieuwe kansen. Dit oud en nieuw-ritueel, dat je solo kunt uitvoeren of samen met je partner, helpt je daarbij.

Badritueel voor rust 

Om in een staat van stilte te komen en terug te gaan naar je pure zelf, is het belangrijk om te ontspannen. Met een rustgevend badritueel laat je alle spanning los die je in je lijf hebt opgebouwd. Omdat geuren veel invloed hebben op je emoties, voeg je aan je bad een badolie toe met een geur die jou kalmeert. Typische geuren voor ontspanning zijn lavendel, kamille en sandelhout. Brengt een andere geur jou meer tot rust, voeg die dan in olievorm toe. De olie zorgt er meteen voor dat je je huid hydrateert. Zet je favoriete relax-playlist aan, sluit je ogen en geniet.

Heb je geen bad tot je beschikking? Dan kun je dezelfde ingrediënten gebruiken voor een kalmerend voetenbad. Om jezelf verder onder te dompelen in warmte, verwarm je een badhanddoek en leg je die over je gezicht (met je ogen gesloten). Ben je samen met je partner? Plons dan samen in het (voeten)bad.

Keer naar binnen

Is na het badritueel alle spanning weggevloeid uit je lijf? Met behulp van een korte meditatie kalmeer je nu ook je geest. Probeer bijvoorbeeld een zoem-meditatie, waarbij je tot rust komt door de trilling van het gezoem. Voer je dit oud en nieuw-ritueel samen met je partner uit? Met deze duo-hartmeditatie versterk je het vertrouwen in jezelf, in elkaar en in de stroom van het leven. 

Zegen je innerlijke kracht

Oudejaarsavond is een symbolisch moment om stil te staan bij de persoonlijke transformatie die je dit jaar hebt doorgemaakt. Met een warmhartige brief aan jezelf eer je je innerlijke kracht. Het schrijven van een liefdevolle brief met intentie stimuleert je compassie en laat je stilstaan bij het goede wat is. Zijn er moeilijke momenten geweest het afgelopen jaar? Deze herinneringen van je afschrijven helpt je loslaten en afronden. Geen inspiratie? Stel jezelf een van de volgende vragen:

  • Terugkijkend op het afgelopen jaar, waar ben je het meest trots op?
  • Welk advies zou je je toekomstige zelf willen geven?
  • Wat zou je jezelf ontzettend graag gunnen in het nieuwe jaar?

Ben je samen met je partner, dan kun je elkaar een brief schrijven en deze liefdevolle manifesten om de beurt voordragen.

Visualiseer je verlangen

Wat zijn je verlangens voor het komende jaar? Dit is hét moment om daar bewust bij stil te staan. Geef toe aan je dromen en laat eventuele schaamte of onzekerheid los. Bedenk dat jij de initiator bent van jouw eigen geluk. Je hebt alle recht op het realiseren van jouw diepste wens. Zodra je die innerlijke stem de aandacht geeft die zij verdient, zal het universum het goede jouw kant op laten stromen. Visualiseer je verlangen met de volgende oefening:

  • Heb je een sacred space of een knusse ruimte waar je je terug kunt trekken in stilte? Ga daar dan naartoe en sluit de deur.
  • Neem een comfortabele houding aan, sluit je ogen en keer met een paar diepe ademhalingen naar binnen.
  • Bekijk nu het leven waar je naar verlangt door de ogen van een waarnemer. Waar ben je? Wat zie je jezelf doen? Wat zijn de emoties die jouw staat van zijn het beste omschrijven? Probeer zoveel mogelijk zintuigen te prikkelen en sensaties te verwelkomen. Wees in het moment, met volle teugen.
  • Zodra je er klaar voor bent, keer je terug naar het hier en nu door je innerlijke ogen naar de grond te richten en je ogen langzaam te openen.

Door te visualiseren, herprogrammeer je als het ware je brein. Door iets mentaal te beleven, slaan je hersenen deze ervaring op alsof je het daadwerkelijk hebt beleefd. Hierdoor bouw je weerbaarheid en zelfvertrouwen op, wat je uiteindelijk helpt om hetgeen je verlangt te manifesteren.

Symboliseer je verlangen met een geschenk

Zet je verlangen nu kracht bij met iets tastbaars, zoals een mooi cadeau dat je verlangen symboliseert. Heb je een partner waarmee je dit oud en nieuw-ritueel uitvoert? Visualiseer dan jullie gezamenlijke wens en bezegel die wens met een cadeau. Staan jullie wensen los van elkaar? Deel dan jullie individuele verlangens met elkaar en zoek voor de ander een betoverend cadeau. Geef de symbolische geschenken een zichtbare plek. Zo word je elke keer dat je die voorwerpen passeert aan jullie dromen voor het nieuwe jaar herinnerd. Jullie diepste wensen komen daardoor elke dag een stukje dichterbij.

Meer lezen over rituelen?

Dit is de kracht van rituelen.

Volgend artikel
3 dagelijkse rituelen tegen piekeren, stress en burn-out
3 dagelijkse rituelen tegen piekeren, stress en burn-out