Terug naar overzicht

Zo blijf je jezelf in een relatie (en houd je de vonken in stand)

Categorie
Zo blijf je jezelf in een relatie (en houd je de vonken in stand)

In een prille relatie wil je het liefst de hele dag samen zijn en alles met elkaar delen. Toch is het slim om af en toe een beetje afstand in te bouwen. Zo blijven jullie twee individuen, als plus en min die elkaar steeds weer aantrekken.

1. Blijf tijd voor jezelf in een relatie maken…

Maak jezelf af en toe even los uit een innige omstrengeling en ga iets voor jezelf doen. Zo breng je lucht in je relatie en voorkom je dat je relatie té symbiotisch wordt. Des te leuker is het om elkaar daarna weer te zien. Geef hem of haar daar andersom ook ruimte voor, ook wanneer je eigenlijk baalt omdat je nou net zo’n zin had in een avondje samen Netflixen.

.… zonder valsspelen

Want het kan heel verleidelijk zijn om elkaar, als je elkaar niet ziet, de hele dag te blijven appen – maar eigenlijk ben je dan nog steeds de hele tijd samen. Bovendien is het veel leuker om niet alles al in real time met elkaar te delen: dan heb je ook nog iets te vertellen als je samen bent.

3. Plaats de ander niet op een voetstuk

Als je heel erg verliefd bent, ben je geneigd de ander enorm te idealiseren. Zeker als je ook nog onzeker bent over sommige eigenschappen die je zelf hebt. Probeer je er bewust van te zijn dát je dat doet: zet hem niet op een voetstuk, en zie alles wat er anders is aan hem (zijn karakter, zijn familie, zijn werk, zijn smaak…) niet als béter. Dan blijf je gelijkwaardig aan elkaar.

4. Koester je vriendschappen

Helemaal niet gek als je je vrienden korte tijd een beetje uit het oog verliest, gewoon omdat je zo opgaat in je nieuwe liefde. En daarna wil je uiteraard dat ze elkaar ontmoeten: je lief moet weten waarom je vrienden zo belangrijk voor je zijn, en andersom. Maar blijf je vrienden ook apart zien. Koester wat je met hén deelt, de grapjes die jullie samen maken, het gedeelde verleden.

5. Houd je dromen voor ogen

Soms zie je het om je heen gebeuren: twee mensen zijn zo head over heels verliefd, dat het lijkt alsof alles dat hun ‘oude’ leven de moeite waard maakte, overboord mag. Alles wat telt is het leven samen. Het kan heel fijn zijn om een tijdje volledig op te gaan in een nieuwe liefde, maar probeer ook oog te houden voor wat je verder belangrijk vindt in het leven. Wie wil je zijn, wat wil je bereiken, wat vind je belangrijk? Jaag dat na. Houdt hij van je, dan stimuleert ie je daarin.

6. Blijf nieuwe dingen doen

Zoals het belangrijk is om je ‘oude’ leven niet uit het oog te verliezen (en alles wat je belangrijk vond vóór hij de hoek om kwam), zo is het ook belangrijk om vooruit te blijven kijken. Meld je aan voor een cursus, begin met een nieuwe sport: blijf je ontwikkelen.

Door anderen gelezen